БНБ излезе с план за реформиране на банковия надзор

БНБ излезе с план за реформиране на банковия надзор

© Цветелина Белутова, КапиталНеадекватен управленски модел за упражняване на надзорните функции на БНБ, слабости във вътрешната организация, непълноти в нормативните актове, вътрешните правила и наръчниците, липса на институционална рамка за управление на кризи и преструктуриране на банки; недобра информационнотехнологична и комуникационна осигуреност на надзорната дейност; недостатъчна координация и обмен на информация с други институции. Това са слабостите на банковия надзор, установени от ръководството на Българската народна банка.


Днес управителният съвет на институцията одобри План за реформиране и развитие на банковия надзор, подготвен въз основа на оценките на МВФ, Световната банка и Сметната палата. 


Тези изводи идват на фона на фалита на четвъртата по големина банка - КТБ, след което двама поредни ръководители на банковия надзор получиха обвинения от прокуратурата за престъпления по служба. Останалите членове на тогавашния управителен съвет на БНБ обясниха, че не са били запознати с проблемите в банката и не са разполагали с възможности за контрол.  Днес всички те запазват постовете си в управлението на централната банка, макар някои да са със сменени ресори. Единственото ново лице е самият управител Димитър Радев, който предпочете да заложи на старите лица в екипа си. 
Един от изводите сега потвърждава, че подуправителят, отговарящ за банковия надзор, има изключително широк кръг от права и отговорности, а останалите членове на управителния съвет на БНБ нямат достатъчно надеждни канали за информация и механизми за контрол върху него. Това капсулира процеса на вземане на решения в надзорната дейност и я  прави силно уязвима на външен натиск и влияние, констатира сегашното ръководство на БНБ. 


Предвижда се вбъдеще управителният съвет на БНБ да одобрява вътрешните правила и наръчниците, регламентиращи надзорната дейност. Всяко тримесечие управлението ще отчита пред ръководството на централната банка установените проблеми, предприетите мерки и промените в акционерната структура на банките.  Веднъж годишно то ще преминава и одит за спазване на правилата за надзорна дейност.


Планът предвижда извън банковия надзор да се създаде дирекция "Преструктуриране на банки".


След кризата с КТБ е взето решение за подписване на меморандум за обмен на информация с ДАНС, Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор и Комисията за 
публичен надзор над регистрираните одитори. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK