Пощенска банка пуска кредитна линия за 30 млн. лв. в подкрепа на малкия бизнес

Пощенска банка пуска кредитна линия за 30 млн. лв. в подкрепа на малкия бизнес

© Анелия НиколоваПощенска банка ще подкрепи микро, малки и средни предприятия в страната с кредити за общо 30 млн. лв. при преференциални условия, съобщи пресслужбата на институцията.


Парите са по споразумение за партньорство по новата програма на Българска банка за развитие за индиректно финансиране на българския бизнес, озаглавена "Напред".


Кредитите ще бъдат с по-ниски такси и по-ниски лихвени нива от стандартните за пазара. 
Предвижда се средства да се отпускат за оборотни и инвестиционни цели, проектно финансиране за технологично обновление, както и за подобряване на конкурентноспособността и експортния потенциал на малкия бизнес.


Фирмите-кредитополучатели ще имат достъп до финансиране при годишен лихвен процент в размер на 3-месечен EURIBOR плюс годишна надбавка до 4,3%. Максималният размер на заемите е 3 млн. лева.


Условията важат и за рефинансиране на заеми на малки компании, при условие, че бизнес плановете им предвиждат откриване и поддържане на поне 30 нови работни места през периода на заема или осъществяване на дейност в области на страната с висок процент на безработица.  


Четири са типовете финансиране в рамките на кредитната линия, които Пощенска банка ще предложи - оборотни кредити на вноски, инвестиционни кредити на вноски, кредитни линии и овърдрафти. Чрез схемата ще се финансират и проекти по оперативните програми на ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK