Само "Капитал" и Румен Гечев зададоха въпроси на кандидатите за подуправители на БНБ

Калин Христов, Нина Стоянова, Димитър Костов.

© Дневник

Калин Христов, Нина Стоянова, Димитър Костов.Само седмичникът "Капитал" и депутатът - социалист Румен Гечев зададоха въпроси на кандидатите за подуправители на БНБ и ръководители на управленията "Банков надзор", "Емисионно" и "Банково" на днешното изслушване в парламентарната бюджетна комисия. Нито останалите членове на комисията, нито други медии или обществени организации се възползваха от възможността да зададат въпроси, каквато процедурата предвиждаше. 


Управителят на БНБ Димитър Радев предлага две размествания и едно запазване на пост на хора от предишния екип в БНБ. Номинациите са подуправител и ръководител на управление "Банков надзор" да стане сегашният шеф на управление "Банково" Димитър Костов. Банковото управление пък ще  бъде поето от досегашния главен юрист в БНБ Нина Стоянова, а сегашният ръководител на управление "Емисионно" Калин Христов ще запази поста си. 


В хода на изслушването най-пространно се изказа Димитър Костов, който сменя ресора  и поема най-проблемното управление на централната банка - "Банков надзор", доверието в което силно се разклати след като проспа фалита на КТБ. 
Докато отговаряше на "Капитал" как управителният съвет на БНБ е реагирал на медийни публикации за големи концентрации и надвишаващи законовите органичения експозиции в КТБ, Костов съобщи, че с медийните публикации се е занимавал банковият надзор. В докладите на надзора за състоянието на банковата система не се е съдържала негативна информация за КТБ, отчитани са нормални показатели, не е докладвано за нередности, дори и след надзорна проверка на място в банката през пролетта на 2013 г., отговори Костов и припомни, че правомощията на членовете на управителния съвет не включат контрол върху другите подуправители. 


В същото време Костов увери, че ако бъде избран, ще промени тази практика и ще внася пред ръководството на БНБ докладите от надзорните проверки, но не за да прехвърля отговорността на колегите си, а за да търси съдействие, контрол и съвети. 


Депутатът от БСП Румен Гечев заостри вниманието към шефа на управление "Емисионно" Калин Христов като го попита за позицията му за банковата ваканция, каквато Христов бил предложил в съботата и неделята след поставянето на КТБ и дъщерната й "Виктория" под специален надзор. Още от преди година Гечев развива тезата, че Христов и ръководството на БНБ сериозно предлагали временно затваряне на банките и единствено съпротивата на БСП предотвратила това развитие. 


Преди Христов да отговори, сенамеси председателят на комисията Менда Стоянова, която помоли по темата да се изкажат участвалите в консултациите в тези два дни. В подкрепа на Христов се изказаха депутатите от ДПС Йордан Цонев и Петър Чобанов - финансов министър по онова време, като поясниха, че  темата за банкова ваканция е разглеждана само като една от възможните хипотези и то само в случай, че Европейската комисия не разреши държавна помощ за ликвидна подкрепа на търговските банки. Междувременно обаче Брюксел дал съгласието си, а самите търговски банки заявили готовност за осигурят финансирането. "Експертите работеха не да подготвят банкова ваканция, а как да я предотвратят, но хипотезата трябваше да се обсъди, включително и само понеделникът да бъде обявен за почивен ден за банките, за да не допуснем системен срив и той не се допусна", каза Цонев и нарече твърденията на Гечев "откровено неверни констатации". Петър Чобанов допълни, че автор на идеята за банкова ваканция не е бил Христов, а и Еврокомисията, и търговските банки се изказали против. 


Самият Калин Христов разказа буквално по часове как са работили с Чобанов и с Димитър Костов за овладяване на кризата между петъка и понеделника и подчерта, че общо 14 банки са били в ликвиден риск, а обстановката се усложнила допълнително от политическия натиск и разнопосочното говорене на политиците. "На обяд в понеделник вече нямаше тегления. Това сме направили, ако е грешна политика..." не довърши той. 


Румен Гечев посочи, че е доволен от отговора и е важно да се извадят поуки от случилото се. 


Запитан от "Капитал" имал ли е данни за концентрационен риск в КТБ, когато като финансов министър в служебния кабинет "Райков" предложи парите на държавните дружества да се извадят от КТБ, и трябвало ли е БНБ да реагира на него, Калин Христов отговори, че като министър се е ръководел от състоянието на държавните фирми, а не на банката. "Оценявахме риска за фирмите, не за банките, видяхме че има концентрация и въведохме изискване за минимум 4 обслужващи банки за всяко държавно дружество. Не сме целяли да решаваме въпроси на банковия надзор, но парите на държавните фирми не бяха основен източник на финансиране на КТБ", отговори той.  


Нина Стоянова, която е предложена да оглави управление "Банково", в изказването си подчерта, че управлението работи гладко и нейната задача ще е това да продължи като ефективността и надеждността на разплащанията се подобряват все повече. 


Запитана от "Капитал"  в качеството й на главен юрист на БНБ има ли заявки от акционери и облигционери на КТБ, че ще съдят България за действията около затварянето и отнемането на лиценза на банката, Стоянова отговори, че  официална информация за такива искове няма. Според Стоянова подобни искове нямат основание, защото акционерите, в това число Оманският фонд, не са били в неравнопоставено положение спрямо останалите кредитори, а тяхната инвестиция не е била одържавена, което би било предпоставка за водене на дело. 


В отговор на въпрос на "Капитал" за мнението й за цесиите и прихващанията, отговори, че личното й мнение е отицателно, защото така се променя редът на кредиторите и се дава приоритет на едни за сметка на други. Според нея е справедлива промяната в закона за банковата несъстоятелност, с която тези сделки бяха обявени за недействителни. 


Тя не отговори конкретно на въпроса възможно ли е действията на БНБ и квесторите да са ощетили КТБ, осчетоводявайки цесиите и прихващанията, от гледна точка на последното решение на съда да обяви неплатежоспособността към 20 юни. Стоянова припомни, че според БНБ по-мотивирано е датата да е 30 септември, когато се установи отрицателният капитал на КТБ, но посочи, че нито БНБ, нито прокуратурата, нито синдиците са обжалвали това решение на съда, така че меродавна е по-ранната дата. Тя пожела на синдиците да съберат колкото е възможно повече средства и да удовлетворят максимално пълно кредиторите. 


Процедурата в Бюджетната комисия не предвиждаше гласуване, а само представяне и отговори на въпроси. Предстои комисията да изготви четири доклада на база изслушването - за трите назначения и за предсрочното освобождаване на Димитър Костов от поста ръководител на управление "Банково", ако бъде избран да оглави надзора, поясни шефът на комисията Менда Стоянова. Стенограмата от изслушването ще бъде публикувана в сайта на комисията идния понеделник. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "В хода на изслушването най-пространно се изказа Димитър Костов, който сменя ресора и поема най-проблемното управление на централната банка - "Банков надзор", доверието в което силно се разклати след като проспа фалита на КТБ."

  айде да го видим другаря Димитър Костов какво ще направи по въпроса. аз се сещам за поне 3 банки, с български собственици, които нито ще издържат стрес тестове, нито ще минат одит от надзора (ако надзора изобщо надзирава по този начин).

  п.п. да не говорим, че част от тези банки си имат и пенсионни фондове, които си "преплитат" интересите и инвестициите. но и за това нещо КФН спи.
  Мраводиев, оставка! (тоя кога ще го погнат?)

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Който и да бъде, макар че аз не бих искал да останат и тримата предишни подуправители, трябва да има сериозни промени в политиката на БНБ. Трябва да се изискват и някакви междинни одити от страна одиторите, ако не тримесечни поне на шест месеца. Нека не са пълни като годишните, но поне ще знаят, че ръководствата на банките не могат да изманипулират цифрите.
  Трябва да се иска и много повече информация относно отпуснатите кредити, особено към свързани лица - обезпечения, активност на фирмите, които ги получават, ако трябва и посещения от страна на служители на БНБ при по-сериозни активи. Изобщо хубаво трябва да се помисли, този модел може да бъде излъган - видя се. Мислете сега, защото после ще е късно...

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А - и щях да забравя. Одиторите на банките да гарантират с много по-големи суми евентуални щети в резултат на техни пропуски по време на одитите. Майката на нашето КПМГ например спокойно би могла да поеме поне няколкостотин милиона в случай като КТБ, а защо не и повече...

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9031 Неутрално

  И какви въпроси да им задават.Те делата им говорят вместо тях.

 5. 5 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2710 Любопитно

  “Калин Христов отговори, че като министър се е ръководел от състоянието на държавните фирми, а не на банката.”

  ...само където той беше министър едва 3 месеца. През останалото време е бил в неведение, какво прави колегата му Гунев?

  I Want To Believe
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Е,съдебната реформа нали мина,за какво ще задават въпроси.Каквото било,било.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Преоблякъл се Илия ,погледнал се -пак в тия! ДПС пак си уреди хората.Това не е ли Бостан?

 8. 8 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Ами то другите вече са питали и са им отговорили положително: „Ще слушкате ли ако ви (пре)изберем?“

  @)----,--'--
 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  И защо Румен Гечев ми звучи по правдоподобно от предложените ! -0

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#1] от "полувишис":

  Знаят го, за това стрес-тестовете ще са след една година.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 11. 11 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#5] от "2.50":

  И аз това питам, какво е правил Гунев, отговарящ за банковия надзор? И то сложен на поста през лятото на 2013. Повече от ясно е кой е виновен за КТБ.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#11] от "deutschwagen":

  [quote#11:"deutschwagen"]Повече от ясно е кой е виновен за КТБ.[/quote]

  Нима?
  Да почнем хронологично. Още от 2005 г., защото има смисъл.
  През 2005 г. банката е определяна като бутикова, някъде в дъното на банките ни по привлечен ресурс и по капитал..
  През 2009 г. вече е по средата, а активите и пасивите и нарастват близо четири пъти до 2 милиарда лева.
  През следващите 4 години - до 2013 банката набъбва като сюнгер, въпреки кризата расте и пак расте, та стига до активи от 6.5 милиарда, а Гунев е можел само да констатира факта, че конят е отишъл у реката.
  Е, до затварянето и, този цирей стигна до 7 и кусур милиарда, но да сочим само Гунев за виновник е повече от недобросъвестно.
  Затова, прокуратурата привлече и Румен Симеонов до Гунев, но мисля си, ако трябва да бъдем справедливи, то подредбата е обратна.
  [quote#11:"deutschwagen"]И аз това питам, какво е правил Гунев, отговарящ за банковия надзор?[/quote]
  Молел се е балонът да не гръмне. Ама той взе, че гръмна по всички правила на играта.

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Това "оня" Румен Гечев ли е? Дето ни докара до ръба с не дълновидната си дейност в кабинета на другаря Жан? Питам,че да не обидя някоя майка по погрешка!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 14. 14 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 911 Неутрално

  С водевила "съдебна риформа и конституционни промени" завлякоха вниманието на мериноса "у лево".
  И си преназначиха тези ,които носят несъмнена вина за грабежа на 4-6-8 или кой знае колко милиарда пак по местата само че разбъркано.
  Журналягите и те спат !
  Нахранени,зомбирани или просто притиснати от чорбаджиите си !
  Ако ръководството на централната банка на България не е виновно за грабежа кой е виновен?
  Марсианците ли?
  Тоя народ и така наречения му елит все повече ме отвращава.
  "Будната му съвест" също.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#13] от "Без соц":

  [quote#13:"Без соц"]Това "оня" Румен Гечев ли е? Дето ни докара до ръба с не дълновидната си дейност в кабинета на другаря Жан?[/quote]

  Същият е.
  Ама сега избирате колегата му, министър на финансите от същия кабинет на Жан, за шеф на надзора на БНБ и подуправител...
  ДЪлновидно, нали?

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "В подкрепа на Христов се изказаха депутатите от ДПС Йордан Цонев и Петър Чобанов..."
  Опа, тук нещо намирисва! Проличаха си накупените участници в погрома над КТБ. Някои даже получават повишение. Други трябва да останат на позиции, за да се спаси ПИБ. Само бъдещето на Ментата засега остава неясно.

 17. 17 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Явно само на тях не им е ясно какво става!Другите са информирани и не задават тъпи въпроси!

 18. 18 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#15] от "Graf":


  [quote#15:"Graf"]Ама сега избирате колегата му[/quote]
  Кой избирал?! Графе... не знам за кого говориш! Аз все още говоря в ед.ч. за себе си.Освен това не участвам в никакви избори в момента!
  Мерси за уточнението!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 19. 19 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#12] от "Graf":

  Съгласен съм, има много виновни и създаването на пирамидата КТБ започва поне от 2005. Но след случилото се миналото лято трябва да има и някой отговорен в БНБ, защото не си е свършил работата. За мен това е Гунев.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 20. 20 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#15] от "Graf":

  [quote#15:"Graf"]Ама сега избирате колегата му, министър на финансите от същия кабинет на Жан, за шеф на надзора на БНБ и подуправител...
  ДЪлновидно, нали[/quote]

  Не мисля. Чувал съм само хибави неща за Д Костов от хора, работили с него. Бил е подуправител в БНБ от 2005, макар с друг ресор. Преди това е бил главен управител в Алианц Банк, и ако не се лъжа, това е същата банка, където сега главен управител е Гаврийски.
  Аз не мисля, че Д Костов носи вина за банковия колапс по времето на Виденов. Трябва да се съглася с Калин Хирстов - както обяснява в статията, финансовият министър не се занимава с частните банки.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 21. 21 Профил на sceptic_vgk
  sceptic_vgk
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Струва ми се, че българската общественост не е достатъчно информирана, че никакъв надзор от централната банка (или от друг национален надзорен орган над банките) не може да гарантира, че една поднадзорна банка, собственост или ръководена от лица с престъпно поведение, няма да банкрутира.
  Иначе, защо фалираха банки, и то какви, в САЩ (Леман ...), Великобритания (Беър Стърлинг)...
  Без да знам - условно да приемем, че Надзорното управление в БНБ е дори от 200 души. Срещу тях в поднадзорните банки има хиляди служители. Никой в БНБ не може да възпроизведе и/или да преценява в реално време целия поток от транзакции в банките, както това могат, трябва и правят собствениците и шефовете на банките, които са акционерни дружества.
  Надзорът на БНБ получава отвреме-навреме и пост-фактум само нещо като "моментални снимки" за състояните на банките.
  Главният надзор май трябва да е що за собственици имат банките, как се държат, как живеят, как се проявяват и т.н.. Работа и за финансовото разузнаване.
  Кратко: надзорът на БНБ не може да е гарант за добри банки.
  Гарант за спестяванията до 100 хил евро (а не до 195 хил лева!) е Гаранционният фонд. Тъй като у нас той е съвем млад, той не е успял да натрупа, както в белите държави, голям ресурс. Затова - гарант става държавата, защото директивата за гарантиране на влоговете е задължителна за всяка страна в ЕС. Тя доколко си е отваряла и си отвраря очите, се видя при КТБ.
  Агенцията за финансов надзор да не се прави на въобще невинна. Защото КТБ, както и други от банките, листват акции на Фондовата ни борса, надзорът над която е на тази агенция.

 22. 22 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#21] от "sceptic_vgk":

  Това сигурно е така, но в САЩ е малко по-друго. Фалираха, или бяха спасявани инвестиционни банки, които се регулират малко и трудно. Сетоводни трикове правят активите и пасивите невъзможни да се проследят, защото вече не са баланса на банките. До колкото знам, в Лондон още работят 100 човека за Лимън, които се опитват да разберят кой какво дължи и кой какво притежава. Отделно този сектор е свързан и с търговските банки.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 23. 23 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#15] от "Graf":

  Не ми отговори на въпроса! Или си чешеше езика само? Плямпалник!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK