Депозитите продължават да растат, а кредитирането - да се свива

Депозитите продължават да растат, а кредитирането - да се свива

© Юлия ЛазароваКъм края на май депозитите в банките продължават да увеличават обема си въпреки ниските лихви, а кредитирането остава около точката на замръзване. В същото време проблемните кредити продължават да се свиват. Това показват данните на БНБ.


Депозитите на домакинствата през май са се увеличили със 126.3 млн. лв., въпреки че от началото на годината ръстът в обема им се забавяше.


Вложенията на бизнеса и на финансовите предприятия (посредници, пенсионни фондове, застрахователни дружества), които през април отчетоха спад на месечна база, също нарастват със сходни темпове – съответно 120.1 млн. лв. и 146.8 млн. лв., съобщава "Капитал daily".
Общият обем на спестяванията на домакинствата в банките достига 40.56 млрд. лв. (48.3% от БВП), като за последната година се увеличава с 3.8%.


При кредитирането ситуацията остава без промяна в сравнение с предходните месеци. При жилищното финансиране има свиване както на месечна, така и на годишна база съответно с 0.12 на сто и 2.37 на сто.


Общият обем на заемите за индивидуални клиенти е 18.26 млрд. лв. (21.7% от БВП).


При финансирането за бизнеса свитата инвестиционна активност е още по-подчертана – спадът на месечна база е с 1.35%, а в сравнение с май 2014 г. обемът на корпоративните кредити е намалял с 15.31% до 30.35 млрд. лв. (36.1% от БВП).


През изминалия месец обемът на проблемните заеми в банковата система намалява в почти всички сегменти, отчитани от паричната статистика – изключение са необслужваните потребителски заеми, които се увеличават с 0.03%, или 326 хил. лв. спрямо април. На годишна база обаче и при тях, както и при всички останали сегменти (корпоративни, жилищни и други кредити за домакинствата), се запазва тенденцията на спад.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  това е положението. българите не са убедени, че това е мястото, където да влагат парите си и ги държат в банка, просто да не са в домовете им. реално политическата и съдебна система плашат всеки с пари. отделно банките , при тия нива на лихви по депозити, трябва да дават кредити на 2-3% лихва. Те обаче не го правят. Няма кредити, а вчера в една австрийска банка за превод от 40 лева поискаха 8 лева комисионна. печалби от комисионни.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Абсолютно доказателство за тотално неработеща икономика.

  [email protected]
 3. 3 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 770 Любопитно

  а не бе, с лихва по потребителски кредит от 12% в ДСК примерно остава и да се увеличава

  https://dskbank.bg/Page/default.aspx?xml_id=/bg-BG/Individuals/credits/consumer/.7988_05_10_14_07_32_0553/.7985_10_12_15_18_14_0435/

 4. 4 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 262 Неутрално

  А някой да е очаквал друго - няма работещ бизнес, няма инвестиции, потреблението се свива. Цари страх от неизвестността.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Весело

  Хм ...
  Не ми се рови, ама това нарастване на депозитите е горе-долу колкото лихвата - 3%, 3% и нещо ...

  Та "растежът" е доста под условие.
  По-скоро е раЗтеж. От "разтягам" ... ...
  Локуми, статистики, внушения ... такива ми ти неща ...

 6. 6 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#5:"xm..."]Не ми се рови, ама това нарастване на депозитите е горе-долу колкото лихвата - 3%, 3% и нещо ...
  [/quote]

  Да бе да, лихви по депозити по 3 процента няма, освен в някои по така банки с български собственици, основните банки , където са и голяма част от депозитите лихвите са меду 0.5 -1.5 процента.

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Тази тенденция е от доста време, така че няма нищо учудващо, лихвите по депозитите и още ще спадат. А лихвите по кредитите остават сравнително високи първо поради риска от несигурната бизнес среда, и второ, желаещите да теглят не са чак толкова много, съответно малкото кредити трябва да докарат достатъчно печалба, за да покрият разхода по ресурса. А защо няма желаещи е друг въпрос, банките са си виновни заради бруталното си отношение към бизнеса.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#6] от "takeshi303":
  Данните са на годишна база, ако се вгледате в статията ...

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#6] от "takeshi303":
  Опс!
  Коментарът ме цъкна нещо, та да продължа ...

  А растежът на годишна база на общата маса на депозитите е точно толкова, колкото е и последното цитирано увеличение за месеца спрямо въпросната обща маса, коригирано с лихвата.
  Т.е. за конкретните данни нямаме практически значимо движение при депозитите.

  Затова си позволявам да твърдя, че растежът е раЗтеж на раЗтяганите локуми и внушения ... Или просто каране на журналята по инерция ...

 10. 10 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Много тикви и миЮЦУнери, лентички и заклинания икономика не правят

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Разстроено

  бизнесът е "до Стената" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Банките останаха без клиенти, ах каква изненада!
  Ако една фирма системно и безжалостно прецаква клиентите си, лъже ги, мародерства ги, каква е вероятността да запази тези клиенти? Нулева.
  Ето това се случва сега

 13. 13 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Ами банките мога да свлят малко лихвите и вместо да правят 10% печалба, да минат на 1% както нормалните европейски банки. В тоя свръх ликвиден пазар да държат такива високи лихви е много нагло.

  Горе долу като Лукойл, които вдигат цената на бензина при падането на петрола на световните пазари, заради "структурни промени".

 14. 14 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Икономиката в момента се управлява от:
  Боко
  Лилето
  Лукарски
  Владко Горанов

  Резултатът е налице.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Весело

  [quote#13:"vari"]Ами банките мога да свлят малко лихвите и вместо да правят 10% печалба, да минат на 1% както нормалните европейски банки. [/quote]
  Ъ?
  Бихте ли посочили поне една "нормална европейска банка" с
  1% "печалба"?
  Само без да посочвате ЕЦБ, плз!

 16. 16 Профил на martin132
  martin132
  Рейтинг: 217 Неутрално

  като няма малък и среден бизнес в България какво друго да се очаква!

 17. 17 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "carmello":

  Междудругото ДСК бързо изтриха страницата

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Весело

  До коментар [#14] от "kr":

  Според тях общият им капацитет е поне 1 Фарад и отгоре !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 479 Весело

  Какво значат някакви си пари ако няма върховенство на закона?

  И ако това върховенство не е проблем за банките както и бягането на властта от банковия съюз и еврозоната...ако не е проблем

  то е ясно, че ще има втора КТБ. А и вече никой не се сеща да попита зрее ли втора КТБ? От гладко, по-гладко. Успех на всички гласували за ГЕРБ, БСП, ДПС. Най-големите партии.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 20. 20 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Към края на май депозитите в банките продължават да увеличават обема си въпреки ниските лихви, а кредитирането остава около точката на замръзване. В същото време проблемните кредити продължават да се свиват."

  Е кво няма - хората са на дъното и кътат като за последно с тея лихви - на депозит: 2 %, на кредити: 9-10 %

  www.commcrime.blogspot.com
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Че гражданите спестяват е ясно,но и че бизнеса пести, не е логично.

 22. 22 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "today":

  Да не работиш в банка? Какъв разход за ресурса, при положение, че всички големи банки дават не повече от 1-2 % лихва по едногодишните депозити, да не говорим по по-краткосрочните. Дори да имат два пъти по-голям размер на депозитите, отколкото на кредитите (а това не е така, тъй като депозитите превъзхождат кредитите с не повече от 20 %), пак лихвата по кредитите е неоправдано висока. Отделно, ако понижат банките понижат лихвите по кредитите, това ще доведе до повече бизнес и потребителска активност, а размерът на кредитите почти ще догони депозитите и няма да има излишен ресурс, който да стои и да носи само разходи.

 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#22] от "simo87":

  Банките подават отчети до БНБ, така че можеш да погледнеш колко депозити има дадена банка, и какви кредити. Само че при кредитите има разни гъдели, налага се да се заделят провизии, не гледай само лихвените проценти.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#23] от "today":

  Знам, но българските банки заделят много провизии, защото имат неразумна кредитна политика. Като имат свободен ресурс, мениджърите отвисоко или от чужбина от банките-майки ги напъват да кредитират свободно, без да обследват обстойно клиентите си, и давайки кредити срещу откровено надценени обезпечения или директно без обезпечения. Това става, за да си разпределят мениджърите големи бонуси. А после викат - ауууу, лоши кредити, дайте да дадем, как да си съберем кредитите? Тогава други са виновни - длъжниците, съдът, адвокатите, съдия-изпълнителите... А га ядохте кифтетата... А и не бива да неглижираме факта, че масово банкови служители и мениджъри получават подкупи, за да се отпуснат определени кредити и това обикновено са кредити, които са взети с ясната идея да не бъдат върнати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK