Хора с ипотеки в швейцарски франкове излизат на протест в София

Хора с ипотеки в швейцарски франкове излизат на протест в София

© ReutersХора с ипотечни кредити в швейцарски франкове излизат днес на протест в София, съобщи БНР. Те се оплакват, че вече не могат да изплащат задълженията си към банките, а им се отказва да ги преоформят в друга валута. Проблемът идва заради поскъпването на франка, който преди години се струваше около 1.30 лева, а сега е почти 1.90 лева.


До тази ситуация се стигна, след като на 15 януари Швейцарската централна банка премахна поддържания обменен курс от 1.20 франка за едно евро, което оскъпи рязко местната валута. През миналата седмица от Комисията за защита на потребителите препоръчаха на банките да премахнат неравноправни клаузи от договорите си за ипотечни кредити в швейцарски франкове.


Комисията е открила четири текста в договорите за такива продукти, които според нея ощетяват клиентите на банките. В тях няма критерий и методика за определяне на базовия лихвен процент, който е основен компонент при формирането на основната лихва. В същото време размерът на всяка вноска по кредита става известен в деня, в който трябва да се плати, и зависи от курс продава на швейцарския франк.
В същото време при отпускането на заема сумата се изчислява по курс купува на банката в евро. Така целият риск от промяната в курса на валутата се поема от клиента.


"Колкото повече плащаме, толкова повече дължим към банката. 50 хил. евро примерно към днешна дата, след 7 години изплащане на двойно по-високи вноски ежемесечно кредитът е към 70 хил. евро,


обясни по "Хоризонт" Доротея Ангелова, която е председател на сдружението "Защита правата на кредитополучателите".


Тя допълва, че организацията на протеста тече през фейсбук група, в която членуват над 2000 души. "Нямам представа колко хора ще дойдат, защото е работен ден, но очакваме над 300 човека да се появят пред президентството", казва Ангелова. Протестът е насрочен за 11,30 часа.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK