Депутатите удължиха проверката на банковия надзор до края на октомври

Менда Стоянова

© Юлия Лазарова

Менда СтояноваНародното събрание удължи с два месеца до края на октомври срока, в който Сметната палата трябва да провери как е осъществяван банковият надзор. 


В края на април по предложение на Реформаторския блок депутатите възложиха на одитния орган да провери ефективността и ефикасността на банковия надзор, осъществяван от БНБ за периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. През този период управлението е ръководено последователно от Румен Симеонов и Цветан Гунев, които междувременно получиха обвинение за престъпление по служба заради кризата  с КТБ.


Срокът се удължава, защото в хода на проверката Сметната палата е срещнала доста трудности, свързани с режима за достъп до банкова и професионална тайна и недобра организация на документооборота. Освен това се е оказало, че междувременно са напуснали ключови служители на управление "Банков надзор", между които не само отстраненият подуправител Цветан Гунев, но и главен директор, ръководители  членове на екипа, извършвал надзор на банка, попаднала в извадката. Работещи в управлението служители пък отсъствали често и по служебни, и полични причини, съобщи председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.


Депутатите одобриха единодушно на първо четене без дебати и промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутати от различни парламентарни групи. Те целят ускоряване и по-добра ефективност в комуникацията между синдиците и кредиторите на банка в несъстоятелност чрез новите технологии и функционалности в Търговския регистър, които не са съществували при влизането в сила на закона на 1 януари  2007 г. Депутатите единодушно съкратиха срока за предложения за второ четене на 3 дни. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK