Кои са петте риска пред икономиката на България според Любомир Митов

Любомир Митов е главен икономист на "Уникредит" за Централна и Източна Европа от март. Преди това е бил главен икономист за развиващите се европейски пазари в Института по международни финанси във Вашингтон,  старши икономист в представителството на Световната банка в България и Министерство на външноикономическите връзки.

© Анелия Николова

Любомир Митов е главен икономист на "Уникредит" за Централна и Източна Европа от март. Преди това е бил главен икономист за развиващите се европейски пазари в Института по международни финанси във Вашингтон,  старши икономист в представителството на Световната банка в България и Министерство на външноикономическите връзки.България ще се развива по-добре от очакваното през тази година заради ускоряването на износа, по-силния от очакваното ефект в спада на цените на горивата и оттам на енергията като цяло и продължаващото подобряване на пазара на труда. Това показва прогнозата на Любомир Митов, главен икономист на "Уникредит" за Югоизточна Европа. В същото време той посочва четири външни риска пред икономиката на страната, които са потенциален източник на изненади пред подобрената прогноза на банката, според която БВП на България се очаква тази година да порасне не с 1.9%, а с 2.1 на сто, а през следващата с 2.4%.


Рисковете


Основните външни рискове пред българската икономика са политико-икономическата ситуация в Турция, случващото се в Русия, войната в Украйна и проблемите на Гърция.
Провелите се наскоро избори в Турция, които показаха невъзможност да се формира стабилно правителство, са източник на нестабилност, която притиска пазарите. Докато се постигне някакво макари временно политическо решение, се очаква Федералният резерв на САЩ да започне да затяга паричната си политика, което ще окаже влияние в глобален мащаб, обяснява Любомир Митов. Ако икономическият ръст в Турция се забави, това ще означава пряко свиване на износа на български стоки там, посочи той.


Наложените санкции над Русия и водената от нея политика влошават условията за търговия, посочи икономистът и подчерта, че и в България битуват няколко мита за тази страна, които нямат връзка с реалността - че тя е велика държава с могъща икономика. Митов цитира данни, които показват свиване както на износа, така и на вноса в Русия, която силно зависи от добивите си на петрол и газ, като в същото време не е инвестирала в нови находища, което директно се отразява на добива, а оттам и на икономиката на страната. "Русия прилича на велосипедист, който не може да спре по нанадолнището", обясни икономистът.


Украйна е на ръба на катастрофа, която не може да бъде избегната без значима промяна. Всичко това е на фона на военни действия. Сред най-големите рискове тук за други страни, сред които и България, е прекъсване на газовите доставки, обясни Митов.


Според него е най-преекспониран коментирания чест риск от случващото се в Гърция пред България. Той обясни, че взетите в последните години мерки са позволили на гръцките банки у нас да увеличат устойчивостта си на външни шокове като прекъснаха зависимостта си с майките. Около 7% от общия износ на България е за Гърция, загубата на който не би било трагедия, смята икономистът.


Несигурността отвътре


След като години наред след избухването на демокрацията в България се говореше за структурни промени, а някои даже бяха направени, сега изглежда отново е дошъл моментът за това. Любомир Митов коментира, че за да може България отново да има устойчив икономически ръст се нуждае именно от това. Той посочи, че структурни промени са правени два пъти в България - през 90-те години и непосредствено преди влизането на страната в ЕС. "След това се движим по инерция", посочи той. Като основни проблеми назова лошото качество на работната сила, в частност на трайно безработните, които нямат никаква квалификация и са на практика ненаемаеми. Според него с "тази съдебно система сме заникъде", а застаряването на населението в дългосрочен план ще постави на сериозно изпитание бюджета заради скока в разходите за пенсии и др.


Малко мед, малко горчилка


Икономистът смята, че сами си насаждаме митове за България като тези, че страната на практика няма кой знае какъв износ въпреки официалните данни и че страната е неконкурентоспособна. Той посочи, че ръстът в износа на страната изпреварва значително този на търсенето в еврозоната. Според последните данни на НСИ експортът през януари-април е нараснал с 12.8% спрямо година по-рано и достига 14.6 млрд. лв.  Има повишение и в експортната база на страната, която идва от повишение на дела на промишлеността в структурата на инвестициите, обясни икономистът.


"Сега се инвестира в индустрия, селско стопанство, високи технологии, бизнес услуги, а не като преди кризата основно в молове и недвижими имоти", допълва той и подчерта, че да се гледа на България като на "някаква трагедия", не е основателно.


В същото време България продължава да е сред най-енергийно неефективните икономики в Европа. "Ако бяхме намалили енергийната интензивност на предприятията с 10 на сто, сега нямаше да говорим за повишението на цената на тока с толкова", обясни Митов.


Икономиката - посока нагоре


Опровержението на митовете за това колко е зле България води и до повишена прогноза на банката за България.


Икономическият екип на банката ревизира прогнозата за ръст на БВП на България от 1.9% до 2.1% за тази година и от 2.3 до 2.4% през 2016 г. По-добрите очаквания за икономиката се дължат на: ускоряването на износа, по-силния от очакваното ефект, който по-ниските цени на енергията и по-слабото евро имаха върху темповете, с които протича процесът на възстановяване, и не на последно място продължаващото подобряване на пазара на труда.


В среда на свити капиталови потоци и ограничени възможности за по-нататъшно разхлабване на фискалната политика основните двигатели на растежа през тази и следващата година ще бъдат по-силният износ, постепенният ръст на заетостта и повишаване на усвояването на средства от ЕС.


По-важното е, че правителството най-накрая предприе част от болезнените мерки, които са нужни за стабилизирането на проблемния сектор на енергетиката, както и че има значителна вероятност България да ограничи прекомерната си зависимост от Русия като единствен източник на природен газ до по-управляеми нива към края на настоящето десетилетие, смятат икономистите. Любомир Митов допълва, че след газовата криза през зимата на 2009 г. все още няма съществен напредък по изграждането на газовите връзки със съседните страни.


За друга позитивна новина икономистите приемат успехът на приходните агенции да ограничат контрабандата, което прави възможно консолидираната фискална програма да отчете значителен излишък за периода януари-май.


Любомир Митов смята, че значителното ускоряване на българския износ, което в реално изражение сега превишава пика от преди кризата с повече от 40%, стъпва на здрави основи. Впечатляващото представяне преди всичко може да се обясни с постепенното добавяне на нови производствени мощности в преработващата промишленост, включително във фармацията, козметиката, производството на мебели и техника за дома, но също така с ускоряващ се темп на производството на различни компоненти и части за автомобилостроенето.


Увеличаващите се инвестиции в аутсорсинга на услуги и международните превози също помогнаха за увеличаването на обемите на износа.


Всичко това може да доведе до обосновано разхлабване на бюджетната политика, смята Митов, тоест до харченето на повече бюджетни пари. "Надявам се за инвестиции, а не за глупости както при предишното правителство", допълни икономистът.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е, рисковете не са само външни...
  Вътре си имаме и политически (управляваща коалиция, поведение на ДПС), енергетиката (продължава да е нереформирана дупка), здравна и пенсионна системи, неадекватност на образованието, проблеми със сигурността на гражданите, демографски проблеми и т.н.

 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  А управлението на ГЕРБ...?! Или формулата е много сложна и трудно се поддава на изчисление!

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  ........Основните външни рискове пред българската икономика са политико-икономическата ситуация в Турция, случващото се в Русия, войната в Украйна и проблемите на Гърция...........

  Незаобиколими рискове...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  "...структурни промени са правени два пъти в България - през 90-те години и непосредствено преди влизането на страната в ЕС. "След това се движим по инерция".
  Великият Борисов,който е създал всичко в тази държава, дали ще го прочете това.Дали ще му светне,че освен много приказки,се иска и акъл.

 5. 5 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Весело

  Мъдрецът посочва Луната

  а Глупакът гледа пръста му..

  така е отпреди Стария Завет

 6. 6 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нищо от случващото се в страни като Турция,Русия,Украйна и Гърция не влияе на България!

 7. 7 Профил на lokes
  lokes
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Митовете , колко е зле България , се насаждат от Икономистите , за да могат работодателите да дават ниски заплати , а служителите от съпричастност към шефа да се задоволяват с 3-400 лв. Факт в 80% от територията на страната това са реални заплати.

 8. 8 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Весело

  Това, "главен икономист на банка" ми звучи точно като "главен икономист" на разбойническа банда....
  Не че няма смисъл... има... ама има нюанс....

  ... Ако знаете вица за Чапай и Петка по темата за нюанса...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 9. 9 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Спокойно може да се повиши прогнозата за 2,5% тази година и поне 3% догодина! Не че това е достатъчно, но като ще сме реалисти,на не както е прието в БГ-негативисти, поне да е докрай!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3491 Любопитно

  Аз не разбирам какви могат да бъдат рисковете за нещо което не съществува?! Нима имаме действаща пазарна икономика?

  klimentm
 11. 11 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А води ли износът до повишаване на доходите ? Идва една, да речем чужда фирма, и започва да произвежда нещо, което изнася. Плаща ниски заплати, изнася го на ниски цени и няма печалба . Печалбата остава при онзи който "купува " стоката , обикновено офшорка. Но и да е българска , при износ номерът минава . Реално фирмата износител изнася незаплатеният труд, изнася дефлация.

 12. 12 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#7:"lokes"]Митовете , колко е зле България , се насаждат от Икономистите , за да могат работодателите да дават ниски заплати , а служителите от съпричастност към шефа да се задоволяват с 3-400 лв. Факт в 80% от територията на страната това са реални заплати.[/quote]

  докато има Балъци....ще има и Тарикати

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И какво каза тази статия?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 14. 14 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#7:"lokes"]Митовете , колко е зле България , се насаждат от Икономистите , за да могат работодателите да дават ниски заплати , а служителите от съпричастност към шефа да се задоволяват с 3-400 лв. [/quote]
  Интересно ми е защо след като такива като теб, виждат как възможно а се дават високи заплати, не направите по една фирма, залагайте апартамента, развивайте дейност и плащайте ! След като и за вас еразрешено да сте работодатели, айде действайте де ! какво само ривете, че то те другите можели, ама не щяли. Давай !

 15. 15 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Статията показва, че икономиката върви нагоре. В такива моменти профсъюзите успяват да прокарат увеличаване на заплатите. Не, че съм им поддръжник, но те са важна част от пазарното стопанство. И на тях, както и на предприемачите, Германия дължи успехите си. Всяко повишаване на заплатите е последвано от внедряване на по-добри технологии и намаляване разходите за труд. За това Германия има много по-ниска стойност на единица продукция от нас въпреки десетократно по-високите заплати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK