Държавата ще насърчава плащането на данъци и с лотария

Държавата ще насърчава плащането на данъци и с лотария

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на финансите и НАП ще провеждат лотария с касови бележки като печелившите ще получават с предметни награди.


Това е записано в плана за действие на Министерството на финансите по изпълнението на Единна национална стратегия за повишаване събираемостта на приходите, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на законодателството, придружена от план за действие. И двата документа, които обхващат периода 2015-2017 г., са публикувани за обществено обсъждане на сайта на министерството.


В документите не се посочват повече детайли за лотарията. Това обаче няма да е нова практика за НАП. В началото на годината приходната администрация организира томбола, с която раздаваше таблети. Тя бе насочена към учениците.
НАП ще общува повече електронно


Планът за действие предвижда още опростяване на формулярите и процедурите, по които НАП работи с клиентите си. Предвижда се и да се засили дейността на агенцията по издаване и получаване на документи по електронен път, а сайтът на приходното ведомството да се превърне в единна точка за предоставяне информация за наличие или липса на задължения за републикански и местни данъци.


В плана влиза и това да се насърчи използването на електронните фактури като ще се разработи и единен стандарт за тях. Тези фактури ще бъдат задължителни при обществените поръчки. На сайта на НАП пък ще има платформа за електронно фактуриране.


В документите има значителен брой мерки, които са насочени към това да се държи контакт с длъжниците към бюджета, за да се повиши събираемостта. Така например е предвидено ранно влизане в контакт с компании и физически лица с просрочени задължения чрез "меки способи" без да се посочва какво означава това.


Как ще се смалява сивата икономика


В документите Министерството на финансите е предвидило поредица от мерки, с които разчита делът на сивата икономика да се свие. Посочват се данни на НСИ, според които делът на сивата икономика е едва 13 на сто от БВП. Това е около три пъти по-малко отколокто дават оценки и анализи на неправителствени организации като например ОИСР, която дава на сенчестата икономика около 30 на сто дял в БВП на България.


Министерството цитира и анализ, според който този дял непрекъснато спада, но признава, че у нас той е най-висок сред всички страни от ЕС.


Затова се предлага да се правят анализи и периодични оценки на сивата икономика, приемането на стратегия за управление на риска от неспазване на данъчното и осигурителното законодателство, прилагане на специфични мерки за подобряване на събираемостта на задълженията - като например поддържането на непрекъснат контакт и мониторинг върху компании с дългове, които формират значителен дял от икономиката на страната.


Една от мерките по тази точка е вече в ход - Министерството на финансите вече предложи с текстове в преходните и заключителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане да се намали таванът на плащанията в брой - на 5 хил. лв.


За справяне със сенчестата икономика се предвиждат промени в Закона за акцизите. По тази линия е предвидено увеличаване на акцизните ставки за тежки и маркирани горива, промяна в условията за независима малка пивоварна, забрани, свързани с акционери, собственици и управители на лица с неуредени задължения към бюджета.


Предвижда се още и разширяване обхвата на въведения механизъм за контрол на доставките и движението на акцизни стоки (в момента само за течните горива), чрез включване на още две групи акцизни стоки - алкохол и тютюневи изделия.


Министерството на финансите предвижда и да се работи, за да се намали обществената търпимост към сенчестата икономика. За целта ще има "единни информационни кампании за популяризиране на негативите от участието в сенчестата икономика, ползите от данъци, възможни санкции, както и за повишаване осведомеността сред всички заинтересовани публично и частно правни субекти, както и физическите лица за настъпващия негативен ефект от експлоатацията на механизмите за осъществяване на данъчните измами и за вредоносния резултат, настъпващ за националната икономика".


Всъщност Министерството на финансите вече подкрепя една такава кампания, макар и тя да не е изготвена и разпространявана от държавен орган. Това е кампанията на "Булгартабак холдинг" срещу покупката на контрабандни цигари.


Трудовият пазар ще се контролира повече


Министерството на финансите предвижда и през следващите три години да се засили контролът на трудовия пазар, което е свързано с приходите от данъци върху доходите и осигуровки.


Заложени са чести проверки в малки и средни предприятия, за да се подобри контролът по спазването на работното време, заплащането, отчитането на извънредния труд.


Засилен контрол е предвиден и при наемането на чуждестранни граждани, в т. ч. на незаконно пребиваващи чужденци, и приемането на командировани работници и служители от държави членки на ЕС и от трети държави.

Засилени мерки ще има по контрола на наетите по еднодневни трудови договори, които бяха въведени с промени в Кодекса на труда от това лято. Предвижда се там авансово да се плащат данъци и осигуровки.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1412 Весело

  #КОЙ ще я организира!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Горанов да не е карал стаж при Черепа и Свинята ? Лотария !!!
  Само Бойко Борисов може да има в кабинета си финансови титани като Горанов и Дянков.

 3. 3 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 676 Любопитно

  По-добре да обяват награди за ловци на търгаши. Ако изпееш някой който не издава касови бележки да получаваш парична награда за главата му! Като в Дивия Запад!

  1914 / 88
 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1536 Весело

  ахахаха, ходете да им плащате данъци на тия нещастници за да има с какво да ви организират томболи и лотарии... и какви ще са наградите, щото не приемам нищо под кутия русенско, да се знае предварително

 5. 5 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Така и не го разбирам тоя зор да се съберат малко повече данъци. Нали укритите данъци повишават потреблението и държавата пак си ги взима чрез ДДС, акцизи, осигуровки, данък печалба, данък дивидент и т.н.?
  Въпросът е парите да изтичат по-малко навън, а за това се изискват специални мерки и ходове на държавата.

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 6. 6 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Бездната КТБ няма да я запълните. Над 4 млрд потънаха ,а всички се държат все едно нищо не се е случило. И това ако е държава.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 7. 7 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 651 Весело

  Ключодържателчета с лика на Боко ли ще са предметните награди?

 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Да им раздават и стекове цигари без бандероли. Като съвместна кампания на Минфин и Булгартабак

 9. 9 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Колкото и да затягат мерките,докато няма голяма реална икономика,нищо няма да направят...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 10. 10 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1314 Любопитно

  Това не са го измислили нашите, в Португалия го прилагат и изненадващо е доста успешно - изсветли им голяма част от икономиката, щото всички почнаха да си изискват касовите бележки.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 11. 11 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  [quote#8:"stenli1"]Да им раздават и стекове цигари без бандероли. Като съвместна кампания на Минфин и Булгартабак[/quote]

  А на тържественото връчване да има мацки на пилон!

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 12. 12 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 832 Разстроено

  ...добре дошли в Тикволандия... е нема такава държава... за съжаление нормалните хора са малцинство в тази теритирия... алооо герберите, пак ни натресете теа гении на другите избори...

  Колкото повече, толкова повече!
 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  "...За справяне със сенчестата икономика се предвиждат промени в Закона за акцизите. По тази линия е предвидено увеличаване на акцизните ставки за тежки и маркирани горива

  кампанията на "Булгартабак холдинг"

  Заложени са чести проверки в малки и средни предприятия..."


  Опасно прост. Оставка!
  Големи бузи си отпрал бе. Ако изкараш още една година, може и зурла да ти порасне...

 14. 14 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 676 Любопитно

  До коментар [#10] от "The Shadow":

  В много държави има такъв механизъм и без това ДДС-то на стоките е много високо у нас и спокойно може да връщат 10% от него срещу представяне на касови бележки в НАП, за да имат малко работа и там.
  обче има и др вариант - Пристрастените "играчи" ще пазарят всичко по отделно за да участват с повече касови бележки! Пълня количката обаче за всяко нещо искам отделна касова бележка за да имам по-голям шанс да спечеля награда!
  Това ще доведе до поскъпване на цените на дребно пак щего отнесе краиния потребител.
  Нещо като лихвоточките, ние ще имаме да даваме , вие ще имате да взимате, но най-вече всички граждани ще духате супата !

  1914 / 88
 15. 15 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#10] от "The Shadow":

  Ами направо Тото 2 да мине към НАП тогава, а на касовите бележки да се генерират произволни 6-цифрени числа.

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Тия дори и тъпотиите си не могат да измислят, че ги повтарят. Това го имаше при мадридското чучело.

  А ограничението за таван до 5 000 при плащане в брой е престъпен лобизъм, при това идиотски.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 604 Весело

  Тоя Горанов има блестяща идея, след блестяща идея.

  Той и Ангелкова са мисловните титани на втория кабинет Борисов.

  Чудя се как такива хора стигат до министерски пост.

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Стръвта може да е много вкусна, но кукичката е там - чака

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Който си плаща данъците ще получи картончета от Лафка....да си ги търка ( картончета ще ги купува НАП ) !

 20. 20 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Горанов, хващай гората с тия твоите лотарии, лафки и други глупости.

  няма да ме насърчиш да плащам данъци, като някой спечели от лотария.

  ще ме насърчиш да плащам данъци, когато видя подобрени и прозрачни услуги от страна на държавната администрация, от които се възползват гражданите и фирмите.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 21. 21 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 896 Весело

  прислужникът на агите - тъп като началника си.

 22. 22 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "Rock J":

  [quote#6:"Rock J"]Бездната КТБ няма да я запълните. Над 4 млрд потънаха ,а всички се държат все едно нищо не се е случило. И това ако е държава.[/quote]

  Не съм напълно съгласен, все пак директорът на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов беше освободен от СОС, защото не е спазил постановление на МС и така 90% от парите на дружеството са се оказали в КТБ, което означава около 80 милиона лева. Нарушението е разкрито след успешна акция на дирекция "Финансово разузнаване" към ДАНС, след операция с ГРИФ "СТРОГО СЕКРЕТНО", която продължила повече от 2 години. За добре свършената работа, неотдавна, бившият председател на ДАНС, г-н Владимир Писанчев беше изпратен на дипломатическа служба, като консул в гр. Солун, Гърция. Преди да замине, г-н Писанчев отправил най-строга, но любезна забележка към бившия директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов, следващия път да се постарае да спази нормативните актове.

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 23. 23 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#22] от "Радост":

  Благодаря за информацията.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 24. 24 Профил на x6
  x6
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "обществената търпимост към сенчестата икономика"

  Обществото как търпи да плаща ток от ВЕИ на Цветелина Бориславова ?

 25. 25 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Много мащабно работи тоя юнак с простотията. Направо ме кефари до къде може да стигне. Предлага, предлага без да обосновава. Направо да го кръстим Министерство на абсурдните предложения. Всичката са я сколасали само до томболата опряха
  http://econominews.com/index.php/komentari/item/499-ministerstvo-na-bankovoto-blagodenstvie-ili-ministerstvo-na-finansite

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  То това комай го има в Гърция

 27. 27 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Все по-хубаво става

  Все по-хубаво става :)
 28. 28 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Те от Виза всяка година организират подобни томболи и щом продължават да го правят явно увеличават достатъчно много транзакциите с кредитните карти, за да си заслужава. Та поздравления за добрата идея

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK