Банкер: Малцина са подходящите за подуправители на БНБ, трима от тях са предложени

Петър Андронов

© Георги Кожухаров

Петър АндроновПодходящите хора за подуправители на БНБ не са чак толкова много, а от малцината, които биха се съгласили, трима вече са предложени. Това мнение изразява в интервю за "Труд" председателят на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов. "Намирам кандидатите на Димитър Радев за много удачен избор и нямам колебание в качествата на нито един от тримата", казва той. 


Като бивш директор в управление "Банков надзор" Андронов разказва, че подуправителите  имат изключително висока автономност и членовете на управителния съвет разполагат само с информацията, която ресорният подуправител докладва. "Ако в нея не се съдържат сведения за проблеми на банка или банки, няма как да е очевидно за останалите членове, че има нещо нередно", коментира Андронов по повод възраженията на депутати, че хората на ръководни постове в БНБ носят солидарна отговорност за кризата в КТБ, а не само освободеният шеф на надзора Цветан Гунев. 


Андронов изтъква постигнатото от номинираните за втори мандат Димитър Костов - шеф на управление "Банково" сега и предложен за "Банков надзор", и Калин Христов - ръководител на управление "Емисионно", които не са допуснали сътресения в ресорите си през последните седем-осем години. 
"Всеки един от тях има изключително високи качества, включително новопредложената Нина Стоянова - един изключително лоялен и качествен професионалист", казва председателят на банковата асоциация. 
"Усилието да намерим някой, който да бъде подкрепен от 240 депутати, май няма да има успех (...) Банковият сектор има нужда от силна функционираща и напълно дееспособна централна банка не след 3 месеца, когато можем да намерим някой универсален кандидат, а сега. А и съм убеден, че и след 3 месеца, и след 3 години по начина, по който подхождаме, никога няма да имаме такъв идеален кандидат", казва банкерът. Той информира, че заради кадровия вакуум в БНБ търговските банки са започнали да се готвят самостоятелно за предстоящите стрес тестове , но "диригентската роля на БНБ не може да бъде заменена с никакви консултанти". 


Андронов прогнозира, че тенденцията на спад на лихвите по депозитите и по кредитите е към края си в България и това ще продължи докато "външните фактори не започнат да действат в посока нагоре". 

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Като гледам сегашните всеки е подходящ за тая работа-само да има здрав разум!

 2. 2 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Гневно

  Абе, аман от комуноиди! Аре БАСТА!

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 900 Весело

  Аз съм готов за 30 000 лв. месечно да се жертвам в името на майка България, и понеже нищо не разбирам обещавам че на всички предложения ще отговарям с твърдо Не .

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Всеки разбира различно нещо под думата "подходящ".Един е подходящ за работата,друг е подходящ,защото изпълнява поръчки,трети,защото се съгласява лесно.Ние какъв точно подходящ търсим.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Явно милиционерската "банка" кадри взе да се изчерпва. Като се изчерпи можем да се надяваме, че истинските професионалисти могат да започнат работа, ама все пак за България става въпрос, та това ще се случи доста трудно.

 6. 6 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не може нов шеф с досегашните подуправители. Недопустимо е. Сраморта, другаре.

 7. 7 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Андронов - този руски мелез ли е?!?!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 8. 8 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 415 Неутрално

  За 45 000 на месец могат да назначат Бен Бернанке.

 9. 9 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  След такъв грандиозен провал на БНБ, трябва поетапно да се разкарат ВСИЧКИ, без хигиенистките оттам! Тоя ни убеждава,че подуправителите, някои от които имат 2-3 банкови катастрофи в актива си, са си ОК! Докога комунягите, ще ни правят на маймуни и ще ни обират през 10-15 години???!!!

 10. 10 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Предпочитам "непрофесионалист", отколкото тези компрометирани люде - в крайна сметка и д-р Менгеле е бил професионалист - защо не го сложим за министър на здравеопазването тогава? Да се махат и тримата подуправители, които крепяха лъжите на Искров. Позор.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 11. 11 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 583 Неутрално

  #БЕ-НЕ!-БЕ

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 12. 12 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Любопитно

  Тоя не беше ли докарал неговата банка да глътне вода също като банката на Мустака?
  Ако не бяха изсипали 1 млрд държавна пара у банката му и тя щеше вече да е пътник !
  Върна ли парите у бюджета ,бе капацитет , щото трябваше да ги върнеш до края на годината ?
  Или още "не ти ги иска " Влади Новомилионерчето?
  И да си искал да ги върнеш ,той немало да ги иска !
  Щото това са парите на ......... тъща му .

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 13. 13 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  На банкер не трябва да се вярва!

 14. 14 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Именно защото подуправителите имат "абсолютна автономност" по думите ви, г-н Андронов, аз отказвам да бъде дадена такава на явно компрометирани хора - най-малкото компрометирани с мълчанието си покрай КТБ!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 15. 15 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не е нужно да си извършил зло - достатъчно е да си бил мълчалив свидетел и да си останеш такъв при вършенето му от друг. Това са сторили досегашните подуправители. Колкото и да са гениални, те са НЕМОРАЛНИ И КОМПРОМЕТИРАНИ с мълчанието си. А бе "капитал" бълваше всяка седмица статии за КТБ, а тези "професионалисти" мигаха с очички и мълчаха! Това ли им е тяхната награда за мълчаливия "професионализъм"?!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 16. 16 Профил на earthian
  earthian
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "navy":
  От жегата объркА банките... я пак?

 17. 17 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 824 Гневно

  "Малцина са подходящите за подуправители на БНБ, трима от тях са предложени"
  Гнус и отврат. Новата комунистическа мантра, която се пее и от "леви" и от "десни". Затова и разни недуразумения се номинират за омбудсмани. И за там са "малцина подходящите", даже е само една.
  Калин Христов - застъпник на тезата за "банковата ваканция", кгато избухна скандалът КТБ, Димитър Костов - министър в правителството на Жан Виденов и след това неизменен подуправител на БНБ. Най - добре беше Искров да получи пожизнен мандат. Така и така екипът се е сработил!

 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  цитат:
  ....подуправителите имат изключително висока автономност и членовете на управителния съвет разполагат само с информацията, която ресорният подуправител докладва.....
  ------------------

  И ресорният подуправител защо не е докладвал за КТБ?

 19. 19 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#16] от "earthian":

  Сори! Верно ги обърках/дали от жегата?/ - оная беше на Цеко.
  Тоя е от банката на уж бившата на Слънчо.Оная която хем "завиваше" Слънчо ,хем му е съдружник в бая фирми.
  На които със зор им беха набутали да продават винетките в предишния мандат .
  И през която банка бяха задължили да минават всички данъчни и бюджетни плащания.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 20. 20 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 457 Любопитно

  [quote]...Намирам кандидатите на Димитър Радев за много удачен избор и нямам колебание в качествата на нито един от тримата[/quote]

  Същото твърдяха и за Искров, много удачен, надежден, квалифициран. За Цветан Гунев подобно, и той много удачен. Все отбор профита, пък накрая коня у ряката.

 21. 21 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Всички искат чистка, а това не е правилно! Така става и при смяна на правителството. Идват и уволняват де що има от миналото правителство, никой не се замисля, че може би част от хората са професионалисти и си разбират от работата, но само и само да си сложат техни си хора! Идват другите - същата работа и се въртим в кръг и после се чудим защо не вървят нещата...

 22. 22 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Смятам, че хората, които са били в управителния съвет на БНБ по времето на падението на КТБ трябва да бъдат уволнени, разследвани и вкарани в затвора, а не да ми ги назначават за подуправители, видиш ли, щото нямало други хора.....

 23. 23 Профил на earthian
  earthian
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#19] от "navy":
  Сладурче, говориш за Българо-америнканска кредитна банка, нали?
  Защото "уж бившата" е собственик на БАКБ, към днешна дата.
  Пий една студена водА, че много се запенИ
  Въпросният банкер е шеф на банка, собственост на белгийци. СветнИ малко таз тъма у главата, а?!?

 24. 24 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защо Андронов не обясни как в вкарал в баланса на Сибанк със задна дата за 2012 година обезценки по кредити за над 100 млн. лв ..и по-интересно как одитора ги е заверил..как БНБ са приели да се променя отчет със задна дата ....и после да хвали приятелчетата си в БНБ...за да му крият кирливите ризи....и миризливите памперси...

 25. 25 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#21] от "carebean":

  Точно обратно. Проблемът е, че няма истинска чистка. От 20 години като втори ешелон стоят едни и същи хора, на които периодично правят рокади. Някои с по няколко фалита на банки в портфолиото си. И сега ни обясняват, че те били незаменими и едва ли не се жертвали за заплата от 30 000, защото нямало подходящи кандидати за нея...
  Чистка има само на ниво секретарки и чистачки.

 26. 26 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Апропо....Андронов ще потвърди ли, че жената, с която един от настоящите подуправители в БНБ живее на семейни начала е добре поставен служител на подопечната му Сибанк?

 27. 27 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Андронов ще потвърди или отрече, че жената, с която един от настоящите подуправители на БНБ живее на семейни начала е добре поставен служител на подопечната му СИБАНК? Освен това дали и сестрата на директор в Банков надзор на БНБ не работи в подопечната му СИБАНК....

 28. 28 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 507 Весело

  Ще се просълзя....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 29. 29 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Изобилие от висок професионализъм в БНБ.

  Как така окрадоха банката под носа им? И данъкоплатецът плати повече от милиард за депозитите.

  Това е професионализмът банков в Бг.

 30. 30 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 233 Неутрално

  г-н Андронов,
  в България и слепите и глухите знаеха, че КТБ е пирамида. От вестниците.
  Само подуправителите са чакали да им съобщят.
  Глупости на търкалета.
  Не ни правете на маймуни!!!

 31. 31 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  [quote#12:"navy"]Върна ли парите у бюджета ,бе капацитет , щото трябваше да ги върнеш до края на годината ?[/quote]
  До началото на април следващата година.По искане на банката.Иначе срокът можеше вместо 18 месеца да бъде 3 години.Това за протокола,иначе и на мен не ми вдъхват доверие напътствията на господина.

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#8] от "fec32306340":

  Само за сведение, опитен ИТ специалист в щатите взима 120к годишно. Така че за едни 250к колкото излиза "великата" заплата на Искров (ако е вярно, аз лично се съмнявам) нямаме никакъв шанс да намерим компетентент човек който се интересува от бенефити. Единствения ни шанс е точно този който се материализира - българин с международен опит който да се навие на неблагодарната работа заради сантименти към родината.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#27] от "Teaser":

  А с кой да живее, с клошар от улицата ли ?. Половината ми колеги от университета се изпожениха помежду си а другите сме женени за хора от същия бизнес. И така е във всяка професия.

 34. 34 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Щам Левон е шеф на голяма банка, какво да говорим.
  Май тази тема вече е достатъчно тегава и каквато и новина да ни дадете, все реакцията ще е израз на отвращение.

 35. 35 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":

  Вижте заплатите на шефовете на централни банки в други държави - публикуват ги редовно в белите държави. Не са милионни, макар че шефът на английската например взима повече от Камерън.
  Освен това при такива случаи - централен банкер или министри мярката не е текущата заплата, както вие предполагате. От тези кресла по правило се отива на висока позиция в някоя международна институция или в някой Борд на мастита частна финансова структура. И се става мултимилионер.
  Не ги ценят толкова заради лобизма, както се предполага, а главно заради безценния опит и контакти.
  Всъщност и от българските кресла може да се отиде на висока позиция в някоя финансова институция. Например като директор за Балканите или източните пазари. Но няма такива, понеже там 1. недолюбват мошениците 2. и кадрите на ДС и БКП 3. и мижитурковците 4. искат професионализъм 5. ценят коректността...

  есионализъм 2. коректност

 36. 36 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Тоя на снимката като ти каже "добър ден", виж дали слънцето не залязва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK