Горанов се отказа да вдига данъка върху доходите с 2 на сто

Горанов се отказа да вдига данъка върху доходите с 2 на сто

© Надежда Чипева, КапиталФинансовото министерство се отказа от идеята общините да облагат допълнително гражданите. В началото на заседанието на Тристранния съвет финансовият министър Владислав Горанов обяви, че дебатът по допълнителния данък върху доходите до 2% вече е несъстоятелен, съобщи БНР. 


"Начинът, по който се проведе дебатът и масовото становище, че не се приема като мярка, независимо че съм готов да водя дебат дали има икономическа рационалност в това, ме въздържа да правя такова предложение към правителството. В този смисъл правителството няма да предлага такова решение", обяви той.


След като предложението беше силно критикувано от различни страни още преди две седмици председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Междувременно се разбра, че Министерството на финансите е променило и друга своя идея, свързана с ДДС. Първоначално се предвиждаше фирмите да декларират пред НАП за какви нужди ползват купеното оборудване на стойност над 700 лв. - за служебни или лични. Целта е да се възстановява ДДС само върху частта, използвана за бизнес цели.


Сега се предвижда при използване на автомобили и недвижими имоти съвместно за бизнес и за лични нужди всяка фирма да определя процент, върху който ще може да ползва данъчен кредит – т.е. да му се възстановява ДДС.


"Давам пример, за да е ясно, един хотел, ползват се две или три стаи за лични нужди от собственика. Методиката е площта на тези стаи, които се ползват за лични нужди, отнесено към общата площ на хотела, съответно в това съотношение се ползва данъчен кредит, примерно 95% за независима икономическа дейност и съответно 5% за лични нужди. При автомобилите – по същия начин, методиката е на база изминати километри", обясни директорът по данъчна политика в Министерството на финансите Людмила Петкова.


Първоначалният вариант беше фирмите да доказват, че всеки актив над 700 лева се използва само за бизнес, което засягаше огромна част от техниката – например лаптопи и мобилни телефони.


Въпреки че направи промени в част от предложенията си, срещу които имаше остра реакция, финансовото министерство ще настоява прагът на кешовите разплащания да падне до 5 хил. лева. В момента той е 15 хил. лева, а бизнесът иска по-плавно намаление.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Скоро! Момента е много удобен да се внушава : " 1.Горанов клекна; 2. Горанов се наведе"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1249 Весело

  Ще се откаже, разбира се.... Това беше идеята. Идват избори все пак...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 3. 3 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Административен произвол, тотален тормоз и умишлено създаване на правила така, че да е невъзможно да бъдат спазвани. За да валят глоби и да се извиват ръце.

  Всяка фирма по дефолт се приема като измамник,престъпник и подходящ източник на средства чрез глоби. Вероятно законотворците просто виждат себе си...

  Я да обяснят великите финансисти и разбирачи на управлението на публични средства КАК ще оценят 200 000 методики на 200 000 фирми? В какъв срок? С каква давност и каква валидност?
  Няма такава държава.

 4. 4 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Весело

  този Горанов е защитник на народоматряла ..

  истински Робин Худ..

  не че ни изтръска с 4.5 МЛРД за фонда за гарантиране на влоговете..

  но си е по-друго да откажш вдигане на данъци..

  и няма връзка с изборите...Хич даже

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Изгоранов да спре с глупостите. Хер Флик и генерал Фон Помпенкофен ни бяха /са достатъчни с тъпните.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  1.Ще въвеждаме.
  2.Няма да въвеждаме.
  3.Разговора за въвеждане е несъстоятелен.
  4.Избори.
  5.Въведохме го!

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Но нека не се отказва от другата част от идеята - 2% да остават в общините. 10% общо, от които 8% държава и 2% община е добро решение.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Горанов пробва,как ще се възприемат идеите му от избирателите.Като ни излъже пет шест пъти и ние се възмущаваме,накрая ще ни писне, и той ще въведе всичко,което си е наумил.

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Това си беше безумно предложение,просто безсмислено.

  Tony
 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Ако става дума за хотели ,не само 2-3 стаи са за собственика, а цели хотели са огромни перчници на мангизи , които това лято (както и предните) не са изпрали и един чаршаф , но по документи и фактури са представили доходи като ,че ли са минали 100 хиляди туристи. Лично наблюдавах един такъв съседен хотел където в басейна с олимпийски размер цяло лято се ципликаха едва 2-3 деца на чичото от охраната и готвачката кака Мара. А площта от незнам си колко хиляди квадратни метра на 4 етажа бяха празни. Ето това си е да си переш пари и позлващ имоти с фирмени разходи , а не че някоя фирма си е купила още един лаптоп да си джиткат игрички...
  Но онези с хотелите са правилните хота на НАШАТА ПАРТИЯ и тях никой не проверява...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 915 Весело

  само още един герберски предизборен трик

 12. 12 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Ко става с туй момче? Стана ли вече милионерче? Нали напусна политиката, щото приятелите му правили милиони, а депутатската заплата била малка. Не вярвам министерската да е по-голяма.

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#7:"cinik"]Но нека не се отказва от другата част от идеята - 2% да остават в общините. 10% общо, от които 8% държава и 2% община е добро решение. [/quote]

  НАЙ-ГРЕШНОТО РЕШЕНИЕ!

  България е с населението, територията, бюджета, икономиката и т.н. на среден световен град, ама вий децентрализирайте на 260 и няколко общини! Наливайте им безконтролни пари, за да затвърждават завинаги властта си. Правете местни султани, олигарси и чорбаджии, а местното население ще им робува до гроб! Милиони администрация, кметства, районни управления, агенции, комисии, служби и тинтири минтири. СЪС СОБСТВЕНИ ПАРИ. Неспираеми са. КОМАНИЗМА Е ТУК! Корупцията и тя.

 14. 14 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Общините имат широки граници да определят местни данъци и такси. Ако не им стигат парите на общините да вдигнат местните данъци и такси или да повишат границите им.
  В България тези данъци и такси са относително 10 ПЪТИ-ПО НИСКИ спрямо ЕС.
  Защо работещите тряба да плащат за поддръжката на неработещите, но с имоти? И при това с тези ниски местни данъци?

 15. 15 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Весело

  Горанов се отказа да вдига данъка върху доходите с 2 на сто
  ______________________________

  Евала,Дневник.

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Весело

  Избраните от ГЕРБ кметове изведнъж ще решат.Минало незабравимо.

 17. 17 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Ще плачете вие за бай Дянков май

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 515 Неутрално

  След изборите тихомълком ще го прокара.

 19. 19 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. За пореден път тестваха реакцията на хората и се отметнаха. Не че искам да се вдигат данъците, но принципа трябва да е обратен. Първо се събират мнения как хората смятат, че е уместно да се реши даден проблем и после се гласува, а не да кажат, че ще има еди какъв си закон и като им се озъби обществеността да давар назаден.

 20. 20 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Затвор за всички от ГЕРБ. Затвор за всички разсипници на държавата.

  Да живее България и българският народ.
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  Според мен това беше проба.
  Искаха да видят как ще реагира редовия български гражданин на такова нахалство!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Това до изборите или до...?

 23. 23 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  не го разбирам Горанов.
  данъчната и митническата администрация са много неефективни, но той иска още данъци, или допълнително натоварване за работодателите (автомобилите да не се карат през уикенда за лични цели, лаптопите да не се използват за лични цели и тем подобни глупости)...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  "След като предложението беше силно критикувано от различни страни още преди две седмици председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов."

  Цветан Цветанов какво?

  Беше истинско безумие това предложение на МФ

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Елементарният популизъм го изисква данъци да се увеличават след изборите. То и така ще стане. Държава и общини яко са го закъсали за пари. Но не ги търсят където ги има и където трябва, а искат да дерат кожи. Но кожи за дране няма.

 26. 26 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 498 Любопитно

  С какво съм запомнил Горанов до сега:

  1.Пиене на кафе на 4 очи с Пеевски.
  2.По време на кризата с КТБ предложи банкова ваканция ( само заради това трябваше да се скрие някъде и да не се показва повече)
  3.По време на кабинета на Орешарски напусна парламента за да става милионер , и почти веднага стана изпълнителен директор на Общинска банка с горе-долу същата заплата (?)
  4.Позволи Българска Банка за Развитие да стане новото прасенце-касичка на Пеевски.
  5.Предложи безумни данъци , от които слава богу се отказа (за сега).
  6.Едно хубаво нещо - беше най-активен при разкарването на Искров от БНБ.

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#23] от "полувишис":

  Да очакваме освен касовите апарати с дистанционно слухтене от НАП , да почнат и дистанционно да слухтят дали си отворил счетоводен софтуер или си сърфираш из онлайн магазините или порно сайтове. Така Владко Белязаното Чело ще отдиференцира фирменото ползване на лаптопа от шляенето за личен кеф из мрежата. Оказва се ,че въображението на писателите фантасти е било доста бедно и май никой не е предвидил хуманоиди като Горанов програмирани да хранят тлъстата политическа класа с все нови и нови способи.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 28. 28 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dr_Doolittle":

  точно така. дроновете на Владко ще ни следят дали си караме служебните коли до мола за лични покупки, или през уикенда ходим на село.

  иначе Владко с лека ръка прахосва и малкото събрани пари в рекламни кампании на Булгартабак...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Ако не беше се отказал, щеше да му хвръкне ,,, службицата.

 30. 30 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Горанов се отказа да вдига данъка върху доходите с 2 на сто"
  Естествено, не сега. Идат избори. По-късно няма да се размине.

 31. 31 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Всички общини ще го вдигнат с 2%, за едни 2% човек няма да предпочете Враца пред София, затова и няма да се наложи така исканата децентрализация с 2%.

 32. 32 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 714 Неутрално

  А пък аз мисля за София да отиват тия 2%,останалите 8%-в общините. Така ще се уеднаквят стандартите София-провинция.
  Стига мегаадминистрация...

 33. 33 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Този хубавец да си следи бюджетните разходи, защото и без това огромната държавна администрация е в преразход 1 млрд.лв!

 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  [quote#14:"seekingman"]В България тези данъци и такси са относително 10 ПЪТИ-ПО НИСКИ спрямо ЕС[/quote]

  глупости, тежестта им е просто несъпоставима... къде в ЕС за вдигната кола ти събират 1/5 от мрз, къде

 35. 35 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#33] от "ekip":

  Освен тарикат, този човек е и нагъл. Нито веднъж не е платил осигуровките на държавните си служители, защото знае, че никой не го контролира. Не може да искаш от другите да спазват закона, а ти да го нарушаваш постоянно. Освен това, най-после трябва да се криминализира неплащането на деийтвителните осигуровки на наемните работници. Не може всеки месец да се раздват заплати в плик, които изобщо не съответствуват на ведомостта, под която стои подписа на служителя. Осигурява го на МРЗ и великодушно му бута в плика/под масата/ кинти, които затварят устата на нещастника, който е доволен, защото сега се връща в къщи с мангизи, ама после ше се сърди, че пенсията му била смешно малка. Кого лъжем? Най-вече - себе си.

 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Начинът, по който се проведе дебатът и масовото становище, че не се приема като мярка, независимо че съм готов да водя дебат дали има икономическа рационалност в това, ме въздържа да правя такова предложение към правителството. В този смисъл правителството няма да предлага такова "

  Какъвто Първия , такива са и останалите "министри" Мнението им е като петле на комина - върти се винаги по вятъра . Умника бил готов да води дебат , но не го води , защото видите ли , имало и противно мнение . Ашколсун . И затова се въздържал да прави предложение на правителството то ДА ПРЕДЛОЖИ мярката . Рекли на лисицата - тя на опашката си . Нищо ново под герберското слънце , мненията - ден до пладне .

 37. 37 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 402 Гневно

  Що бе ГОРАНОВ? Не са ли ти достатъчни 10%?!
  Или само 30-35% да събереш от КТБ ти бяха достатъчни?!
  10% не са ли ти достатъчно, че искаш и още да събереш?

  ТИ СИ ЗА БЕСИЛО!

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  "Начинът, по който се проведе дебатът"
  Дебатът, макар и силно казано, се проведе така, както е направено предложението от Министерство на финансите. А е "силно казано", защото основно бяха въпроси "Кой предложи" (Пеевски). Дори не се разбра Защо?
  Аз така и не разбрах дали някой от МФ разбира от счетоводство, и по специално от амортизации. Като я гледам тая Людмила Петкова може да имаме "сръх амортизация" - на база изминати километри, 100 хил. и "актива" са бракува за една година. Същото и за хотела - една година пълен и фирмата-собственик го продава с нулева стойност на собственика на фирмата ... и пак няма ДДС (на нула лева).

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#19:"Боян Дуков"]. Първо се събират мнения как хората смятат, че е уместно да се реши даден проблем и после се гласува, [/quote]

  И на кои хора се събира мнението ? На НПО- тата ли ? Тия дето са на ясла на " Америка за България " ? Ами по - добре да преместят офиса им в МС , а Владито да иде да гледа овце . Тъкмо сега арабите търсят агнета . Както обяснява шефа му .

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Ми не че нещо, ама Радан още на следващия ден каза, че подобни неща нема да минат. Няма начин, ще се съобразявате..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#34] от "extraCACA":

  Вие явно бъркате глобите за нарушения с местни данъци и такси.
  Данъкът за жилище с такса смет по света е около 1% от данъчната оценка за имота. Тук е около 0.1%. Тоест 10 ПЪТИ!
  Ако сега за едно жилище се плаща средно 100 лева на година, трябва да стане 1000 лева. Така, както е навсякъде по света. Които има имот му плаща данъка за да се поддържа инфраструктурата на общината, а не е да я плаща тази, който работи!

 42. 42 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Гарван гарвану око не вади!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  [quote#41:"seekingman"]Данъкът за жилище с такса смет по света е около 1% от данъчната оценка за имота. Тук е около 0.1%. [/quote]
  Нито едно е така, нето другото: Тук имотния данък е между 0.45% и 0.8% (всяка община го определя в тези граници). И таксата "смет" е по-висока от данък-имот. Проблемът е в "данъчната оценка", защото "историческата цена" е унищожена с хиперинфлацията в началото на 90-те години. Но за автомобилите не е така - данъкът за нов автомобил надвишава средно три пъти данък-имот за нов апартамент и десет пъти за стар "аристократичен" апартамент. Иначе пазарната стойност на апартамента е минимум два пъти повече от автомобила.

  По света, таката смет не се определя от "данъчната оценка" на имота. Обикновено е разделена и се отчита броят на обитателите и/или наетите контейнери. Имотният данък наистина е висок и в пъти по-висок за второ и следващо жилище. При много висок имотен данък къщите се строят без покрив, както в Лима - няма покрив (картони и шперплати нахвърлени), няма къща, няма данък.
  И още, където имотният данък е висок, има преференция (за млади семейства) при покупката на първо собствено жилище (кредитните вноски се приспадат от дохода пред данъчно облагане).
  Ама тук не сме узряли да данъчна политика - отмениха семейното подоходно облагане, защото данъчните не можели да обработят допълнително 300 хил. декларации, а пък сега всяка банка начислява данък-лихва на средно един милион депозита.

 44. 44 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 620 Любопитно

  Експертите му са го отказали.
  Ако резултатът от +2% данък е емиграция на още +3% от населението, бюджетът е назад с 1%.
  3% от 7,3 милиона население са... близо 220'000 души, или 55'000 четиричленни семейства. Не е невъзможно.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално
 46. 46 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  като искаш кинти да беше върнал държавните пари от КТБ-то ве мозък!

 47. 47 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Шизофрения тресе това неуко момче!
  1. Бюджетът е преизпълнен с близо 1 млрд лв. - това аргумент ли е за въвеждане на доп. данъчно облагане от 2%? Следва тъпата манипулация - отказахме се, вижте какво добро Ви сторихме - ама МФ нищо не е направило /променило/ , за да се хвали , че е направило! Но в мисълта на хората е невероятната им доброта.
  2. Относно ДДС-то : имам печалба, платил съм й данъците, купувам си с тези пари лек автомобил, на който чинно внасям /плащам/ ДДС-то от вече обложените ми средства към доставчика ми, който го внася в бюджета. Искам си законно МОИТЕ пари от ДДС-то, като спазвам изискванията на Закона за ДДС. Държавата трябва да ми възстанови МОИТЕ пари, които е получила чрез доставчика ми. И хоп! Владко рече - ще задържим 50% от ДДС-то, щото не били фирмено потребление. Ами тогава пропорционално да ми върнат и част от данъка, с който са ми обложили печалбата, която инвестирам в МПС! Или той конкретно ама въобще не използва служебния транспорт да прескочи насам-натам не-служебно, а??? Или любимите Му депутати, които сменят през година супер-скъпи лимузини и си веят задниците по вили и морета?! Що за разбиране на данъчна политика, и то, повтарям, при преизпълнение на бюджетите???
  3. Припомням, че ЗКПО и ЗДДС налагат рестрикции / не-признаване на разходи за данъчни цели / на леките автомобили - сега още една добавят. Ами да си купуваме криле и да хвърчим, ама и тях ще обложат.

  Истината е някъде там ...
 48. 48 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 515 Гневно

  Горанов е най-малоумният финансов министър, който сме имали, а също така и най-наглият!

  SAVE EUROPE!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK