КТБ е работила като пирамида, обяви Йордан Цонев

КТБ е работила като пирамида, обяви Йордан Цонев

© Юлия ЛазароваОт докладите на трите одиторски фирми категорично се потвърди моделът на източване на КТБ през мажоритарния собственик. Това заяви народният представител от ДПС Йордан Цонев и член на парламентарната комисия за КТБ пред журналисти, цитиран от Агенция "Фокус".


"Банката е била създадена и управлявана като финансова пирамида", добави той. Цонев допълни, че всичко, което е написано и чуто за този модел, е "абсолютно вярно и доказано" от докладите. "Дори нещата са още по-фрапиращи, ще ги видите в нашия доклад. Констатирахме, че нещата са дори по-ужасяващи", коментира той.


Не става известно кога парламентарната комисия ще оповести своя доклад. Тя бе създадена със срок на действие от 3 месеца, които изтичат на 12 юни.
Цонев разясни, че всички в комисията се обединяват около това, че всичко ще бъде разказано в доклада, за да спрат спекулациите какво е представлявала КТБ. "Тя не е била инвестиционна, няма никакви инвестиционни дружества, има пощенски кутии, в които се пълнят кредити, а в същия ден се раздават на други. Няма обезпечение – купища неща", заяви Цонев.


Председателят на комисията Десислава Атанасова подкрепи изказването на Цонев като обясни, че не само за нея, но и за всички от комисията се е изяснила схемата за източване на банката. "Това беше нашата основна цел. За нас наистина е ясно, че банковият надзор не е бил на мястото си и не е вършил работата си. Такъв ангажимент има съгласно и Закона за БНБ, и Закона за кредитните институции", посочи тя.


На въпрос дали ще продължат да настояват за оставката на управителя на БНБ Иван Искров, Атанасова обясни, че оставките ще са факт рано или късно. "По-важното е обаче, когато Народното събрание занапред ще избира гуверньор на БНБ да заложи на човек с достатъчно висок морал и професионализъм. Въпреки че не се следва да даваме морални категории и оценки, някак си за цялото ни общество е ясно, че някои не се вписват", каза още Десислава Атанасова.


След множеството упреци към ръковдството на БНБ, че е пропуснала да забележи очевидните нередности в схемата, по която е работила КТБ, наскоро се появи и видео, разпространено от адвокат на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. В него се вижда, че на частно парти двамата с Искров, изпълняват песен на караоке, при което Искров е прегърнал Василев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK