След снимка с Димитър Радев министър Горанов е готов да позира пред БНБ и с останалите кандидати

Владислав Горанов

© Юлия Лазарова

Владислав ГорановМинистърът на финансите Владислав Горанов е готов да се снима с всеки от кандидатите за поста управител на БНБ на стълбите пред сградата и да ги заведе в банката, ако някой от тях не може да си осигури достъп до там. Така Горанов отговори на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро по време на заседанието на бюджетната комисия.


Ревизоро заподозря, че чрез снимката с кандидата на ГЕРБ Димитър Радев Горанов е показал пристрастие, а изпълнителната власт опитва да въздейства върху законодателната. Тези снимки създават неравопоставеност и усещане за уговорен мач, каза депутатът от Патриотичния фронт и иронично попита дали министърът не подработва и като екскурзовод.


Няма нищо по-естествено като имаш позиция да я показваш, отговори Горанов. "Ако бях поднадзорно лице на БНБ, щяхте да имате основание за въпорси към мен, но да питате финансовия министър какво прави пред БНБ с най-добрия кандидат за БНБ, показва безпокойство за прозрачен процес на избор", каза Горанов. 
Той предложи, ако кандидатът на Патриотите Григорий Вазов не можеда влезе в централната банка, да му "уреди билет" и среща с когото поиска. След това разшири предложението си и към кандидатите, издигнати от останалите партии - АБВ и Реформаторския блок. Вметна, че не е водил Радев в банката, защото кандидатът на ГЕРБ я е посещавам многократно като зам.-министър и представител на МВФ. 


Министърът изказа безпокойство, че има хора, които се притесняват да бъде избран предвидим и подготвен кандидат, който ще отговаря за 22 млрд. евро резерви, за валутния борд и за връщането на доверието в банките. Напълно приемам това, че фаворизирането на един кандидат пред друг може да дразни, но няма лошо да заявиш позиция кого подкрепяш, заяви Горанов.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK