Проучване на Ernst & Young твърди, че 17.1% от икономиката е сива

Движение на дела на пасивната и активната сива икономика от 2002 година насам.Общото ниво на сива икономика в България през 2014 година е било 17.1%, сочи проучване на Ernst & Young (EY) и Mastercard. Анализът е обхванал осем страни от Централна и Югоизточна Европа (Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Полша, Сърбия, Словакия и Словения). Според него пасивната сива икономика възлиза на 10.4% от БВП, което се равнява на почти 1.8 млрд. лв. нереализиран за хазната корпоративен подоходен данък и ДДС.


Според проучването от 2002 до 2009 година равнището на сивата икономика намалява, за да стигне до 14.9%, след което следват пет години на ръст. Анализът твърди, че за миналата година 10.4 на сто е активната сива икономика, при която и двете страни по транзакцията имат полза да не я отчитат. Пасивната сива икономика е 6.7%. Тя е факт, когато потребителят заплаща редовната цена в брой, но продавачът не регистрира транзакцията.


Секторът с най-голям дял на пасивната сива икономика в България (около 43%) е производството на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, сочи проучването. Следват търговията с горива (9.4%) и оборотите на ресторанти, барове и кафенета (8.1%).


Според Марек Розкрут, партньор и главен икономист в EY - Полша, една от най-ефективните мерки би могла да бъде въвеждането на услугата cash back при картови разплащания на потребителите, която може да намали сивата икономика с 2.8% от БВП и да увеличи нетните приходи в държавната хазна с 220 млн. лв. Друго решение би могло да бъде установяването на праг, над който няма да бъдат допустими плащания в брой търговец - потребител.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По мое проучване един на всеки трима по един или друг начин е в сивата икономика!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тея ще ни кажат на Нас, айде бе, та и на чалъми ще ни учат на неща за които пишем учебници.

 3. 3 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ernst&Young трябва да публикуват статистика каква част от българската икономика е под руски контрол. Аз си мисля някъде към 85%.

  #KOЙ номинира бокова!
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  На българите може да ни се даде Нобелова награда за методи и начини за укриване на данъци!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 692 Любопитно

  Все си мислех че е точно обратното , като почнем от горивата , минем през цигарите , ресторанти и заведения , таксита , лекари и зъболекари , адвокати .
  То май почти не остана нищо от светлата страна , а и малкото които са на светло все се изкарват на загуба .

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#5] от "lout66":

  В допълнение - фризьори, продавачи на плодове и зеленчуци, на месо, на риба!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Лукойл ще ни избор очите!

 8. 8 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Фактури бате, Ффакктуррии?

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 9. 9 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз имам усещането, че е към 30% (една трета)...

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 10. 10 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  По социалистическо време сивата икономика бе значително повече от сега.

 11. 11 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Интересно проучване, което и хронологично е логично.Вероятно има някои сегменти на икономиката, които са със гранични характеристики, но истината е приблизително тази. Като прибавим и криминалната ъндърграунд икономика процента е около 21-22%!

 12. 12 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Според мен е поне 30-35%! А как стоим спрямо останалите класацията?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamilton F1":

  Имаме си практика още от турско, пардон, отоманско. Оттогава селяните са си изкарвали стадата в гората и са укривали имущество за да избегнат данъците. А у руските интендантски офицери по време на Освободителната война 1877-78 страшно са се оплаквали от спекулациите на българите при продажбата на сено и т.н. за конете. Аргументът "Ама ние сме дошли да ви освобождаваме" въобще не е предизвиквал никакъв трепет у нашия селянин.

 14. 14 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Важното е да има икономика!!! Всичко друго е бошлаф!!!
  В крайна сметка всички ние потребяваме, ако имаме повече пари /независимо от произхода им бял или сив/ ще потребяваме повече т.е. ще си зареждаме бензин, ще купуваме телевизори, ГСМ-и, апартаменти коли и други. По-добре да се затегне контрола на големите вериги /на хранителни и нехранителни стоки/, доставчици на горива, телекумункационни услуги и т.н.. Не може дружества с десетки и стотици милиони оборот да излизат на загуба, някак си е невъзможно, а те масово не са на печалба и не внасят данъци тук е разковничето.

 15. 15 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Ми нормално. Нормална реакция на населението срещу ограбването от държавата. Прибраните пари от данъци политиците си харчат на принципа "парите на другите" и се обогатяват. Така българинът решава проблемът кардинално, като не дава възможност част от парите му да бъдат ограбвани от върхушката.
  В бъдеще много транзакции ще могат да бъдат извършвани без държавата да може да се намеси и да поиска своето. Биткойн беше само началото, при което държавата не може да се меси. В момента, в който имаме основно онлайн транзакции банките ще замрат и ще има други оператори на плащания. А те може да решат да използват методи, които са шифрирани и държавата да не може да има достъп. Така ДДС, акцизи и т.н. ще бъдат прескочени. Няма да е трудно тези оператори да се намират в някоя офшорна зона и реално държавите да нямат достъп до данните.

 16. 16 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  По-добре сива икономика от колкото никаква.....

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Весело

  "Според него пасивната сива икономика възлиза на 10.4% от БВП, което се равнява на почти 1.8 млрд. лв. нереализиран за хазната корпоративен подоходен данък и ДДС."
  От де ги намират тия "младоци" от United Arab Republic EY (now code as Egypt)?
  Значи, за 2014 г. Корпоративен данък -1.5117 млрд. лв; Данък върху добавената стойност - 7.6944 млрд. лв.; Общо 9.2 млр. лв. от "бялата" икономика, а за десет пъти по-малката сива икономика имаме два пъти повече "пропуснати" приходи, 1.8 млрд. лв.

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Весело

  [quote#10:"dissident"]По социалистическо време сивата икономика бе значително повече от сега. [/quote]
  Тогава нямаше "сива икономика", а "икономика на самозадоволяването".

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Весело

  [quote#14:"dj_tiesto"]Не може дружества с десетки и стотици милиони оборот да излизат на загуба[/quote]
  Напротив, на печалба са - 15 млрд. лв. при "оборот" от 78 млрд. лв. (БВП) си е почти 20% средна печалба. Друг е въпросът, че БВП-то е по-малко от приходите на средно голяма американска компания (Пфайзер, например, де 25% данък печалба й идва множко, та иска да се мести в Дъблин, въпреки софийските 10% данък печалба).

 20. 20 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 267 Неутрално
 21. 21 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#19] от "wanderer":

  Я виж ТР. За какво става въпос:
  за 2013 година:
  Кауфл..... - оборот 1 096 000хил.лв - печалба 71 000 хил.лв - 6%
  Билл..... - оборот 500хил.лв - загуба 12 235хил.лв - без коментар
  Луко..... - оборот 3 217 302хил.лв - загуба 54 265хил.лв -без коментар на 4-та степен.

  Всеки търговец работи на дребно поне през 30% /Билл и Кауф../
  Производителете пък са на минимум 50%
  Я пак напиши че са на печалба.
  Не мога да разбера къде спят НАП, Финансово министерство и т.н.


 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  [quote#21:"dj_tiesto"]Билл..... - оборот 500хил.лв - загуба 12 235хил.лв - без коментар[/quote]
  Закриха търговски площи, които бяха осчетоводени на "пазарни цени" от 2000 евро за кв. м., но продадоха на реални цени от 200 евро на кв.м.
  [quote#21:"dj_tiesto"]Луко..... - оборот 3 217 302хил.лв - загуба 54 265хил.лв -[/quote] Прехвърля печалбата на офшорна компания - просто и ясно използва законов способ на либералното ни законодателство. Защо трябва да се правят на глупаци, когато имат възможност да купуват на фиктивно високи цени нефт и да изнасят (Гибралтар - износ за един млрд. долара горива) на фиктивно ниски цени горива!?
  Това е практика на всеки "инвеститор". Учудвам се, че се учудвате.
  Ако държавата вдигне акциза на горивата и цената им се изравни със съседните страни (от където всеки може да внася малки количества), част от Лук печалбата ще отиде в хазната.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Сива икономика може да има,но има и органи,които да не се борят с нея,а само да симулират.

 24. 24 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#22] от "wanderer":

  Акциза /а също и ДДС-то/ е коствен данък, демек този данък го плаща потребителя, така че ние пак ще го внесем. Не става така, то по-добре да са на патентен данък на търговска площ или на някъква друга база,
  Пък и аз за това говоря да се затегне фискалният контрол върху така наречените бели фирми където на огромен оборот се внасят "смешни" данъци или никакви. Няма така фирма която на да речем 1млн оборот реализира 20-30хил.лв печалба. Повярвай ми няма такива балъци дето работят за толкова малко печалба. Загубата не я коментирам

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  [quote#23:"rosiraycheva50._"]Сива икономика може да има[/quote]
  Сива икономика винаги има - тя е тази, която прави бизнесът ефективен: ако бизнесът/фризьорката не може да ме обслужи/подстриже по-добре от това, което всеки човек може сам да направи, той, бизнесът изчезва от пазара така, както изчезнаха бръснарниците.
  Но, ако сивата икономика е повече от 30%, то значи, че бизнесът не струва ... като одиторски доклад на KPMG за КТБ.

 26. 26 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 925 Весело

  [quote#4:"hamilton F1"]На българите може да ни се даде Нобелова награда за методи и начини за укриване на данъци! [/quote]
  Винаги ме напушва смях като чета за укриване на...10% ДОД!

  Може би заради това: https://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_Israel
  До коментар [#4] от "hamilton F1":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 27. 27 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мойше! Толкоз!!!":

  То си е спортна надпревара. Поправя самочувствието. Особено като се мисли, че няма неподкупни чиновници....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 28. 28 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 925 Весело

  [quote#27:"Алф"]То си е спортна надпревара. Поправя самочувствието. [/quote]
  Сигурно Чувствах се 7 feet tall като "минавах" нашенските данъчни с разни "признати разходи" За туй и диверцифирах бизнеса си, след десетина години като коректен ('ми 'сичките ми приходи бяха предварително докладвани от плащащите ги) данъкоплатец
  [quote#27:"Алф"]Особено като се мисли, че няма неподкупни чиновници....[/quote]
  По нашенско не съм платил и пол'вин с'тинка подкуп..Не върви на мойто (ниско) ниво. Нейсе, справях се и без това
  До коментар [#27] от "Алф":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#28:"Мойше! Толкоз!!!"]По нашенско не съм платил и пол'вин с'тинка подкуп..[/quote]

  това ми е правило. никога не се дава рушвет. последният път скарах двама полицаи, дето щяха да ме глобяват, докато синът ми ме питаше "тате, тези ще ни се карат ли". "не, тате, виж ги, че се карат, защото не могат да се разберат помежду си относно това, дето им казвам".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Ти си извън всички класации...риспект, риспект

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 31. 31 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  До коментар [#28] от "Мойше! Толкоз!!!":

  За толкова години в бизнеса не съм давал никога подкуп, за да получа добра поръчка.
  Работата ми привлича клиенти.
  Тези, които даваха подкуп са отдавна извън бизнеса.
  Та, едно си знам. Плащай си честно данъците и ще спиш добре.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 32. 32 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 925 Весело

  [quote#31:"Калибър"]Плащай си честно данъците и ще спиш добре. [/quote]
  Аааа, ТУЙ твърдо нЬЕ!!! Плащам САМО след кютек (словесен де), винаги им давам фандък да не ми признаят нещо (и те трябва да отчитат успехи пред шефовете си) Нещата се поусложниха като станах ЛТД, с двойно счетоводство утвърдено от заклет счетоводител, ама и тогава...се справях Щото в крайна сметка плащах бая пари...Живот...разровиш ли го ще мЕрише Ама може да мЕрише на качествени сирена, състарено телешко и разни свестни алкохоли, а може да мЕрише и на друго!
  До коментар [#31] от "Калибър":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 33. 33 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#31] от "Калибър":

  Ех, де да правеха така всички...

  Ама какво се чудя, така се действа когато се иска бизнесът да се радва на добра репутация и да трае. Ако е за ден до пладне, малко да поработя и много да туря в джобата, никой не се притеснява по такива въпроси....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK