Парламентът ще обсъжда подуправителите на БНБ

От ляво на дясно - Нина Стоянова, главен юрист на БНБ и кандидат за шеф на управление "Банково", Калин Христов - ръководител на управление "Емисионно", предложен за още един мандат, Димитър Радев - управител на БНБ и Димитър Костов - сега ръководител на управление "Банково" и кандидат да оглави  "Банков надзор".

© Надежда Чипева, Капитал

От ляво на дясно - Нина Стоянова, главен юрист на БНБ и кандидат за шеф на управление "Банково", Калин Христов - ръководител на управление "Емисионно", предложен за още един мандат, Димитър Радев - управител на БНБ и Димитър Костов - сега ръководител на управление "Банково" и кандидат да оглави "Банков надзор".Народното събрание ще избира днес тримата подуправители на Българската народна банка, които ще ръководят управленията "Банков надзор", "Банково" и "Емисионно".


Управителят Димитър Радев предлага за трите поста хора от екипа на предшественика си Иван Искров. За ръководител на управление "Банков надзор" Радев предлага сегашния шеф на управление "Банково" Димитър Костов. Банковото управление пък ще  бъде поето от досегашния главен юрист в БНБ Нина Стоянова, а сегашният ръководител на управление "Емисионно" Калин Христов ще запази поста си.  


Кандидатурите предизвикаха противоречиви реакции заради фалита на КТБ, допуснат при управлението на Искров, част от което те са. Депутатът от БСП Янаки Стоилов определи това като "само Цветан Василев липсва за пълна приемственост". Според самия Радев обаче в управлението на централната банка е необходима приемственост, а и тримата номинирани са постигнали успехи в своите ресори и не са отговорни за неблагополучията в надзора, където не са имали право да се месят.
Възраженията на БСП, формулирани от депутата Румен Гечев, са основно към Калин Христов, поставил на обсъждане възможността за банкова ваканция непоследствено след затварянето на КТБ.


Реформаторският блок пък има резерви към Димитър Костов - финансов министър при управлението на социалиста Жан Виденов, когато фалираха множество банки.


Засега е известно, че кандидатурите на Радев се ползват с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. При изслушването им в парламентарната бюджетна комисия миналата седмица обаче, това не пролича, защото единствено социалистът Гечев зададе въпроси.  


Според процедурните правила заседанието ще бъде излъчвано в интернет. Управителят на БНБ ще представи всеки от кандидатите в рамките на две минути, след което са предвидени разисквания. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите. Ако  не събере мнозинство, ще бъде насрочена нова процедура. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK