Надзорът установил нарушения в една банка и лошо управление в три през 2014 г.

Българската народна банка е превела днес на Министерството на финансите 48.564 млн. лв., съобщи пресцентърът на институцията.

© Надежда Чипева, Капитал

Българската народна банка е превела днес на Министерството на финансите 48.564 млн. лв., съобщи пресцентърът на институцията.Освен поставянето под специален надзор и отнемането на лиценза на КТБ и надзора на дъщерната й "Креди агрикол България" (по-късно "Виктория") БНБ е приложила надзорна мярка за нарушения на една кредитна институция и е отправила предписания  за подобряване на управлението на рисковете към други три. Това се разбира от Годишния отчет на БНБ за 2014 г., внесен днес в Народното събрание. 


Обект на надзорно въздействие най-често са били проблеми при управлението на кредитния риск и риска от концентрации, пазарния и операционния риск, способността да се генерира печалба, състоянието на капитала, качеството на управлението и усъвършенстване на вътрешния контрол в институциите, се посочва в доклада. 


Ръководството на БНБ отчита като основно предизвикателство пред дейността си през втората половина на годината запазването на банковата стабилност и оценява, че се е справило с проблемите.


Ситуацията около КТБ и спекулативният натиск върху ликвидността на системата, главно през втората половина на юни поставиха на изпитание способностите на банковата система и БНБ да реагират адекватно в екстремални условия, се посочва в документа. БНБ съвместно с кредитните институции съумя да реши определени проблеми в бизнес модела им, да оптимизира капиталови и ликвидни ресурси и да зададе (в новата ситуация) работещи параметри за дейността на банките, е изводът на ръководството на централната банка. 

Управителният съвет констатира, че през втората половина на юни банковият сектор бе изложен на сериозен ликвиден натиск, който ескалирал от публикации в средствата за масова информация, интернет и от електронни съобщения. Капацитетът на изградените в банките ликвидни и капиталови буфери, целенасочено изисквани от БНБ през годините, беше тестван в реална стресова ситуация, отбелязва ръководството на БНБ. 

В същото време то отчита, че наблюдението на банките на ежедневна база е потвърдило оценката за отсъствието на общосистемни предпоставки за влошаване на показателите на банковата система. 
Стабилността на банковия сектор и на цялата финансова система бе запазена благодарение както на 
изградените в банките и целенасочено изисквани от БНБ ликвидни буфери, така и на допълнителните мерки и действия от юни насам, констатира докладът.

Сред важните теми, с които БНБ се е ангажирала през годината, е било и недопускането на престъпни пари до системата. Плановите проверки в кредитните институции са показалли, че контролите им за превенция на прането на пари са адекватни, а мениджмънтът им е ангажиран с изграждането на защитни механизми. В същото време централната банка е установила недостатъчна ресурсна обезпеченост на специализираните служби, отговорни за прилагане на нормативните изисквания в тази област. Имало и единични случаи на нарушение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, като от страна на БНБ са предприети предвидените в закона действия, се посочва в доклада.  

Българската народна банка е превела днес на Министерството на финансите 48.564 млн. лв., съобщи пресцентърът на институцията. Сумата представлява 75% от превишението на приходите над разходите на банката за 2014 г. 

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Хайде малко по-подробно де!Да гадаем ли!?

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  Всичко,което е наред е заслуга на БНБ,което не е,някой друг е виновен.

 3. 3 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Казуса с КТБ принуди БНБ да започнат да си вършат работата. За жалост при нас с много неща е така - след дъжд качулка. Поне сега всички кредитни институции ще имат едно наум...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1422 Неутрално
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Ако от БНБ отчитат, че са се справили какво ли разбират да не се справят?

 6. 6 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 284 Неутрално

  БНБ живее в някаква паралелна реалност
  Но рано или късно всеки си получава сметката за плащане

 7. 7
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4522 Гневно

  "Стабилността на банковия сектор и на цялата финансова система бе запазена благодарение както на
  изградените в банките и целенасочено изисквани от БНБ ликвидни буфери, така и на допълнителните мерки и действия от юни насам, констатира докладът."

  Банковата система е що-годе стабилна въпреки БНБ, а не благодарение на БНБ! За справка - КТБ! Години се пишеше, че нещо не е наред в КТБ, но БНБ проспа всичко!

 9. 9 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 585 Гневно

  ДА СЕ ОПОВЕСТЯТ ЗАПЛАТИТЕ НА ИСКРОВ И ЦЕЛИЯ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БНБ!!! И НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СЛУЖИТЕЛИ НА ЩАТ В БНБ!!!

  ТОВА СА ОБЩЕСТВЕНИ ПАРИ, ИМАМЕ ПРАВО ДА ЗНАЕМ!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 10. 10
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Не само това, ами все още има такива, които да обясняват как КТБ на Мустака била много здрава банка, а слез юни миналата година е била "бастисана".
  Крайно време е БНБ категорично да реши този "спор"

 12. 12 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "Само Левски":

  Врачките са хубаво нещо, ама от спекулации няма нужда.

 13. 13 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Доста циничен отчет. За кого ли е предназначен? Някой вярва ли на тези надути фрази!

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 253 Гневно

  Всички на снимката са за уволнение и търсене на съдебна отговорност! А с този доклад могат да си избършат н..каните задни части! На този доклад му се вика гьонсуратлък на чист български!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  Някой вярва ли още на жестоко компрометираните държавни органи?! Аз лично хич!

  klimentm
 18. 18 Профил на bobacho
  bobacho
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Докато продължават да ни уверят, че всичко е наред без да изнасят никакви факти, доверието в българските банки няма да се върне. Интересното е, че от това страдат и добрите банки.

 19. 19 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#5:"Един препатил"]от БНБ отчитат, че са се справили какво ли разбират да не се справят? [/quote]


  До коментар [#5] от "Един препатил":

  Справили са се, с кражбата на 4 милиарда лева без да има нито един наказан.
  А, матряла се пули тъпо и мига на парцали...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 519 Гневно

  И този надзор , като всеки друг надзорен орган в псевдодържавата ни . Напълно неефективен и пълен с некадърни , но за сметка на това арогантни чиновници .

 22. 22 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 771 Весело

  дъжрава с арестувани съдии, нотариуси-закононарушители и слепи надзорници?

  Евроатлантида
 23. 23 Профил на Александър Тодоров
  Александър Тодоров
  Рейтинг: 225 Разстроено

  БНБ откриват нередности в банките... след грабежът и последвал фалит на една, следствие на умишлено недоглеждане от БНБ.

  Променят се закони за убийците по пътищата... след поредното убито дете на пътя...

  Министерства спасяват плажове и дюни от алчни "фирми" и бутат вече положен бетон... след поредният скандал на българското черноморие.

  Такава ни е държавата. Искаме да сме преди всички, но правим всичко след. СЛЕД. След като е станало лошо, след като се е видяло престъпното бездействие на държавата, след като поредното престъпление вече не може да бъде прикривано от корумпирани държавни чиновници от най-ниско до най-високо ниво. Такава ни е държавата, такава и ще си остане, защото то е като туморът - живееш с него, знаеш за него, но не го оперираш и когато легнеш на легло ще искаш да го махнеш, но има ужасно много разсейки и лекарите ти казват, че за операция е късно. Ето ви България, легнала на легло. Успех с операцията, само пациента да не умре на операционната маса...

 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Спомням си разказа на една потърпевша от едностранното повишаване на лихвата по кредита ѝ от страна на една компрометирана банка. За трудния път на жалването до същите лица на снимката и техния отговор след тримесечен срок:

  "Съжаляваме, но нищо не можем да направим - изискахме цялата информация по случая ви, но от банката не ни я изпратиха."

 25. 25 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Все едно чета съобщение на ЦК на БКП! Никаква конкретика! Всички тези на снимката са за сериозно разследване, а част от тях, особено първия от лява на дясно, са и за явяване пред съдя!Кордовска още ли има наглостта да се явява публично? Морал, позната ли ви е тази дума, банкери?

 26. 26 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Quo vadis? - Остава само да разберем, КОЙ ще драсне клечката на България.....?!

 27. 27 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Абсолютно точно казано.
  ++++

 28. 28 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Бла-бла-бла . . . -само не се казва кои са трите банки с лошо управление , вероятно е държавна тайна .

 29. 29 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Моме Калино е най-отляво...
  Фнимава...

 30. 30 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 659 Гневно

  "Ръководството на БНБ отчита като основно предизвикателство пред дейността си през втората половина на годината запазването на банковата стабилност и оценява, че се е справило с проблемите" - АМА ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ?
  (прощавайте за крясъка)...

  П.П. Модераторите, браво - не е иронично - точно стриктното модериране и придържане към етикета ви отличава от бг-мама!

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 31. 31 Профил на JazzMaster
  JazzMaster
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "nikivan":

  Ами за съжаление продължават да не си вършат работата и да дърдорят глупости. Все още са подвластни на доганката.

 32. 32 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 225 Неутрално
 33. 33 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Поне КТБ случаят постави в по-голяма отговорност и нащрек другите институции.

 34. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  "Сред важните теми, с които БНБ се е ангажирала през годината, е било и недопускането на престъпни пари до системата."

  И как са осъществявали този ангажимант?!
  Пълни 'ди@ти!

  I Want To Believe
 35. 35 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  На снимката хитрите маймучета строени в редичка. В двата края двете най-хитри.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 36. 36 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1639 Весело

  До коментар [#1] от "dmarev":

  По-подробно не може, ще ги обвини прокуратурата, че сриват банковия сектор.

 37. 37 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#1] от "dmarev":
  Що да гадаеш. Американските грами си ги посочват като гнили ябълки.Бивол ги документира.Само на БНБ не им стана ясно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK