Разходите на някои министерства се вдигат с 388 млн. лв. до края на годината

Разходите на някои министерства се вдигат с 388 млн. лв. до края на годината

© Надежда Чипева, КапиталПред изпълнението на бюджета за тази година въпреки по-високата събираемост от данъци, осигуровки и акцизи, предстоят предизвикателства заради непредвидените разходи за труд на бюджетни ведомства и заради струпване на разплащания по европейски проекти, което ще доведе до непредвиден дефицит в бюджета на касова основа.


Така няколко ведомства ще получат допълнително, над записаните в Закона за бюджета за 2015 г., разходи за общо 387.8 млн. лв., или 0.5 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт. Това се вижда от актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода до 2018 г., оповестена от Министерството на финансите днес. Тя съпътства проекта за бюджет за 2016 г., който трябва да бъде одобрен от кабинета и внесен за обсъждане в Народното събрание до 31 октомври по закон.


Финансовият министър посочва, че допълнителните разходи, които предлага да се направят, са свързани с основно с нуждата от обезщетения на персонал, който се съкращава в различни ведомства. При други пък не може да се направят предвидените съкращения заради нуждата от законодателни промени преди това да стане или пък заради произтичащи от различни ангажименти обстоятелства – членство в НАТО и др, както и заради засиления миграционен поток. Освен тези проблеми има и недостиг за финансиране на разходи, свързани с Програмата за развитие на селските райони и изплаща нето на преходната национална помощ за сектор "Животновъдство" по бюджета на ДФ "Земеделие".
Затова министърът на финансите предлага да се обособи допълнителен ресурс за 2015 г. от 387.8 млн. лв. (0.5% от прогнозния БВП) в резерва за непредвидени и/или неотложни разходи.


Къде и за какво отиват парите


От публикуваните данни се вижда, че въпреки взетите мерки по съкращаване на персонал в редица министерства, това води до допълнителни разходи, които очевидно не са били предвидени в Закона за бюджета за 2015 г.


Така Министерски съвет ще получи до 2 млн. лв. допълнително за разходи за персонал. Парите са за обезщетения на съкратени, заради вдигането на минималната работна заплата, заради назначен нов-заместник областен управител, чиято заплата и осигуровки трябва да се обезпечат.


Министерството на външните работи ще получи допълнително 7 млн. лв. като само 500 хил. лв. от тях са за разходи за персонал (допълнително назначени хора в задграничните мисии), а останалите – за дългосрочни командировки. Това се налага заради рязката промяна в цената на някои валути – като швейцарския франк и долара, както и за начислени през 2014 г., но изплатени през тази година командировъчни.


Министерството на отбраната ще вземе допълнително до 57.2 млн. лв., от които 48 млн. лв. се предвижда да се похарчат за персонал (въпреки съкратените близо 400 щатни бройки), а останалите за издръжка на ведомството. Това са пари, които трябва да бъдат платени на Белгия за доставка на две фрегати, ловец на мини, резервни части и оборудване.


МВР ще вземе допълнително 180 млн. лв. като само 60 млн. лв. от тях са за издръжка на ведомството – 40 млн. лв. от които ще отидат за плащане на дългове към доставчици – на отопление, ток, поддръжка на софтуер и др., за които ведомството непрекъснато влизало в просрочие, поради което се трупат лихви, а получавало и изпълнителни листове от доставчиците си заради неплащане. Освен това увеличените разходи във връзка със засиления миграционен поток също водят до още разходи към доставчици. Общо 80 млн. лв. от общата сума се предвижда да е за разплащане със служители – има начислени, но неизплатени обезщетения за близо 23 млн. лв., трябва да се покрият разходите за проведени операции, положен извънреден труд, осигуровки.


Министерството на правосъдието ще получи допълнително 19.2 млн. лв. През годината са съкратени 599 души, но въпреки това и при направеното преразпределение предвидените средства не достигат. От текста се вижда, че парите са нужни за служителите в затворите и за охрана на магистратите и сградите на съдебната власт.


Министерството на здравеопазването се предвижда да получи 2 млн. лв. Съкратени са 1366 щатни бройки, но въпреки това са нужни още пари. Посочва се, че затварянето на домовете за деца е почнало по-късно от предвиденото и съответно трябва да се платят разходи за обезщетения на освободените служители.


За Министерството на туризма са предвидени още 400 хил. лв. Те са за новоназначени служители и за неизползван отпуск на освободени.


Земеделското министерство също ще получи такава сума, за да се изплатят обезщетения на съкратени 1175 щатни бройки.


С разходи за персонал се обосновава и сумата от 1.4 млн. лв., която се предвижда за транспортното ведомство.


До 3.2 млн. лв. още се предвижда да получи за разходи за персонал Националната служба за охрана (НСО). Причината е, че не могат да се съкратят предвидените служители, защото съставът на службата и без това не е окомплектован, а броят на охраняваните хора и обекти непрекъснато се увеличава. Преди няколко месеца Народното събрание прие нов закон за службата.


За смяната на омбудсмана и неговия екип се предвиждат още 100 хил. лв. към бюджета на институцията. Новият обществен защитник Мая Манолова встъпи в длъжност на 20 октомври.


Министерството на земеделието ще получи 110.8 млн. лв., които са разходи по поемане на ДДС на общините с одобрени проекти по селската програма и доизплащане на националната помощ за животновъди.


Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) получава 500 хил. лв. за персонал, заради рязко завишения брой на пенсиониралите се през годината.


Министерството на икономиката е предложило преструктуриране на разходите си като по този начин ще увеличи с 200 хил. лв. средствата за персонал. При Министерството на енергетиката с 600 хил. лв. ще се орежат разходите за издръжка, за да се увеличат тези за персонал.


Фонд "Земеделие" ще получи допълнително 370 млн. лв., които са за разплащане на проектите по селската програма за миналия програмен период, чието изпълнение приключва с края на годината.


Националният фонд към Министерството на финансите ще погълне 124 млн. лв. нето за изплащане на допустими разходи над бюджета на европейската програма за околна среда.


Така ревизираната оценка за изпълнението на бюджета за тази година предвижда тоя да приключи с дефицит от 2.874 млрд. лв. при записани в закона 2.2 млрд.


По консолидираната фискална програма (КФП, която включва освен републиканския бюджет и бюджетите на социалното осигуряване, бюджета на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетите на ВУЗ, БАН, БНТ и БНР, извънбюджетни фондове и сметки - бел. ред.) ще има дефицит в рамките на 3-3.3% от БВП на касова основа при предвидени 3 на сто.


Освен това има риск от забавяне на възстановяването на средства от ЕС, което също ще увеличи дефицита, се допълва в документа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Непредвидени плащания...?
  Аз ли трябва да ги предвиждам, на малко ли експерти плащаме там??

  Fail with honour then succeed by fraud
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Всеки път за едни и същи !!! и винаги за тези с най-слаби резултати.

 3. 3 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  ами прочетох внимателно и на пръв поглед всички разходи са ПЛАНИРАНИ и са ги знаели че ще ги има. Защо не са ги били сложили не е ясно, сигурно са се презастраховали да не отидат на дефицит ... а когато им дойде времето или по точно ако има бонус събиране на кинти, иначе не виждам за какво има министерство на финансите, икономисти и кой знае колко специалисти на държавна служба дето да правят и натъманяват сметките.

  Pure Chewing Satisfaction
 4. 4 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 426 Гневно

  И какво - МВР-то с още и още!? Още 180 000 000! Бездънна каца е това. Милиционерска държава... пък хулиганите си правят ПР по всички национални медии!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  "Така ревизираната оценка за изпълнението на бюджета за тази година предвижда тоя да приключи с дефицит от 2.874 млрд. лв. при записани в закона 2.2 млрд."

  Па нали до скоро имахме излишък?
  Май "излишъкът" е бил само рекламен, а в последните три месеца ще го компенсират с яко харчене и наливане на милиарди из дупки и ровове, та до над трите процента от Маастрих...
  Бездънни, да подчертая

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Те и 1 млрд .могат да изхарчат,стига да има кой да ги даде.А иначе, за колко важни неща постоянно ни казват,че няма пари.

 7. 7 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Нали министър който иска допълнително пари щеше да бъде уволняван?

 8. 8 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. Ударно раздаване на заплати на администрацията в края на годината.

 9. 9 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Жалки напъни да се оправдаят едни бъдещи разходи.
  Ефекта е обратен за народа. Въпреки че се е напърнал и е събрал повече пари от необходимото !!!!, народа пак е прекаран, а управляващите богати ще си разпределят още кървави пари.
  Срам, позор и още нещо.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Удрянето в гърдите за това как били събрани милиарди повече пари в бюджета и как той бил преизпълнен се оказаха поредната долна лъжа......

  [email protected]
 11. 11 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За образование и наука 0,0 лева.

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Икономиите в министерствата на ГЕРБ водят до увеличения на разходите.
  Затова - данък вредни храни.

 13. 13 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1119 Гневно

  Стига сте харчили, изедници!
  Не се ле наядохте, гербаджии!

 14. 14 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1119 Неутрално


  До коментар [#5] от "Graf":


  [quote#5:"Graf"]Па нали до скоро имахме излишък?[/quote]

  Ама вие толкова насериозно ли вземате думите на Борисов? Не помните ли, че преди да стане пожарникар беше обикновена мутра от СИК?
  Някои думички от икономическия речник усвои наскоро и още бърка смисъла им...

 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Весело

  Разходите на някои министерства се вдигат с 388 млн. лв. до края на годината, приходите им намаляват със същата сума, а пък поговорката била: "Който не работи, не трябва да яде!".

 16. 16 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 765 Гневно

  Хайде пак ще наливаме в бездънната и непродуктивна кофа МВР!
  До кога?!?

 17. 17 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Тази информация трябваше да бъде изнесена миналата седмица. Нали това са ''ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ'' от управлението на Герб. Да видимите резултати от това управление са 16 млрд. нов дълг , откраднати от коалицията. Тези обезкостиха държавата, а получават над 50% гласове в големите градове. Аз не вярвам на резултатите от изборите,

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
 18. 18 Профил на xsb3wdu7yk
  xsb3wdu7yk
  Рейтинг: Любопитно

  Никой ли няма да поиска оставката на това ДеПеСарско комуне?

 19. 19 Профил на xsb3wdu7yk
  xsb3wdu7yk
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#17:"Йосиф Давыдович"]Тези обезкостиха държавата, а получават над 50% гласове в големите градове[/quote]

  Ами държавата тъне в мизерия, хората са тотално обезнадеждени...

  От кво получават 50%, от 20% държавни служители и бивши партийни секретари?

 20. 20 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Класация на отличниците по крадене:

  1. МВР - 180 млн. лв,
  2. Министерство на финансите - 124 млн. лв.,
  3. Министерство на земеделието - 111 млн. лв.

  Ако минфинът си изпълнява обещанията следва да се самоуволни.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 21. 21 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  [quote#7:"neznaiko.bg"]Нали министър който иска допълнително пари щеше да бъде уволняван?[/quote]


  ++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  Мдам ...
  Дянков нямаше ни един бюджет без "актуализация", сега Горанов започва пак с "актуализациите". При това тази ще му е втората, ако не сте забравили ... Дянков това го "постигна" едва на втория си бюджет ...

  А иначе ... покрай ударното усвояване на еврофондове приемам, че може да ги издъни съфинансирането. Тъй де, преизпълнихме плана!
  Ама ... МВР? Пустото му МВР, пак и пак!
  Половината от сумата е за него. А от тази сума 1/3 както чета е за "бежанците".
  Абе, Баце какви ги е договарял под сурдинка? Защото вчерашната среща си има подготовка, достъчна да включи и барването на бюджета. Нали не си мислите, че Юнкер Му е звъннал ей така, мИни утре да се видим и да решим!

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Весело

  ... Министерството на икономиката е предложило преструктуриране на разходите си като по този начин ще увеличи с 200 хил. лв. средствата за персонал ...

  Мааалийййй!
  Ама Лукарски реформира, та пушилка се вдига!

 24. 24 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Обичайните заподозрени: Министерство на отбраната, Министерство на земеделието, полицията под всякаква форма. А всички се кълнат, че образованието им е приоритет. Как беше: не ме гледай какво правя, слушай ме какво говоря.

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Весело

  [quote#24:"grajdanin1"]Обичайните заподозрени: Министерство на отбраната, Министерство на земеделието, полицията под всякаква форма. А всички се кълнат, че образованието им е приоритет. [/quote]
  Вие не внимавате!
  Тия са онези, които не са си направили правилно разчетите.
  Онези де, дето щяха да ги изволня Баце, ако направели това.
  А образованието си е сметнало всичко точно, затова не му трябва и актуализация!

 26. 26 Профил на boikodim
  boikodim
  Рейтинг: 12 Гневно

  Само че дали сега някой ще отиде да протестира пред парламента. Или защото Бойко е на власт ще пуснем всичко да върви, както той го е решил?

 27. 27 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Изборите минаха. При герп административната тежест се увеличи неимоверно и е въпрос на време да избие.

 28. 28 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 426 Неутрално


  Защо да не го направят.
  Никой не ги контролира.
  Никой не ги спира.
  Никой няма да протестира.
  Мислите ли че някой пита овцата
  преди да я стрижат.
  Народ който вярва че от него нищо не зависи
  е като брашнян чувал, всеки иска от него да пусне още и никой не се интересува от мнението му.

 29. 29 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 426 Неутрално
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Малеее.., отидоа половин милиярд. Горанов, горкия не можа да опази бюджето. Дълга нараства само с 5 %. Бълха ни уапала.

 31. 31 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дедо Либен":

  Дедовия, поздрави на теб и цялата ти рода! Работя в държавната администрация за 900 лв на месец и задникът ми не става от стола цял ден. Днес и на обяд не съм бил, а такива като тебе недоволни знаеш ли как ги обичам. Да не би себе си да обслужвам по цял ден??!! Знаеш ли, че гласуваното от дръвника Дянков ДМС не сме го видели тази година??! И така узакониха кражба на 1/3 от заплатат ми. Айде свийте малко перките и не ми обяснявайте кой работи и кой не и за колко!!!

 32. 32 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 412 Гневно

  Министерството на външните работи ще получи допълнително 7 млн. лв. като само 500 хил. лв. от тях са за разходи за персонал (допълнително назначени хора в задграничните мисии), а останалите – за дългосрочни командировки
  ---
  Значи 6,5 млн. за допълнителни командировъчни? Митов - оставка!

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 33. 33 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Тези 180 млн предвидени за МВР да се дадат на образователното министерство, а ако някой недоучено полицайче се почувства засегнато, да заповяда в училище, може и като преподавател, може и като ученик. Нали се канели да бягат заради малкото пари, работа в училище винаги има не като на улицата или зад бюрцето...

 34. 34 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#7] от "neznaiko.bg":

  Не забелязваш разликата - те не ги искат, направо им ги дават.

 35. 35 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ze Roberto":

  Човече имам чувството че само малоумни коментират тук. Парите за дългосрочно командироване са пари за издръжка и заплати в мисиите, а не за командировки до родното ти място в Сусурлево. Не правиш ли разлика???

 36. 36 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#7] от "neznaiko.bg":

  То при Бойко Борисов казаното е като на циганска сватба... Обещаното не е ясно дали ще се даде... Важното е да се обещае и да седи добре пред МАТРЯЛА (а матряла така и така помни най-много до вчера...) :Д

 37. 37 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#35] от "triton":
  Младши , четейки естетично-стилистически издържаните Ви коментари, си Ви представям: експертно ниво 2-3, ранг-младши, 3-4м дошъл от село или малко градче, учил в първият университет, в който са ви приели с лесен изпит/ география най-вероятно/ и здраво следващ съветите на тате и мама: дръж сине за държавнУтУ, чи то тез сегашнИтИ чорбаджии не стаат
  Вероятни амбиции: да достигнете "експертно ниво 1А" и да се прехвърлите в частен "престижен и платен високо" сектор като мениджър
  Точно там, къде скоро ще лъсне, че нямате нито знания. нито умения, нито "експертиза"
  Успехи и по-леко с нервите, че при частниците напрежението е пет пъти по-голЕмо

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 38. 38 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 412 Гневно

  [quote#35:"triton"]Парите за дългосрочно командироване са пари за издръжка и заплати в мисиите[/quote]
  Какви мисии? Все пак тава дума за ИЗВЪНРЕДНИ пари в не малък размер... Нима имаме някъде извънредни мисии? Дългосрочното командироване се планира отдалеч, а не по вурболешката...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 39. 39 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#37] от "clutch":

  Уцели в десятката!

 40. 40 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ze Roberto":

  Човече за какво планиране говориш!!! Орязоха бюджетите така, че и миналата година нямаше пари за заплати за последното тримесечие. И прехвърлят дефицитите за 2015 г. Това се прави от гениите във финансовото министерство вече няколко години поред ако не се лъжа! Но само за някои, други сладко си раздават бонуси!

 41. 41 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#31] от "triton":

  Горкия
  Напуснете и идете в частния сектор
  Там обаче няма 40 дни отпуска и осигуровките ще си ги плащате вие - не държавата И ДМС няма - да не ви е мъчно че не ви го дават

 42. 42 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#31] от "triton":

  Ми кво правиш там?
  Хайде в реалния сектор, да видиш как се изкарват 2 лв и държавата ти взима 1,50 за да храни....администрацията.

 43. 43 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#41] от "janeausten":

  Приятелю, аз не работя за тази заплата, а защото харесвам професията си! Завършил съм в чужбина, говоря 3 езика на ниво държавен изпит, един от които рядък. Карам последния модел на известна немска марка автомобили и имам собствено жилище на хубаво място без кредит. Така, че не ми обяснявай къде да ходя. Аман от миячи, които си мислят, че ако си държавен служител си аутсайдер!
  Но както денс каза един приятел "Мъдрият български народ заслужава всичко, което му се случва, даже му е малко."

 44. 44 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#42] от "tily_lily":

  Защо мислиш, че не знам какво е в частния сектор. Бил съм 4 години ЦЕО в западна компания с 40 души персонал. Хората, които се връщат в България да нямат очаквания за справедливо възнаграждение ли? Или да търпят коментарите на всякакви малоумници, че не заслужават заплатите си?

 45. 45 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#40:"triton"]Човече за какво планиране говориш!!! Орязоха бюджетите така, че и миналата година нямаше пари за заплати за последното тримесечие[/quote]
  А не знам... Просто ми правят впечатление числата... Или викаш и без Дянков се кара по дянковски?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 46. 46 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ze Roberto":

  По-зле.

 47. 47 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#43] от "triton":

  тя щото администрацията ни се вози в лични автомобили от известни немски марки последен модел, затова и държавата на тоя хал. Хем сте умни хем сте честни хем много работите а ефекта все отрицателиен. Сигурно има 10% работещи хора, но покрай сухото гори и мокрото... аз например не бих работил с мърляви и некомпетентни хора с каквито е пълно на държавна служба

  Pure Chewing Satisfaction
 48. 48 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#47] от "serpico":

  Ако имаш претенции към средствата, с които съм закупил автомобила си кажи ми. Ще ти дам личните си данни да ме докладваш на НАП, смешник.

 49. 49 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Къде и за какво отиват парите
  ........................................................

  Оманският фонд съди България за фалита на КТБ
  С делото, заведено от оманския инвестиционен фонд, делата срещу България, водени във Вашингтон, стават общо шест. Три от тях са приключени, като последното е на компанията „Новера". През 2009 г. в качеството му на кмет Бойко Борисов развали договора с фирмата и София затъна в отпадъци. Последните две дела срещу държавата са заведени от електроразпределителните дружества „Енерго-про" и ЕВН, които претърпяха финансови загуби от държавния натиск върху цената на тока.

  Освен във Вашингтон съдебни искове срещу държавата са заведени и в Страсбург, където вложители във фалиралата КТБ защитават тезата, че са били ощетени от неправилни действия на институциите по случая с банката. „Исковите молби са стотици, а веднага щом получим номер и дата на първото дело, ще поискаме обединяването на всички жалби в едно дело", каза Вера Ахундова, представител на сдружението на вложителите в КТБ.

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 50. 50 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#44] от "triton":

  О, горкия, той търси за някой да работи.
  Ти създай фирма, ти осигури поръчки, плащания, технологии, заплати и т.н.,
  4 години бил ЦЕО... първо е СЕО, аман от полузнания.

 51. 51 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Демек, точно след изборите разбираме, че бюджетният излишък се превръща в огромен бюджетен дефицит, който естествено пак овцете ще платят. Да ни е честито!

  Pivoley
 52. 52 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#48:"triton"]Ако имаш претенции към средствата, с които съм закупил автомобила си кажи ми. Ще ти дам личните си данни да ме докладваш на НАП, смешник. [/quote]

  то и вазеляна лаФката с некФа Астра се разкарва...
  (хайде, "Разкажи ми за средствата, Джо"

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 53. 53 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И още нещо към така наречените частници, които непрекъснато ме дразнят с претенции за осигоровките и отпуските на държавните служители: мили частници, какво точно произвеждате, което е конкуретно? Кучета касички, химикалки-крокодил? Виждали ли сте структурата на българския износ скоро? С какво точно се гордеете? Със световно известни стени за катерене??? Или пак някой ви е виновен за това, че безидейните ви бизнеси се свеждат до павилион на Илиенци??!

 54. 54 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално
 55. 55 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#52] от "o_sando":
  Гроздето е кисело, а Астрата е БМВ 5.

 56. 56 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#44:"triton"]Или да търпят коментарите на всякакви малоумници, че не заслужават заплатите си? [/quote]

  ... а ти как мислиш??? Роналдо заслужил ли си е заплатата???

  (а разлика между Заплата и Печалба правиш ли?)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 57. 57 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#48] от "triton":

  Имам претенции че вие сте с големи претенции, но резултат нулев.
  А иначе е ФАКТ че за автомобилите които карате трябва да работите поне като австрийската администрация. След като си имал в пъти по добре платена работа, значи можеш да си намерш пак... няма причина да се оплакваш , другият вариянт е да се издигнеш до голям началник и да направиш реформа - по качествени хора на по добри заплати.... останалото е мрън мрън не ме оценяват а аз на запад бих бил много богат...

  Pure Chewing Satisfaction
 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#53] от "triton":

  Явно сте нов във форума и не знаете,че в този форум държавен служител е синоним на престъпник,некадърник,корумпиран,мързелив.Ако кажете,че сте сериен изнасилвач няма да предизвикате такъв негативизъм.

 59. 59 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#50] от "tily_lily":

  Приятелю, не търся да работя за никой, прочети коментарите ми по-горе. Харесвам си професията и нямам нужда да аргатувам на никой тук. Това, което казвам, е че напразно обвинявате служителите в администрацията за собствените си несрети.

 60. 60 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 484 Весело

  [quote#55:"triton"]Гроздето е кисело, а Астрата е БМВ 5. [/quote]

  пич, колко да е кисело... имам лични три "таратайки" и бус (висок, дълъг), оборудван мебелен цех... и вече не работя, щото ми е писнало от квалифицирани работници, дизайнери, клиентки и прочее сволач...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 61. 61 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#50:"tily_lily"] първо е СЕО, аман от полузнания. [/quote]

  ЦЕО2... в см. въгледуокис... (а инак и от сео-мастъри, дето сео-то им е по-зле от Google AdWords, и от тях ми е писнало)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 62. 62 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#59] от "triton":

  И сигурно си вярваш

  Броят на администрацията и качеството на обслужването нямат нищо общо. А цената ни идва малко скъпичко...800 000 държавни служители и администрация ни идвате доста в повече. Като се има предвид възможностите за електронно управление, което не въвеждат точно за да не останат на улицата 80 % от тях.
  Не разбирате от бизнес, но се напъвате да го управлявате, и всеки го прави според възможностите/властта си.


 63. 63 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#62:"tily_lily"].800 000 държавни служители и администрация ни идвате доста в повече[/quote]

  800 000 ... ама щатовете са 1 200 000... от там идат "бонуКсите"


  (те са Партията на Новото Време!!!)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 64. 64 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1109 Весело

  [quote#31:"triton"]Работя в държавната администрация за 900 лв на месец и задникът ми не става от стола цял ден. [/quote]

  [quote#43:"triton"]Карам последния модел на известна немска марка автомобили и имам собствено жилище на хубаво място без кредит. [/quote]

  Без да съм от НАП, поддръжката, данъкът и каското на този автомобил + данъкът на апартамента трябва да гонят някъде 10 000 лв и нагоре, ако наистина е последен модел и поне е оборудван със зимни и летни гуми....
  Нищо лично, смятам че заплатите в ДА трябва да скочат драстично, но наистина трябват реформи, защото излиза че човек работи там за да е в някаква схема. Примерно каква е инвестицията, за да научи човек три езика перфектно, да има истинска магистратура и т.н. Ако това се възвръща със 100-годишна заплата, къде е главния герой.

 65. 65 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Мдааа... 180 милиона за МВР. Да има учудени? Някой да протестира? Ами браво. С милиарди ни завлякоха от КТБ, та някакви си още 688 милиона ли ще ни уплашат? А? Впрочем страницата с КТБ я затворихме вече май. Битият бит и т. н. Така е то. Ще минава всеки път. Щото лесно забравяме. За ония пари за здравната каса (някакви си нищо и никакви милиард и половина) през миналия мандат вече никой не помни. За опита да се одържавят вноските по втория пенсионен стълб - също.

 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  МОЧА вимени БКП до края на света
  пък нататък... Нов план - нов късмет

  "Разходите на някои министерства се вдигат с 388 млн. лв.
  до края на годината"

  Frog & ivo.bg News

  Уважаеми читатели,

  Мес(т)ните избори са постни откъм истински новини.
  Ето защо ви предлагам нещо извън вегетарианското меню на т.н. медии в България. Бих искал да съм го сготвил сам, но прибягвам до кухнята на крякащия сайт Frog.news.

  |23.10.2015

  Не било резиденция, а малка спретната къщурка…
  Любимият министър на премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски – Владислав Горанов скоро ще е горд собственик на частна резиденция. Усилни строителни действия кипят на обекта, който трябва да бъде покрит преди да завали сняг.

  Националният обект, какъвто е по мащаби замъкът от бетон и дърво, се намира в елитната вилна зона край София “Ярема”. Това съобщиха за Фрог нюз комшии на обекта, които са сащисани от колосалните размери на строежа. Първо мислехме, че ще се вдига резиденция, но охраната сподели, че министър Горанов вдига къща. Имотът ще струва между 1-1,5 млн лв, смятат брокери на недвижими имоти, които помолихме за експертна оценка. Обзавеждането можело да вдигне цената още.

  До имота на министъра със същото темпо и размах се строи и друга огромна сграда. Не успяхме да узнаем чия собственост е, но строители твърдят, че е на близък на Горанов.

  Изсечени са десетки дървета, разкопан е огромен терен от Витоша, за да се издигнат въпросните култови сгради. Култови, защото напомнят за мащабите от времето на култа към личността в СССР и първите години след победата на социализма в България.

  Много е вероятно грандоманския строеж да не се води на името на Владислав Горанов, а на негов близък или фирма. Със сигурност обаче е негов, защото идва да контролира обекта и се кара ако нещо не му харесва, категорични са съседи и охранители.

  Строителството продължава с пълна сила.

  Колко декара витошка гора е изсечена – знаят само строителите и министър Горанов.

  Скоро по тези стъпала ще преминават скъпи гости на семейството, далеч от любопитни очи…

  Оценката на премиера за министър Владислав Горанов чухме в петък сутринта по Нова телевизия. Г-н Борисов заяви че е много доволен от работата на Горанов. Сигурно. Само много способен човек може да съчетае многобройните служебни задължения, строителството на уютно семейно гнездо в планината и преследване на недоволните от модела #Кой. Неслучайно и Пеевски толкова го харесва…

  Share on Facebook

  ГЕРБ не са просто резервния отбор на Путин, те са най-голямото постижение на БСП и КГБ/ДС за целия преход!

  Нищо ново,навремето комунистическата върхушка строеше вилите и къщите си също в околностите на София , Витоша, Рила и други привлекателни райони, но най-хитро постъпва един от най-изявените и емблематични комунисти, Георги Първанов.Той е построил свой обект в Самоковското поле и по този начин отвсякъде хоризонта опира до планини-Рила,Витоша, Плана и по-ниски планински масиви(хоризонтите на светлото комунистическо бъдеще не бяха достъпни за укротителя на хищници).Транспортните нужди на всеки посетител и собствениците са перфектни-покрай Белчинското ханче се минава и стига за двайсетина минути до Дупница и строящата се магистрала до Благоевград-от там има възли за Гърция, Македония и Сърбия.

  До Самоков също се стига по два маршрута-после е Боровец, който иска да се насочи на север към язовир Искър и прилежащите му брегове, който има нужда лесно стига и до Ихтиман.

  От Белчин бани през Поповяне се стига чрез изключително екзотичен маршрут до “Ярема” и “Брезите”, а после и вилните зони около двете села, особено Бистрица.

  Обичат ли комунистите природата?ами снимките по-горе дават отговора, всичко обичат тези гадове.
  А пък народа обича тях.И продължава да ги обича.


 67. 67 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#64] от "stoiank":

  Грешиш, не ставаш за НАП - разходът е наполовина на годишна база.

 68. 68 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1109 Весело

  До коментар [#67] от "triton":

  Но ставам за преговаряш/интересуваше ме Вашето число/, наполовина значи 50% от дохода Ви изгаря по поддръжка, тоест Вие знаещ три езика, бивш СЕО на международна компания сте съгласни да живеете с доход под 500 лв./месец ако издържате само себе си!?, защото реално такъв доход обявявате. Вярвам, че има хора които обичат професията си, но винаги битовизмите побеждават. Да не говорим за разходите инвестирани във Вашето образование от Вас или Ваши близки. Лека вечер, по-добре заплатите да са в хиляди, но да са публични, защото е тъжно да идеш в Банско и да гледаш хора, които твърдят че получават 1000 на месец и плащат 2000 за един уикенд. Между другото важи и за всички кметове и министри, които издържат деца в чужбина и получават около 2-3000 лв.

 69. 69 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#62] от "tily_lily":
  800 хиляди!!!!!А посмали малко де.

 70. 70 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#68] от "stoiank":

  Вие сте интелигентен човек и можете да проверите в която и да е търсачка - Аverage ceo salary Еurope. Когато погледнете доходите ще ви се замае главата. Но разделете дохода на 10, защото обикновено статистиката е за топ 100, а компанията за която съм работил е в долната половина на топ 1000.
  Сега може би ще ви стане ясно защо сега работя за 900 лв. и мога да живея сравнително добре. А уикенди в Банско не правя.

 71. 71 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#70] от "triton":

  Извинявам се, изключвам Вас и съм достатъчно добре запознат със заплатите на международните компании, но не вярвам във Вашия отдел всички да са бивши СЕО, а нали и те трябва да знаят езици, да си скъсват задника от работа и т.н. Как това може да стане при тези заплати, това ми беше основната теза. Не случайно е тази издънка в Армеец в момента, всеки занимаващ се с малко по-сериозна организация на събития и ръководел що годе читава фирма, можеше да го предвиди. Няма как да не стане, та с две думи, защо заплатите да не са с пъти по-големи, но работата да е оптимизирана, а не като сега дайте им още почивни дни, дайте им още пари, защото ние сме некадърни и не знаем как се организира елементарно събитие. Затова се дразнят хората, няма смисъл от наливане на още пари в нереформирани структури без ясни критерии. Не случайно за новия бюджет се иска ръст в разходите с милиарди.....

 72. 72 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Разбирам, какво искате да кажете и около 1/3 са кръшкачи, така е. Съвсем не ги оправдавам, но извинявайте кой ще го работи за 900 лв??? Защо очаквате митничарите например да не са корумпирани, когато до преди няколко години получаваха 350 лв. Може би е лош пример за тази пословично корумпирана гилдия, но не можеш да имаш очаквания за добре свършена работа ако не ти плащат. И въпреки това познавам много хора, които изпълняват достойно служебните си задължения за тези смешни пари. И когато чета коментари на като някои от по-горните се вбесявам. Защото много добре ми е ясно какви дребни хейтърски души стоят зад тях.

 73. 73 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Аз не искам заплатите да бъдат по 350 лв., напротив искам да растат ако трябва и с пъти, но като численост да се намалява ДА. Примерно пуска се нова електронна услуга, тази услуга са я покривали 100 човека/примера е условен/, съкращават се 100 бройки и със икономията се увеличава фонд работна заплата на колегите им. МВР маха всякакви идиотски дейности по регистрация на коли примерно, в кой век сме, съкращават се там 5000 бройки, парите дори да си останат в МВР, но се дават на останалите полицаи на улицата. За общините, навсякъде се пускат електронни услуги и се спират вземането на едно място документ, за да го представиш в съседната стая, съкращават се необходимите бройки и с икономията се увеличава заплатите на останалите. Парламент, НСО и всякаква сволач - дават се десетина коли и необходимия обслужващ антураж за тримата големи във властта, плюс няколко за великите в правосъдието и толкова. Ако не искаш, да не ставаш депутат и т.н. Сега като идеш на жълтите павета има толкова коли с пропуски все едно сме 100 милионна държава, а не 6-7 милиона, с три милиона пенсионери оставени с доходи на доизживяване. Има и още, но всеки ги знае....

 74. 74 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 222 Неутрално

  За образование 0
  За армията 0
  За тюфлеците от МВР 180 млн.
  Малоумен нов закон за ДДС с цел вземане повече пари от средния бизнес - разбира се
  Горанов я си събирай торбичката. Като не можеш да предвижаш разходите и приходите и не разпределяш правилно парите какъв финансист си и какво правиш там ?

 75. 75 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Хората трябва да се научат че има разлика м/у намерение и компетентност. Аз съм сигорен че този министър има добри намерения, но засъжаление е некомпетентен и икономичеки неграмотен. Добри намерения НЕ водят до добри резултати, добри решения водят до добри резултати. По същият начин съм сигорен че Калфин и останалите комунисти искренно вярвят че техните решения ще доведат до добър резултат, естествено това няма да стане, тъй като техните решения са ужасно грешни. Въпроса е защо този икономически неграмотен човек е министър на финансите? Отговора е защото хората които са го сложили там са също икономически неграмотни, а защо те са в позиця да избират министър тогава? Защото никоя партия няма мнозинствно, и такава е ситуацията. Отново повтарям че ако медиите бяха по компетентни, и информираха хората за кандидатите и техните виждания и конкретни идеи за това как да се управлява страната, хората щяха да сам и да си направят сметката по добре, но медиите не го правят това, хората остават винаги неинформирани кои какво предлага, как мисли и т.н., и затова така се получава.

 76. 76 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "prirodata":

  По повод образованието и МВР имаше 1 лаф навремето: Защо висшистите трябва да получават по=малко пари от неграмотните. Ами много просто: Висшистът е учил математика, той може да си прави сметката и да се оправя с малко пари. Докато неграмотният не е учил математика, не може да се оправя с малко пари и затова трябва да му се дадат повече пари.

 77. 77 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "neznaiko.bg":

  Е. така се говори преди избори. След избори се прави друго.

 78. 78 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не било конфликт на интереси кайш, а съвпадение на интереси...
  НАТО им пречи да съкратят цялото министерство на отбраната, за да се спестят едни пари, които да отидат също в бостана. За текуща издръжка на бостана.

 79. 79 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#74] от "r3tro":

  При 16 милиарда кредит министър може да е всеки съфорумец и в никакъв случай по-лош от Горанов.

 80. 80 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3171 Неутрално
 81. 81 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  не е конфликт на интереси - съвпадение е. Прав е човекът. То всеки ще си струпа къщечка, но представяме ли си сметките им по Сюис...

 82. 82 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  До коментар [#31] от "triton":

  Приятелю, а един доц. д-р в държавен ВУЗ има брутна заплата от 750 лева, което е по-малко от заплатата на един учител в средно школо!?

 83. 83 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 230 Неутрално

  е , вече средата на баницата се взема насила / или по закон / , а пък нас ни обучават да стоим гладни / пак по бъдещ закон / , и да не помислите че е за пари ? не , то било за здраве

 84. 84 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 749 Неутрално

  А какво стана със заканите на вашия вожд и учител Рапона?
  Къде са оставките на министрите, които искат увеличение на бюджета?
  КЪДЕ Е ОСТАВКАТА НА САМИЯ РАПОН - НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЛОКУМДЖИЯ И ЛЪЖЕЦ ОТ ЦЯЛОТО ВИ СКАПАНО ПРАВИТЕЛСТВО.

 85. 85 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Общо 80 млн. лв. от общата сума се предвижда да е за разплащане със служители – има начислени, но неизплатени обезщетения за близо 23 млн. лв., трябва да се покрият разходите за проведени операции, положен извънреден труд, осигуровки.
  ============

  Пари За : Проведени операции ! ! !

  Това не им ли влиза в задълженията ?

  Извънреден труд за пазене на Народното събрание и разходи за хотел.
  Обезщетения след като си оптимизират състава .
  Да харчат толкова колкото им е бюджета .

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 86. 86 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#69] от "robocop1":

  Смятай (ако можеш):
  283 общини, 28 области
  17 министерства (само МВР са над 65 000) + Народно събрание, Министерски съвет и Президентство
  72 държавни агенции
  НАП, НОИ плюс подразделенията им

  Не звучи добре, а?

 87. 87 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#86] от "tily_lily":

  Не знам за мен,но вие явно не може да смятате.В МВР са 49 хиляди,а до края на годината ще останат 47 хиляди след съкращения.За другите изброени изобщо не давате никакви числа.Как ги изчислихте 800 хиляди?

 88. 88 Профил на vkm02433713
  vkm02433713
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Бюджетът досега е на плюс от около 600 млн. Лева!
  Тази проектопромяна в него е планирана с много въпросителни.
  Като вероятноста всяка една да стане реалност е нулева!

  Според тази статия излиза: В рамките на 3 месеца, ще баде създаден дълг от 3,4 МИЛИАРДА лева! Как си го представяте това? Освен ако няма някое ново КТБ, за което никой неподозира

  На мен ми се струва статията доста манипулативна...

 89. 89 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "triton":

  И как го постигна с 900 лв заплата
  Сподели

 90. 90 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  минаха изборите и популизмът се заменя с актуализация на бюджета, което не е пари за министерствата а... за разплащане с горбавите фирми за по-красиво през надути бюджети на министерствата. потърпевши са хазната, обществото, самите министерства и служители, на кяр са само котаците.

  пп а къде се отчита в бюджета държавната медийна реклама?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK