Малките фирми се освобождават от задължителен финансов одит

Малките фирми се освобождават от задължителен финансов одит

© Юлия ЛазароваМалките предприятия се освобождават от задължението да имат финансов одит. Това гласуваха депутатите с промени в Закона за счетоводството, които бяха одобрени на първо четен.


Задължителният финансов одит отпада за фирми, чиято балансова стойност на активите не надвишава 2 млн. лв., нетните им приходи от продажби са под 4 млн. лв., а персоналът - не повече от 50 души.


Промените бяха подкрепени с 67 гласа, двама бяха против, а 11 се въздържаха, съобщи агенция "Фокус".
С промените се предвижда за първи път в счетоводното законодателство да се въведат облекчения за дъщерни предприятия. Въвежда се и изготвянето на нефинансова декларация само от големите предприятия, които са от обществен интерес и са с персонал над 500 души.


По време на дебатите Георги Търновалийски от БСП посочи, че мястото на държавата е със счетоводни стандарти да определи качеството на счетоводната дейност. Той коментира, че страната ни се нуждае от нов закон за счетоводството, а не от промени в стария, каквито се правят.


По предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова депутатите решиха да се удължи до 4 седмици периодът за предложения по проектите за промени в Закона за акцизите и за счетоводството между първо и второ четене.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK