Калфин: Пишем учебника какво не трябва да се прави, когато една банка се разклати

Ивайло Калфин,  министър на труда и социалната политика

© Георги Кожухаров

Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политикаС фалита на Корпоративна търговска банка България излъчи поредния отрицателен пример на лошо управление на този процес - случай, уникален в ЕС. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той подчерта, че истинският дебат е кой проспа случилото се и защо не стана това, което се прави в целия Европейски съюз, когато една банка се разклати. 


Калфин изрази съгласие с премахването на банковата тайна. "Щом се е стигнало дотук, по-добре е всичко да се отвори, след всички безобразия в тази банка колкото повече се знае, толкова по-добре", каза той. 


Калфин коментира, че и сега продължаваме да пишем учебника за това, какво не трябва да се прави при дестабилизацията на една банкова институция. Изтъкна съпротивата, която БНБ оказа за влизане в Европейския банков надзор и допусна, че "някой иска да си пази някаква територия, в която да не се бъркат много". По думите му с представители на Европейския банков орган и с методическата им помощ трябва да се направи разследване и да се види какво е направено и какво не. 


Вицепремиерът е на мнение, че ръководителите на банковия и финансовия регулатори са изпаднали в конфликт на интереси, когато са се срещали с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев извън служебните си кабинети. "Тези клипчета, безобразни грозни истории показват прогнилостта на цялата система," каза Калфин и допълни, че вече не стига да се смени един човек, а  е нужна промяна на цялата система. Той прогнозира, че казусът с КТБ има потенциала да се превърне в тема, която пречи на политическия дебат в страната, каквато е темата за досиетата. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK