"Фич" намали с три степени кредитния рейтинг на ПИБ

ПРез юни 2014 г. имаше масово теглене на депозити.

© Велко Ангелов, Капитал

ПРез юни 2014 г. имаше масово теглене на депозити.Рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Първа инвестиционна банка (ПИБ) с три степени от BB- до B-, със стабилна перспектива. Промяната е резултат от намалената оценка на агенцията за възможността на държавата да подкрепи банката.


Банката вече не може да разчита на извънредна външна подкрепа, поради което е намален и рейтингът ѝ - от 3 на 5, е позицията на агенцията.


"Дългосрочният кредитен рейтинг, рейтингът за жизнеспособност и рейтингът на първостепенния дълг на банката отразяват виждането на Fitch за слабости в корпоративното управление, висока концентрация на кредитополучатели в кредитния портфейл, влошаване на качеството на активите, ниски повтарящи се печалби и умерена капитализация", посочват от рейтинговата агенция.
Възможно е оценките допълнително да бъдат намалени, ако се влоши качеството на активите на институцията или се увеличат лошите кредити. Това може да се случи и при нов продължителен натиск върху ликвидността ѝ.


Масовото теглене на депозити през миналата година показва, че финансирането чрез потребителски спестявания може да не е устойчиво във всички случаи. В момента обаче се смята, че ликвидността на банката е задоволителна след подкрепата от държавата. От агенцията припомнят, че предоставената на ПИБ ликвидна подкрепа, чийто срок беше удължен до май 2016 г., се счита за държавна помощ и банката прилага план за преструктуриране, съгласуван с Европейската комисия (ЕК), чието изпълнение се наблюдава от независима компания и се отчита на всеки три месеца пред ЕК.


Оценката на агенцията е, че този план е възможно да има положителен ефект върху рисковия профил на новоотпусканите кредити и може да подобри контрола върху кредитния портфейл като цяло. "Въпреки това, като се има предвид размерът на най-големите експозиции, дългосрочният им характер и ограничените погашения, рисковете, свързани с наследения портфейл, в най-добрия случай ще отшумяват постепенно и ще натежават на рисковия профил на ПИБ в средносрочен план", посочват от агенцията, цитирана от "Капитал".


Агенцията посочва и че концентрацията на заеми е висока и неколкократно надвишава основния капитал на банката.


Макар и да е по-нисък от средния за системата (16.7%), делът от 10.8% необслужвани заеми в портфейла на ПИБ към края на 2014 г. остава висок.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK