БНБ не е разрешавала да се предоговарят влогове в КТБ

Станислав Лютов и Елена Костадинчева.

© Надежда Чипева, Капитал

Станислав Лютов и Елена Костадинчева.Българска народна банка (БНБ) не е давала на квесторите в КТБ указания да предоговарят под каквато и да е форма влогове. Това уточнение направи пресцентърът на централната банка след като по-рано днес прокуратурата започна разследване на дейността на квесторите. 


Досъдебното производство срещу Елена Костадинчев и Станислав Лютов е за умишлена безстопанственост. Прокуратурата подозира, че в периода ноември 2014 г. - 26 март 2015 г. те не са положили нужните грижи за запазване на имуществото на КТБ, от което са настъпили значителни щети за банката. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че в последните си дни в обявената в несъстоятелност банка двамата квестори са преправяли договори с преференциални лихви на обикновени. По този начин титулярите им са могли да получат обезщетения от 100 хил. евро от Фонда за гарантиране на влоговете, на каквито не са имали право, а щетата за държавата по оценка на премиера е около 100 млн. лв. 


Двамата квестори в КТБ обаче заявиха, че действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно.
Квесторите на банка, поставена под специален надзор, упражняват самостоятелно своите правомощия в рамките на действащото законодателство, освен когато Българската народна банка издава задължителни предписания към тях, се уточнява днес в съобщението на централната банка.


Пресцентърът й заявява, че двамата квестори никога не са искали от БНБ, съответно БНБ никога не е издавала предписания за извършване на предоговаряне под каквато и да било форма на влогове на КТБ с нейни клиенти.


При поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г. на КТБ изрично беше забранено да извършва банкова дейност, включително каквито и да било платежни операции между сметки на клиенти, припомня БНБ. Единствените операции, които бяха разрешени на банката с решение на управителния съвет на БНБ от 15 август 2014 г., са платежни операции за целите на погасяване на кредити със средства на кредитополучателя, негови съдлъжници или поръчители.


Намаляването с административен акт на лихвите по депозити в банка, поставена под специален надзор, не касае договорния процес между страните, в който се предоставят взаимно договорени привилегировани лихвени условия и не прави влоговете с привилегировани лихвени условия гарантирани влогове, уточнява пресцентърът на БНБ. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK