Министерството на финансите очаква потреблението да подкрепя икономиката през 2016 г.

Министерството на финансите очаква потреблението да подкрепя икономиката през 2016 г.

© Юлия ЛазароваПрез 2016 г. Министерството на финансите очаква лек спад на безработицата и ръст в заплатите, продължаващо поевтиняване на петрола и оттам спад в цените на горивата, по-голямо вътрешно потребление и по-видим ръст на икономиката. Очаква се също спестяванията да забавят ръста си заради прогнозирано по-активно потребление, а кредитирането да остане слабо. Това е записано в есенната прогноза на ведомството.


Потребителите ще харчат повече


От Министерството на финансите отчитат, че икономическият растеж за полугодието на 2015 г. е по-висок
от първоначалните очаквания. Това се дължи основно на износа, докато потреблението на домакинствата
отчете по-нисък растеж спрямо оценките, заложени в пролетната прогноза. До края на годината се очаква
изменение на тази тенденция с ускоряване на вътрешното търсене и забавяне на износа, което ще доведе до нарастване на БВП от 2% през 2015 г. (при 1.4% в пролетната прогноза). Това според министерството се дължи както на подобрената външна среда, така и на възстановяването на дейността на някои износители  след временно прекъсване през 2014 г.
През тази година се очаква ръстът в потреблението на домакинствата до достигне 1.5 на сто.


През 2016 г. се очаква растежът на българската икономика слабо да се ускори до 2.3%. Със засилването на доверието на домакинствата нарастването на потреблението ще се ускори до 2.5% през 2016 г. Крайните потребителски разходи на правителството се очаква да нарастват, но приносът им към растежа на БВП ще бъде сравнително ограничен през 2015 и 2016 г., се сочи още в анализа.


През 2016 г. се предвижда забавяне на растежа на инвестициите заради преминаването към новия програмен период на ЕС и необходимото време за техническото оформление и започване на изпълнението на проектите, финансирани по тази линия.


Високата база от 2015 г. пък се очаква да се отрази в забавено нарастване на износа на стоки през 2016 г.


За периода 2017–2018 г. се очаква постепенно ускоряване на растежа на БВП до 2.7%. Негов двигател се очаква да е вътрешното търсене. Както частното потребление и инвестиции, така и публичният сектор
ще увеличават своя принос в растежа на икономиката.


Отчита се, че нарастването на вътрешното търсене ще се отрази и в покачване на нивата на вноса. Така въпреки очакваното ускорение на износа нетният износ ще има отрицателен принос за реалния растеж на БВП.


В същото време се очаква номиналното нарастване на износа да изпреварва това на вноса.


По-малко безработни, по-високи доходи


Към края на тази година се очаква заетите да се увеличат с 0.5%. Въпреки че безработицата леко ще се повиши заради приключването на сезонните дейности с края на лятото, се очаква тя да достигне към края на годината 10 на сто, което е с 0.8 процентни пункта по-ниско ниво спрямо прогнозата на министерството от пролетта.


Постепенното възстановяване на вътрешното търсене през 2016 г. се очаква да подкрепи търсенето на труд и темпът на увеличение на заетостта слабо ще се ускори до 0.6%. Това ще обуслови по-нататъшния спад в нивото на безработица до 9.2%.


През 2016 г. доходите от труд ще се повишат с по-висок темп от 4.8% в резултат от ускоряването на реалния растеж на производителността на труда, инфлационните процеси и повишеното търсене на труд, смятат в Министерството на финансите.


Петролът и горивата ще продължат да поевтиняват


Прогнозата на ведомството е, че петролът и през следващата година ще продължи да поевтинява, което пък ще се отрази на цените на горивата на вътрешния пазар въпреки оценката не само на потребителите, но и на експертите, че спадът в цената на суровината през тази година имаше слаб ефект върху цената на бензините.


Очакването за цената на петрола сорт брент е ревизирано в посока надолу в сравнение с прогнозата от пролетта заради наблюдаваното свръхпредлагане в международен план и наличието на големи запаси, особено в САЩ.


Така през 2016 г. се очаква цената на този петрол да е около нивото от 51.8 долара за барел при очаквани през пролетта 61.8 долара.


При цените на храните се очаква да има лек ръст, но към края на 2016 г. Лекото поскъпване на еврото спрямо щатския долар се очаква да се отрази в по-ниски цени на внасяните стоки за дълготрайна употреба. Повишението на цените в сферата на услугите в края на 2016 г. се очаква да остане близко до това от предходната година, около 1.2%. Средногодишната инфлация за 2016 г. се очаква да
бъде положителна - от 0.8%.


Депозитите ще растат по-бавно


Очакванията на министерството за паричния сектор са ревизирани в низходяща посока спрямо пролетната прогноза в резултат от текущото развитие на основните индикатори до юли 2015 г. и понижени очаквания за депозитната и кредитна активност.


Есенната прогноза е за по-слаб растеж на кредитирането за частния сектор за целия прогнозен период, като основна тежест за ревизията има кредитирането при нефинансовите предприятия, който въпреки по-високия спрямо очакванията растеж на икономиката не успя да се възстанови.


"Предстоящият преглед на активите и стрес тест в банковия сектор, относително високите реални лихвени проценти и все още високото ниво на задлъжнялост в корпоративния сектор ще имат задържащ ефект върху растежа на кредита за частния сектор през 2015 и 2016 г.", е записано в прогнозата.


По-ниска е прогнозата на министерството и за темповете на растеж на депозитите, което се базира на очакването, че спестяванията на домакинствата ще растат бавно заради ускоряването на потреблението.


С ускоряването на растежа на икономиката се очаква и темпът на нарастване на депозитите на нефинансови предприятия също да се забави.


През 2017 и 2018 г. растежът на депозитите в банковата система отново се очаква да започне да се ускорява, но за целия прогнозен период той ще остане на относително по-ниски нива спрямо средното за периода от 2009 г. до отписването на баланса на КТБ през ноември 2014 г.


Кредитирането за частния сектор ще нараства със сравнително слаби темпове в периода 2015 – 2018 г. В
края на 2015 г. растежът му на годишна база ще бъде 0.3%, а в края на 2016 г. ще се възстанови до 1.2%.
Относително ускоряване на кредитирането на частния сектор се очаква да има през 2017 г. до 2.6% и в края на 2018 г. до 3.6%, движено основно от по-високия растеж на корпоративните кредити.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3181 Весело

  През 2016 г. Министерството на финансите очаква лек спад на безработицата и ръст в заплатите, продължаващо поевтиняване на петрола и оттам спад в цените на горивата, по-голямо вътрешно потребление и по-видим ръст на икономиката. Очаква се също спестяванията да забавят ръста си заради прогнозирано по-активно потребление, а кредитирането да остане слабо. Това е записано в есенната прогноза на ведомството."Много плажна прогноза.Дано се сбъдне.

 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Кредитирането в частния сектор било под очакваното. Много ясно - която фирма е теглила кредит от българска банка, няма намерение скоро да повтори същата грешка!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8362 Неутрално

  Отново сме в очàкване на светлото бъдеще...

  [email protected]
 4. 4 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  нормални очаквания , след тази новина..
  все по-нормални ще стават очакванията !!

  ******************

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/10/05/2622464_mvf_i_svetovnata_banka_otkriha_mnogo_slabosti_v/

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3255 Неутрално

  "Потребителите ще харчат повече"

  Какво да харчат, като четири пети докарват до заплата/за пенсиите да не споменаваме/ едвам, едвам?
  Министърът съди по своите доходи вероятно.

 6. 6 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Откъде ще дойде това поребление? От усвоените европейски средства, от най-ниските заплати и пенсии в ЕС, от държавните поръчки? Ама съвсем ни взеха за балами!

 7. 7 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#5:"Alexander97"]Какво да харчат, като четири пети докарват до заплата/за пенсиите да не споменаваме/ едвам, едвам?
  Министърът съди по своите доходи вероятно.[/quote]

  министърът съди по своите доходи .
  а Ти - по твоите


  [quote#6:"lefkovitz"]Откъде ще дойде това поребление?[/quote]

  от 47-те МЛРД лева . депозирани в банките

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2030 Весело

  Изборите наближават, "светлото бъдеще" и също!

  [quote#3:"karabastun"]Отново сме в очàкване на светлото бъдеще... [/quote]

 9. 9 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Имам чувството, че за да поевтинеят горивата, цената на петрола трябва да стане отрицателна величина. И пак не е сигурно, че ще стане!

 10. 10 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Обявените намерения и прогнози на министерството са в пълно противоречие с действията на правителството и бизнеса, който всъщност управлява. Това, което те правят, е атака срещу жизненото нива на народа - не само пропан.бутанът и цигарите, но и осонвни хранителни стоки още отсега поскъпват! А това няма да увеличи потреблението. По-високите цени може и да изглеждат на Горанов и екип компенсация за намаления обем на реализирани стоки и осигуряващи постъпления в хазната, но това ще са сметки без кръчмар. Трябва правителството да спре безразборното харчене на пари, да намали администрациите1 да пести пари на фона на проблемите с агресията на исламския поток! А задаващата се нова криза ще иска нови икономии и резерви, които сега с лека ръка се пилеят!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 11. 11 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#9] от "gdobranov":

  Цената на петрола не влияе на цените на горивата в Бг! Това е факт, потвърден от многогодишната практика! Икономическа и друга логика са неприложими в тая страна! Не в пазарните закономерности е причината. Нито в технологични особености. Цените се определят от монополистите и никой не ги безпокои. Те стоят над всичко - какво е някакво си туземно правителство? То и бездруго си знае мястото и си трае.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  Министерството на финансите не може нищо да очаква,преди да се потруди да се повишат доходите.

 13. 13 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Тази предизборна лимонада, сервирана ни от МФ, едва ли ще впечатли някого. Най-често повтарящо се е безличното "очаква се" и обещанията в бъдеще време. Да припомня ли, че Борисов още през първия си мандат забрани на министрите си да говорят в бъдеще време и да използват частицата "ще"?

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  Прекалено оптимистично звучи,защото винаги когато се прибера у нас и се виждам с познати и приятели оставам с впечатлението ,че хората нямат свободни пари,за да харчат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK