Кабинетът одобри изцяло нов Кодекс за застраховането

Предвижда се задължителната застраховка "Гражданска отговорност" срещу единна премия да сигурява покритие не само в България, но и в държавите-членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, както и във всички държави, които членуват в системата "Зелена карта".

© Юлия Лазарова

Предвижда се задължителната застраховка "Гражданска отговорност" срещу единна премия да сигурява покритие не само в България, но и в държавите-членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, както и във всички държави, които членуват в системата "Зелена карта".Министерският съвет одобри днес проект на нов Кодекс за застраховането и предлага на Народното събрание да го приеме.


Изготвянето на изцяло нов документ се налага заради многобройни и важни нови изисквания на европейското законодателство, приети  от 2009 г. досега, свързани със започването и извършването на дейността по застраховане и презастраховане, за капиталовите изисквания на застрахователите и презастрахователите в зависимост от техния рисков профил и изискванията към системата на управление на застрахователите и презастрахователите, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.  


Предлага се при несъстоятелност на застраховател ролята на синдик да се изпълнява от Гаранционния фонд. По този начин ще се гарантира по-голяма ефективност както при ликвидацията на застрахователния портфейл, така при поемането на разходите по несъстоятелността.
Също така се предлага изравняване на гарантираните застрахователни вземания при несъстоятелност на животозастраховател с размера на гарантираните влогове при несъстоятелност на банка - 196 хил. лв. на едно лице в застраховател независимо от броя на вземанията.


Предвижда се задължителната застраховка "Гражданска отговорност" срещу единна премия да сигурява покритие не само в България, но и в държавите-членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, както и във всички държави, които членуват в системата "Зелена карта". С проекта на Кодекс за застраховането се допуска договорът за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите да може да бъде сключен за срок до три години, както и разширяване на покритието й за определени случаи, в които липсва вина на водача, но независимо от това е справедливо увредените лица да могат да получат обезщетение.


С проекта се предлага въвеждане на нов режим за изчисляване на капиталовото изискване за платежоспособност на застрахователите и презастрахователите на базата на отчитане на всички количествено измерими рискове, на които са изложени.


С част от текстовете се регламентират законово вече прилагани практики. Проектокодексът допуска сключването на безсрочен застрахователен договор, на многогодишен застрахователен договор, както и на договор за застрахователен период, по-кратък от една година. Регламентира се възможността за автоматично подновяване на застрахователния договор само за един застрахователен период след изтичане на договорения срок. Уреждат се ретроактивното и предварителното покритие.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Да видим, дали е читав (в подробностите си) и дали ще мине
  Като обща информация - ОК!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#1] от "Georgi Yordanov":

  Да особено ще се зарадва кака Пена от Долно уйново като ий качат гражданската отговорност двойно!

 3. 3 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  - Тате, имам добра новина за теб!
  - И каква е новината, сине?
  - Ненапразно толкова години си плащал застраховка за колата.

  Форумът е в будна кома...
 4. 4 Профил на Bat Sali Prezident
  Bat Sali Prezident
  Рейтинг: 409 Любопитно

  АВТОМАТИЧНО ПОДНОВЯВАНЕ НА ДОГОВОРА !? - Да не стане както при мобилните оператори. сключиш ли един път договор няма отърване. И после мутри идват да ти събират парите.

 5. 5 Профил на Bat Sali Prezident
  Bat Sali Prezident
  Рейтинг: 409 Неутрално

  България се върна в 90-те години. Застрахователи, охранители, рекети, побоища, убийства. Само назад и назад.

 6. 6 Профил на varna_11
  varna_11
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тъй-като сега ГО е валидна за ЕС, като застрахователя може да ти направи ОТСТЪПКА ако декларираш, че няма да излизаш от България, аз разбирам така предложенията:
  Да вдигнем застрахователната премия на ВСИЧКИ, които не само няма да ходят в 'единна Европа', но и никога не биха си помисляли да ходят извън ЕС..
  И ако може да ги вържем за едни 3 години напред - още по-добре...

 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ghost":

  - Мили, сготвила съм ти любимото ядене, ела да те цункам...
  - Хм, с колата ли е станало нещо?
  - Единия фар и малко предницата...

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK