Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Банката за развитие ще финансира земеделски стопани чрез кооперациите в сектора

Банката за развитие ще финансира земеделски стопани чрез кооперациите в сектора

© Цветелина Белутова, КапиталБългарска банка за развитие започва програма за кредитиране на взаимоспомагателни кредитни кооперации на частни земеделски стопани, обединени в Национален кооперативен съюз "Евростарт", съобщиха от институцията.


Всяка кооперация може да получи до 1.5 млн. лв. със срок на погасяване до 5 години. Целта на програмата е да се стимулират земеделски производители, които по своята същност са микро- и семейни предприятия, като чрез индиректно финансиране им се даде възможност за достъп до сравнително евтин кредитен ресурс за подпомагане на дейността им.


Средствата ще се предоставят от кооперациите на техните членове целево за купуване на семена и фуражи, ветеринаромедицински продукти, резервни части за селскостопански машини, както и за реализиране на инвестиционни проекти за изграждане на съоръжения и закупуване на земеделска техника.
Със сключването на договор за финансиране с Българската банка за развитие кооперациите се ангажират да предоставят средствата на своите членове при лихвен процент не по–висок от 7.


Взаимоспомагателните кредитни кооперации у нас, които могат да се възползват от програмата на ББР, са 26. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK