Министерството на финансите прогнозира ускоряване на растежа и свиване на дефицита до 2018 г.

Министерството на финансите прогнозира ускоряване на растежа и свиване на дефицита до 2018 г.

© ShutterstockМинистерството на финансите предвижда, че икономическият растеж през тази година ще достигне 2 на сто вместо планираните 0.8% в закона за бюджета. Прогнозата му е, че растежът ще се ускори до 2.1% през 2016 г., 2.5 % през 2017 г. и и 2.7% през 2018 г. Това е записано в проектобюджета за догодина и актуализираната средносрочна прогноза до 2018 г., публикувани на сайта на Министерството на финансите.


Законът изисква до края на седмицата проектобюджетът за догодина да бъде одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание най-късно в петък. 


Според проектодокумента бюджетният дефицит през 2016 г. ще е 2% от БВП и ще намалява през следващите две години с по 0.5 процентни пункта до съответно  1.4% от БВП и 1.0 % от БВПпрез 2017 и 2018 г.


По-благоприятната от очакваното външна среда и по-високото вътрешно търсене са основни фактори за съществено по-високо спрямо планираното увеличение на износа и вноса на стоки и услуги, е оценката на министерството за изпълнението на бюджета за тази година.

Ведомството на Владислав Горанов очаква вътрешното търсене да се запази на сегашното равнище, а инвестициите да нарастват по-ускорено.

Данъчно-осигурителната политика ще бъде ориентирана към подкрепа на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата, както и ограничаване на данъчните измами и повишаване на фискалната устойчивост в дългосрочен план, се посочва в документа.
За периода 2016-2018 г. не се очакват значителни промени в основните данъци и ставки, с изключение на някои конкретни законодателни промени при акцизите, произтичащи от необходимостта от достигане на минималните нива на акцизните ставки в Общността в съответствие с договорения преходен период (облагането при цигарите и горивата, използвани за отопление), които ще окажат положителен ефект 
върху приходите.


В областта на данъчната политика се запазва целта към поддържане на ниските данъчни ставки за корпоративни данъци и тези на данъците върху доходите на физическите лица, като важен стимул за инвестиции, икономически растеж и заетост.

Осигурителната политика предвижда да се запазят размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване за 2016 г., като за 2017 и 2018 г. се повишава размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на ДОО с по един процентен пункт.

В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза е записано,че минималната работна заплата (МРЗ) ще се увеличи от 1 януари 2016 г. на 420 лв., от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и ще остане на същото ниво до 2018 г. 


Планира се от 1 юли 2016 г. пенсиите да бъдат индексирани с 2.5%, година по-късно с 2.7%, а през 2018 г. - с 2.8%. Едновременно с това ще нараства и тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсиите с по 0.03 пункта годишно.


Спазено е изискването средствата за отбрана за следващата година да не са по-ниски от размера на одобрения минимум за сектора на отбраната в съответствие с решението на Консултативния съвет за национална сигурност при Президента от 27 април 2015 г., се казва в документа. Преди дни президентът Росен Плевнелиев предупреди, че ще наложи вето на бюджета, ако парите за отбрана са недостатъчно. 

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 437 Неутрално
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Дано да е така, въпреки че в нашето състояние тези цифри не са достатъчни. Ще продължаваме да шляпаме по дъното.

 3. 3 Профил на liberamente
  liberamente
  Рейтинг: 262 Неутрално
 4. 4 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "По-благоприятната от очакваното външна среда и по-високото вътрешно търсене са основни фактори за съществено по-високо спрямо планираното увеличение на износа и вноса на стоки и услуги, е оценката на министерството за изпълнението на бюджета за тази година."

  Дано тази по-благоприятна външна среда продължи наистина чак до 2018 г.

 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":

  По какво дъно шляпаш, кръчмите пълни, магазините също, от коли не можеш пресечеш, всеки има смартфон и комп, половината емигранти напуснаха от инат, лекомислие и авантюризъм. Сега най-голямата криза идва от африканското преселение насам, но мисля, че и това е сценарий на някого.

 6. 6 Профил на Peter Rangelov
  Peter Rangelov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На пръв поглед добра новина, но истината е че 2,1-2,7% са твърде малки числа. С добро управление на европейски и българските пари, работеща съдебна система/администрация и нормални цени на тока/газ за бизнеса имаме потенциала за на над 5 %.

 7. 7 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Външният дълг на България нарасна с около 8 милиарда през последната година и нещо. Тенденцията е към неговото увеличаване.

  Спестяванията на гражданите и фирмите са около 60 милиарда, горе-долу толкова са частните дългове.

  Без реална икономика само наивниците могат да очакват икономически просперитет. Предстои кърпене и нарастване на дълговете.

 8. 8 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#6] от "Peter Rangelov":

  5% е това, което ни трябва, и то ред години. Само тогава хората ще почустват растежа.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 9. 9 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#8:"Алф"]5% е това, което ни трябва, и то ред години. Само тогава хората ще почустват растежа.[/quote]

  За 5% растеж е нужна реална икономика, с каквато България не разполага. Ние нямаме политика в тази насока, не разполагаме с образователна система, която да подготвя нужните кадри.

  Магистралите са ОК, Станишко също ги строеше. Но единствено с магистрали силна икономика не се прави. 1-2% годишен прираст преко сили, с помощта на стъкмистиката.

 10. 10 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#6] от "Peter Rangelov":

  Донякъде сте прав, донякъде не. 2-3% реален растеж (растеж на производството и услугите, а не кредитни балони в строителството) са доста стабилен и добър процент, който ако се запази за 4-5 години ще сваля реалната безработица с по около 0,5% на година, което пък ще доведе до растеж на потреблението и евентуално ускоряване на ръста. 5% мисля, че не е реално постижим растеж при сегашните условия (като изключим пак някакво набалончване на строителството), поради чисто демографски причини - няма кой да работи. При 5% икономиката трябва би следвало да създава около 50 хил. нови работни места на година. Ние имам около 300 хил. безработни - дори при пълно съответствие (а то е реално пълно несъответствие) на търсенето и предлагането на работни места пак няма как да поддържаме тоя ръст дори и 2 години, защото поне 200 хил. от тия безработни са неграмотни цигани, които изобщо не искат да работят, пък и реално няма и какво, те името не могат да си напишат. Реално, за да се хванат те в работната сила трябва да настъпи някакъв бум в селското стопанство и последващо в леката промишленост. Но това няма да стане з 2-3 години. Така че, ако реално постигнем 2,5-3% и можем да ги задържим следващите 5 години, ще има осезаем напредък.

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  А какво става с данъка върху чипса? Или акциз или както го кръстят? Щото си е част от облагането. А и в предишните рамки го нямаше и разни се кълняха, че нямало да вдигат тежестта за матрияло.

 12. 12 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 878 Неутрално

  при такъв растеж и излишък, защо има дефицит?

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#5:"man_un"]По какво дъно шляпаш, кръчмите пълни, магазините също, от коли не можеш пресечеш ...[/quote]

  Надявам се, че просто тролиш, а не си вярваш. Кръчмите извън София са празни, НАВСЯКЪДЕ заведенията вече работят само петък и събота , защото липсват клиенти. Хората съберат 30-40 лв. и на месеца един път избухват, за да се оттърсят малко от ла*ната. Магазините ЗА ВТОРА УПОТРЕБА дрехи са пълни. Просперират и дискаунт веригите за хранителни стоки, които в Европа са презрени. Самите стоки са най-ниско качество - само ГМО, Е-та и отрови. Средната възраст на автопарка в България е 20 години, а средният жизнен цикъл на една кола в Западния свят е 5 до 10 години. Компютърът и смартфон е нещо показателно за теб? Всички гладни деца в Африка с надутите коремчета имат компютър и смартфон. България се смали с 30% процента за 25 години , но тея 3 милиона всички били лекомислени инатлии-авантюристи, а не хора, които не могат да оцелеят физически със семействата си в тая корумпирана и оглозгана кочина. КЪДЕ ЖИВЕЕШ ТИ БЕ? НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ЛИ? Или просто си обичаш в кочинката и не ти прави впечатление. Кризата с пришълците ни заобикаля и не е проблем, ЗАЩОТО СМЕ СКАПАНА ДЕСТИНАЦИЯ.

  Нужно ли е да продължавам с това, че 30% от пенсиите са по 100 евро, милиони работят за 200 евро ( ако им ги платят ), 80% живеят в разпадащи се панелни комптори, градовете и селата са сметища, планините се секат, морето е фекална яма, мутрите и олигарсите вилнеят, престъпността е ненаказана, инвеститори няма, циганите са 50% от подрастващите, здравеопазването и образованието не помагат, а просто са бизнес. Качеството на живот е лошо, заемите на държавата и гражданите растат и т.н.. Мога цял де на пиша. Факт е, че България умира.

 14. 14 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#12] от "ck2013":

  Защото се харчи и краде на голямо...

 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1220 Весело

  [quote#13:"Дундурук"]Всички гладни деца в Африка с надутите коремчета имат компютър и смартфон.[/quote]

  Айде по-полека с глупостите.........

  Такава дивотия може да напише само човек, който не е огладнявал истински никога през живота си.

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Весело

  До коментар [#1] от "calc":

  К'во за него? Не можахте ли да го отктиете в статията?

  А да! За да го откриете трябват и малко знания!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  Ти, като си го открил, верваш ли му?

 18. 18 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  да, добре.

  и как така си ги правят тези прогнози с постоянните стимули за икономиката на Доган и Пеевски? да не говорим за постоянно увеличаващите се дефицити, дългове и траншове към нереформираните министерства...

  чакат ни тежки години.

  п.п. в крайна сметка единствените смислени реформи ще си останат тези на Иван Костов. след него потопът започне да отнема отново лебенсраум от простия и очукан от съдбата смотан български народ...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Весело

  До коментар [#17] от "calc":

  Ами скромните ми наблюдения са, че дефицитът, резерва и дълга са затворена система от скачени съдове. Ако има дефицит или се увеличава дълга или намалява резерва. Ако няма дефицит дълга се увеличава ефинственои само заедно с резерва и съответно намалява с него. В момента резерва е 9 милиарда. Ако го поддържат на същото ниво дългът ще нараства с толкова, колкото е дефицита.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#18] от "полувишис":

  При Костов дългът ни беше 75% от БВП.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#19] от "tribiri":

  Картинката за дефицита е представена като оазис, но всъщност е жив мираж. Да падне до 1% през 2018 г. на фона на заложените бомби е недостижимо.

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Весело

  До коментар [#21] от "полувишис":

  Той и Волен се разхождаше смело и намаано около НФТИЗ!


  http://www.imf.org/external/np/fin/tad/extrans1.aspx?memberKey1=93&endDate=2015-10-27&finposition_flag=YES

  Тези продажници от МВФ взели та публикували на страницата си кога България е вземала и кога им е връщала пари!

  Сигурно са се объркали нещо!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#22] от "calc":

  На фона на кои заложени бомби? На тази заложена от президента ли, дето иска да пазарува самолетчета? Аз други съществени не виждам.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#23] от "tribiri":

  да, виждам, че не разбираш нищо от финанси и държавно управление. нито можеш да свържеш логично две зависими събития.

  но отново, това не ме учудва. ти си комунист.
  т.е. по презумпция си прост и нагъл. и го доказваш всеки ден с всеки свой пост тук.

  прост човек, изтерично подкрепя ДПС или БПС...

  зададох ти въпроси, но и ти си като своите братя троловете (Гнафове, кметове и всичката останала сволоч). не отговаряте на неудобно въпроси. а и не знаете отговорите.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#25] от "полувишис":

  Отговорът на представители от твоя вид е написан в подписа ми! Няма какво повече да добавя!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  С 2 млрд.щели да бъдат увеличени разходите в
  бюджета през 2016 година.Любопитна съм,за какво ще бъдат изхарчени,защото отсега казват,че доходите пак,за кой ли път,няма да се повишават в държавния сектор.Вероятно ,за зали и стадиони.

 28. 28 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Растежа на БВП по разчета е приемлив и реалистичен. Сравнително по-нисък от това, което желаем, но за по-висок няма предпоставки - нито вътрешни, нито външни. България е от групата страни със т.н. отворена икономика и с много малък и нееластичен вътрешен пазар. Затова растежа на БВП е обусловен в над 4/5 от ръста на износа.
  За 2014 г. с износ от$29,5 милиарда или 52% към БВП, тя е на 9 място в ЕС и сред първите 30 страни в света по този показател. Структурата на износа ни обаче ( енергоносители, суровини, метали, химически продукти, машини и оборудване, селскостопански продукти и храни и т.н.) са с трайно ниски цени и търсене. Основните ни търговски партньори, които са ЕС с 63% и Турция, Русия и Китай с 16%, нямат по-високи, а за някои от тях и с прогнози за отрицателни трендове, което не предполагат очаквания за по-висок, както на износа, така и на БВП растеж. И в дългосрочен план България не може да преструктуриране икономиката си към високотехнологични и стоки с висока добавена стойност.Темата е много голяма, но да очакваме ръстове над 2,5-3 %, при сегашната политическа и икономическа конюнктура в Европа , а и в света е неаргументирано и непрофесионално.

 29. 29 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#23] от "tribiri":

  Много интересна информация сте посочили. Като просто се сумират нещата излизат много зле. От 1991,когато взима първия заем отМВФ г до2007 година , когато Орешарски изплати целия останалия дълг към фонда излиза, че за тези 16 години сме взели общо само 2 180 млн.СДР(условната валута на Мвф),при среден баланс от590 млн а сме платили и 450 млн лихви . Освен това
  сме внесли над1,2млрд СДР наши пари във фонда да си ги въртят иззедниците от МВФ. А какви убийствени условия се поставяха. Дано никога не се налага да имаме взимане даване с тези разбойници от МВФ, но май партия Герб на там ни води. Тогава разполагаше с много активи, които след като бяха харизани(приватизирани) успяхме да си намалим държавните дългове-сега вече няма какво дасе продава-пак ще посегнат наспестяванията на хората както през 1996-1997.

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
 30. 30 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Влади Горанов, приятелчето на Пеевски, дали слага в сметката милионите, които ще трябва да плати държавата на Оманския фонд, който на 22 октомври заведе дело срещу България в съда във Вашингтон?

 31. 31 Профил на Мрежа Е-Демокрация България E-Democracy.BG
  Мрежа Е-Демокрация България E-Democracy.BG
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подкрепете Петиция за реализация на Мега Проект „СУПЕР ВАРНА 2020", ROI = над 15,7%!
  Необходима е Вашата подкрепа за получаване на одобрение от правителството за реализация като Стратегически Проект за България - при готова концепция и при наличие на инвеститори!

  "Авторска концепция на база извършено задълбочено прочуване, маркетинг и финансов анализ на експерти проведен в рамките на 2 години за трансформиране на гр. Варна в съвременен международен мегаполис, безмитна европейска търговска мега-зона и атрактивна международна туристическа дестинация за целогодишен туризъм и бизнес в рамките на 7 години. Проекта е разделен на 10 възлови под проекта – в по голям обем проектите са детайлно разработени с бизнес план, анализ, презентации и разчети за ROI, четири под проекта са с готови с архитектурни и конструктивни чертежи за строителство и реализация."
  http://112.e-democracy.bg/city/варна/projects/super/

  Как ще се промени облика на Варна през 2020-2025 при реализация на Мега Проекта, може да видите тук: http://112.e-democracy.bg/city/варна

  Анализ на причини за изоставането на България спрямо Румъния – Сгрешен модел на управление или нужда от промяна на мисленето ни?
  http://e-democracy.bg/index.php/2015/10/21/eu/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK