С почти половин милиард евро намаляха външните задължения на банките до края на април

С почти половин милиард евро намаляха външните задължения на банките до края на април

© Цветелина Ангелова, КапиталС почти половин милиард евро са намалели външните задължения на банковия сектор за първите четири месеца на годината, показва статистиката на Българската народна банка (БНБ) към края на април, цитирана от "Капитал Daily".


Само през април са погасени 81.2 млн. евро, като така брутният размер на външните задължения на сектора достига 5.048 млрд. евро. Зад тази динамика най-вероятно стоят единични сделки, тъй като банките, опериращи в страната, съществено намалиха и дори закриха експозициите си към майките в чужбина и най-вече към Гърция, а за финансирането си разчитат основно на привлечени от местния пазар депозити, се посочва в публикацията.


Според данните на БНБ за първите четири месеца на годината България е намалила брутния външен дълг с 840.5 млн. евро до 38.924 млрд. евро (90.6% от БВП). Най-съществено е свиването на задълженията на сектор "Банки" (473.5 млн. евро), следвано от "Други сектори", в които статистиката включва бизнеса (357.8 млн. евро). Сумата на външните му задължения достига 11.7 млрд. евро.
В същото време сектор "Държавно управление" увеличава външната си задлъжнялост с 315.4 млн. евро до 6.341 млрд. евро. На годишна база спрямо април 2014 г. дългът на държавния сектор се е увеличил с 2.9 млрд. евро. Това може да се обясни със заема, който изтегли държавата през март по линия на средносрочната стратегия за управление на дълга. Тогава бяха пласирани облигации с матуритет 7, 12 и 20 години, като така бяха набрани 3.1 млрд. лв. 


Статистиката на БНБ показва, че за четирите месеца на тази година държавата е направила плащания по външния дълг, равняващи се на 9.1% от брутния вътрешен продукт на страната. Сумата е 3.9 млрд. евро при 1.5 млрд. евро погашения за същия период на миналата година.

Ключови думи към статията:

Още от Финанси

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK