Кабинетът одобри само газовата връзка с Гърция да получи държавна гаранция

Проектъ на газовата връзка с Гърция е изведен като политически приоритет.

© Надежда Чипева, Капитал

Проектъ на газовата връзка с Гърция е изведен като политически приоритет.Министерският съвет одобри издаването на държавни гаранции за 215 млн. лв. за изграждането на газовата връзка с Гърция. Заемите ще се теглят през 2016 г., съобщи правителствената пресслужба. 


През последните две поредни години проектът е одобряван за финансиране чрез държавногарантирани заеми в размер до валутната равностойност на 157 млн. лева и беше включен в бюджетите за миналата и тази година, напомня  пресслужбата. Процедурите обаче се удължиха много, вклюлително и поради предсрочните избори в Гърция. В същото време за България проектът е стратегически, защото осигурява възможност за достъп до алтерантивни източници на газово гориво и затова се прехвърля към бюджета за догодина.  


Исканото увеличение на размера на гаранцията е обосновано с "възникналата необходимост от оптимизиране на финансовата структура с цел подобряване на неговата икономическа конкурентоспособност, необходимостта от намаляване на цената и подобряване на условията на капиталовите средства за реализация на проекта, в т.ч. чрез потенциална възможност за предоставяне на заеми от акционерите към инвестиционното дружество".
Министерският съвет реши да не бъдат одобрявани други инвестиционни проекти, за чието финансиране да се сключват договори за държавни заеми през 2016 година.


Това означава, че отпадат одобрените от Съвета за развитие към Министерския съвет проекти, между които строителството на автомагистрала "Хемус" от  Ябланица до път А-2", 350 км магистрали и скоростни отсечки, които са част от трансевропейските транспортни коридори, ремонти на мостове и пътища трети клас, кадастърът, язовир "Нейковци" и пречиствателна станция за питейна вода. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK