Ръководството на БНБ назначи шестима директори

Ръководството на БНБ назначи шестима директори

© Цветелина Белутова, КапиталВъв връзка с обявените структурни промени в Българската народна банка, които влизат в сила от 1 ноември 2015 г., са назначени нови шестима директори, съобщи пресслужбата на централната банка.


Ето имената, постовете и биографичните справки за тях, предоставени от институцията. 


Боян Бончев e назначен за директор на дирекция "Преструктуриране на кредитни институции".
Бончев е работил в управление "Банков надзор" на БНБ до 2008 г. като главен инспектор и ръководител на екип, а в последствие е бил директор на дирекция "Управление на риска" в търговска банка, където професионалните му ангажименти са покривали области като контрол на кредитната дейност, мониторинг на кредитния портфейл и управление на пазарния, ликвидния и операционния риск. Г-н Бончев е ръководил и участвал в проекти по прилагане на стандартите Базел II и Базел III. Боян Бончев е магистър по финанси, завършил е Университета за национално и световно стопанство, преминал е програма за обучение в сферата на банковото дело към Университет Джорджтаун, САЩ. Владее английски език.


Нели Драгинова е назначена за Главен юрист на БНБ.


Драгинова е служител на БНБ от 2011 г., като последователно е заемала длъжностите старши юрисконсулт и водещ юрисконсулт в дирекция "Правна" на БНБ, а преди това е работила като адвокат в областта на търговското право и процесуално представителство. До момента изпълняваше временно длъжността на Главен юрист. Член е на Правния комитет към Европейската система от централни банки. Г-жа Драгинова е магистър по право, завършила е СУ "Св. Климент Охридски" с допълнителни специализации в областта на международноправната защита на правата на човека по практически програми на Международната асоциация на адвокатите и Колеж по право на Англия и Уелс. Владее английски език.


Веселка Панева е назначена за директор на новата дирекция "Дистанционен надзор" в управление "Банков надзор".


Панева работи в управление "Банков надзор" на БНБ от 1995 г., като до момента е началник-отдел "Банкови анализи" в дирекция "Макропруденциален надзор и финансова стабилност". Панева е постоянен представител в работната група за макропруденциални инструменти към Консултативния технически комитет на Европейския съвет за системен риск.


В продължение на една година, от 2014 до 2015 г. е работила в Bank of England. Веселка Панева е магистър по счетоводство и контрол, завършила e Университета за национално и световно стопанство. Владее английски език.


Михаил Димов е назначен за директор на дирекция "Платежен надзор" в управление "Банково".


Димов работи в управление "Банково" от 2006 г., като последователно е заемал длъжностите експерт и ръководител екип "Политика на платежните системи". В периода 2011 г. – 2012 г. Димов е работил като експерт в главна дирекция "Плащания и пазарна инфраструктура" на Европейската централна банка. Г-н Димов е постоянен представител в работната група по политика на платежните системи към Комитета по платежни и сетълмент системи към Европейската система на централни банки и алтернативен представител в Комитета по платежни и сетълмент системи към Европейската система на централни банки. Михаил Димов е магистър по финанси, завършил е Университета за национално и световно стопанство. Владее английски език.


Румяна Хампарцумян е назначена за директор на дирекция "Методология и финансови пазари" в управление "Банково".


Хампарцумян работи в БНБ, управление "Банково" от 2009 г., като последователно е заемала длъжностите експерт в отдел "Платежни системи" и началник на отдел "Надзор на платежните системи". Преди постъпването си в БНБ г-жа Хампарцумян работи като експерт в търговска банка в областта на картовите разплащания. Представител е в Работната група по платежен надзор към Комитета за платежни и сетълмент системи на Европейската централна банка, Комитета за плащанията и Експертната група по банково дело, плащания и застраховане към Европейската комисия и участва в експертни заседания на Работна група "Финансови услуги" към Съвета на Европейския съюз. Хампарцумян притежава магистърска степен по финансово и счетоводно управление от Lancaster University и бакалавър по финанси от McGill University. Владее английски и френски език.


Светла Николова e назначена за директор на дирекция "Платежни системи".


Николова работи в БНБ, управление "Банково" от 1997 г., като последователно е заемала длъжностите експерт и главен експерт, а от 2010 г. г. е началник-отдел "Платежни системи". Тя има съществен принос за дефинирането и успешната реализация на значими проекти за развитие на плащанията и платежната инфраструктура в страната – внедряването на националната система за брутен сетълмент в реално време RINGS през 2003 г., въвеждането на международен формат IBAN на банковите сметки през 2006 г., внедряването на националния системен компонент на TARGET2 (TARGET2-BNB) през 2010 г. Г-жа Николова е постоянен представител на БНБ в Комитета за платежни и сетълмент системи към Европейската система на централни банки и в Европейския форум на националните SEPA координационни комитети към Европейската комисия. Николова е магистър по бизнес администрация. Завършила е Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Erasmus University, Ротердам. Владее английски език.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  След дъжд качулка ... 10 мрлд. сме назад.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4154 Неутрално

  Бюро клати, живеещи в теоретичен микро и макро свят. Когато получим инфо - при загуба на БНБ при валутни транзакции, инвестиции в ценни книжа, дългосочни облигации и т.н., кога ще разберем прекият виновник, неговият пряк началник?

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 3. 3 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Ръководството на БНБ назначи шестима директори

  Това със структурните реформи Дюран-Дюран и Баден-Баден, ли...???

  Само Една дузина...???

  Малко е !!!

  Форумът е в будна кома...
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  Румяна Хампарцумян е от друг род на фамилия Хампарцумян,да?

 5. 5 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  то в България СЕПА няма, значи Светла Николова няма право да катери нагоре в йерархията

  http://www.momchil.eu
 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Боян Бончев май работеше в Пиреос Банк?

  Tony
 7. 7 Профил на constantinmitreff
  constantinmitreff
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Г-жа Румяна Хампарцумян надявам се няма общо роднинско нещо с г-н химика, управител на булбанк:) Това не е конфликт на интереси:)
  Боян Бончев започна работа като стажант в Пощенска. После беше аналитик в някаква финансова къща. След което не знам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва или това са кадри, невдъхващи доверие? А за аферата с КТБ БНБ има огромна вина за това, което ве превърна в най-голямата кражба в България за 21 век.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 9. 9 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Успех им пожелавам!
  И по-малко калинки!

 10. 10 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Румяна Хампарцумян...Може да е съвпадение на имената пък

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1866 Весело

  Чиновниците се размножават....
  А аз очаквах логичното:
  "...Във връзка с обявените структурни промени в Българската народна банка, които влизат в сила от 1 ноември 2015 г., са уволнени шестима директори.."
  Така поне става в нормалните държави...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Щом сме най-бедни в Европа заслугата е преди всичко на БНБ!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дундурук":

  Е чак пък 10! 4.5.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#10] от "babalyuga":

  Да бе!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  Информацията за имената, постовете и биографичните справки безспорно е много полезна. Но - навярно понеже съм малко по-тъпичък - аз не разбрах кой какво все пак ще работи.

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  За нашето БНБ всеки ден е 4 ти юли. От него нищо не зависи!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Румяна Хампарцумян ако щерката на Левончо ...то е ясно кой е превзел БНБ !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Онзи надут пуяк Левон, май е наместил дъщеря си. Made in BG.

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3082 Весело

  [quote#16:"tribiri"]За нашето БНБ всеки ден е 4 ти юли. От него нищо не зависи! [/quote]
  Нормалните колонии имат обособен статут на колонии и в тях обикновено се изравняват лихвите и се дават даже преференции и грантове за колониално развитие!
  БНБ от 26 години работи само за ограбване на българите и за облажване на чуждестранните финансови анархисти -резултата вече го дават за пример в много страни !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Тях кой ги е спуснал знае ли се?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Румяна Хампарцумян.... със сигурност не са роднини, не не може да бъде.. в България по роднинска връзка не назаначават..

 23. 23 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много злоба и завис веее...Кво му е на Ромянчето, вее...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Eve Toleva
  Eve Toleva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Хехехе на мене Румяна ми е преподавала в УНСС по банково дело и беше една малкото добри асистенти.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на dustman е в ban-ята
  dustman е в ban-ята
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#26] от "bbqh3xylpn":

  По колко ги даваш? Топли ли са още? Йеее

  А, иначе по темата...калинка до калинка...
  Къде са парите, 5 милки...КОЙ?

 28. 28 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един препатил":

  И те незнаят,ама ще взимат добри заплати.Надявам се информацията за стоиноста на възнагражденията им да е публична.Надявам се още да се публикува някаква обосновка защо се раздува щата на бнб.А, дано, ама едва ли.

  Ръй! Ръй!
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3082 Весело

  [quote#23:"comtec"]Много злоба и завис веее...Кво му е на Ромянчето, вее... [/quote]
  Злобари лите еизци казват ,че Румяна Хампарцумян била имала афера с гангстер , абе друго си е афера с банкстер!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8287 Неутрално

  Шест нови дирекции.Това не е ли прекалено даже за БНБ.

 31. 31 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Дъщеря е-крещящ монфликт на интереси

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на evq15491716
  evq15491716
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Румяна Хампарцумян е дъщеря на Левон.
  Следователно интересите са налице

 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  До коментар [#32] от "ko_ne":

  В далечната 1982 г. имах работа с една фирма в Тунис. Вечерта от дума на дума стана дума за назначения и шефът на фирмата сподели, че наскоро е отказал да назначи много подходящ млад човек защото фамилията му съвпадала с неговата, въпреки, че нямат нищо общо. За да няма приказки във фирмата. А търговският директор разказа, че също е върнал подходящ кандидат само защото бил родом като него от град Бизерта.
  В 1982 година... В Тунис...

 34. 34 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  [quote#13:"tribiri"]Е чак пък 10! 4.5. [/quote]

  Спокойно! Ще станат. Оманският фонд и вложителите тепърва ще водят международни дела. Лихви по заемите. Фондът за гарантиране също ще трябва да бъде напълнен от нас, щото от вноски ще му трябват 30 години. И т.н..

 35. 35 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тук най-важната дума е "НАЗНАЧЕНИЕ", т.е. конкурс не е обявен, просто се назначават политически удобните хора!

  Другарю Радев, каквото беше вашето назначение, назначението на под управителите, такова е назначението на директорите! Надявам се в близкото бъдеще да не се оправдавате с "Аз я тая каша /банкова/ не съм я забъркал, та да я оправям, т.е. такова е наследството от Искров, питайте него...."

 36. 36 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#25] от "Eve Toleva":

  Ами, обади й се, може и тебе да те назначи на работа, ти само продължавай да я хвалиш във форумите

 37. 37 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 499 Неутрално

  6 стари и изпитани паразита

 38. 38 Профил на Adam
  Adam
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Само на мен ли ми прави впечатление, че няма и един външен кадър.. а знаете, че за толкова позиции е трудно да се намерят подходящи хора от вътре за повишения, обикновено има поне 1-2 външни на институцията. Е как пък БНБ намери толкова читави вътрешни хора, като се има предвид застаряващия персонал и много пенсионирания.. Поне за кумова срама да бяха направили един конкурс..

 39. 39 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#32] от "ko_ne":

  До колкото знам Л.Х. не е на работа в БНБ все още?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK