Не се очертава обществото да научи много от доклада на фирмата, търсеща парите на КТБ (видео)

Владислав Горанов отговори на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

© Георги Кожухаров

Владислав Горанов отговори на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.Избори 2022

Докладът на международната фирма, наета да разследва източването на Корпоративна търговска банка, е поверителен и това е записано в договора, с който тя е наета от синдиците. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов.


Той отговори на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, които му връчиха депутатска подписка с искане за публичност на доклада.


Министърът съобщи, че ако информацията, предоставена на синдиците на КТБ от фирмата "Аликс партнърс"  бъде оповесетна публично, България ще дължи неустойки за нарушаване на договора. Освен това, по думите му, не е възможно докладът да бъде внесен в секретното деловодство на парламента, каквато е друга идея на депутатите, защото той не представлява класифицирана информация.
Горанов каза, че части от доклада могат да бъдат оповестени, но само след съгласуване между синдиците и фирмата, която го е изготвила. Горанов съобщи, че самият той все още няма информация за съдържанието на доклада. 


Той предложи заедно с двамата депутати да се срещнат със синдиците и заедно да обсъдят под каква форма и в каква степен да бъдат оповестени данните. "Ако сте съгласни, с мое и ваше участие да организираме среща със синдиците и да преценим как да структурираме информацията и кава да е, за да я покажем на обществото," предложи министърът на Димитров и Славов.


Двамата депутати настояваха във въпроса си да бъде публикуван поне списъкът на замесените лица и фирми, защото измежду тях може да има влиятелни публични фигури, овластени да взимат решения по този казус.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK