Откъс от "След Стената" от Симеон Дянков и Андерс Аслунд

Симеон Дянков на представянето на книгата си '' Кризата в Европа, поглед от вътре'' през февруари.

© Юлия Лазарова

Симеон Дянков на представянето на книгата си '' Кризата в Европа, поглед от вътре'' през февруари.Днес е официалното представяне на българското издание на книгата на Симеон Дянков и Андерс Аслунд "След Стената. Преходът в Източна Европа". Книгата предлага гледните точки на политически лидери и анализатори за икономическите трансформации в региона след краха на комунизма. Промените в различните държави са представени от участници в събитията - Лешек Балцерович в Полша, Иван Миклош в Словакия, Михаил Саакашвили в Грузия, Арт Лаар в Естония, Вацлав Клаус в Чехия. Бившият български вицепремиер и министър на финансите се изявява в съавторство с шведския икономист и изследовател Андерс Аслунд. "Дневник" предлага откъс от главата за България, наречена "Големите колебания". 


В "Капитализъм, социализъм и демокрация" Йозеф Шумпетер (1942) предрече неизбежния крах на капитализма. Израснах в България в последните две десетилетия на социализма. Като ученици непрекъснато ни казваха, че социализмът ще победи в целия свят, а у нас скоро ще навлезе в последната си и най-вис- ша фаза – комунизма. Тогава всичко ще бъде безплатно, всеки ще ползва каквото му трябва и ще работи каквото поиска. "От всеки според способностите, на всеки според потребностите" беше мотото на висшата фаза. Доста интересно послание към подрастващите.


През декември 1988 г. в реч пред ООН Михаил Горбачов обяви, че Съветският съюз няма да се меси повече във вътреш- ните работи на другите социалистически страни. Тази реч от- прищи светкавична вълна от събития из цяла Източна Европа. В Полша управляващите седнаха на една маса с водачите на "Со- лидарност", за да договорят насрочването на свободни избори. Изборите се проведоха през юни 1989 г. и комунистите поне- соха сериозна загуба. През август правителството в Будапеща реши повече да не иска визи от източногерманските туристи, за да ги пуска да пътуват от Унгария в Западна Германия. Само за месец 13 000 човека се възползваха и прекосиха границата. Ерих Хонекер отвърна, като забрани пътуванията до Унгария. Тогава източногерманците решиха да ходят на екскурзия в Че- хословакия. И през октомври 30 000 преминаха оттам в Запад- на Германия. По това време Берлин вече бе залят от масовидемонстрации. На 9 ноември 1989 г. Стената падна. Това беше краят на социализма.
Йозеф Шумпетер се оказа не особено прозорлив


В България Тодор Живков подаде оставка на 10 ноември 1989 г. под натиска на доскорошните си другари. Петър Младенов, тогава външен министър и член на Централния комитет на БКП, оглави държавата и се опита да задържи комунисти- те на власт. Оттеглянето на Живков на практика беше преврат, подбуден от Москва. Оттам виждаха в Младенов онзи нов тип комунистически лидер, който е способен да промени режима отвътре. (Подобен оркестриран преврат бе извършен и в Румъния, но там нещата не минаха така спокойно.) Петър Младенов не остана дълго на власт. Подаде оставка в ранното лято на 1990 г., след като запис с репликата му "По-добре танковете да дойдат" (по повод на една от първите свободни демонстрации в София) стана публичен.


В България имаше кръгла маса, на която комунистите и но- восъздадената опозиция преговаряха за провеждането на избо- ри. Те бяха насрочени за юни 1990 г. – време, недостатъчно за опозицията да се организира и подготви добре политически. Са- мата опозиция – Съюз на демократичните сили (СДС), беше на- бързо сформиран конгломерат от възстановени стари и току-що създадени партии от целия политически спектър. СДС събра в едно социалдемократи, либералдемократи, радикалдемократи, земеделци, "зелени" и консерватори на принципа "всички срещу комунистите".


Комунистите, които междувременно смениха името си на социалисти, спечелиха изборите. Това беше един от двата случая в Източна Европа, когато компартията остана на власт след демократични избори. Другият беше Румъния. Пъстроцветният СДС скоро започна да се разпада, а бившите комунисти щяха да се връщат отново – през 1995, 2005 и 2013 г.


Никъде другаде в Източна Европа наследниците на кому- нистическата партия не бяха печелили толкова избори. Тяхното завръщане отново и отново повлия на процесите след 1989 г. Политическият и икономическият елит в България до голяма степен си остана същият през тези 26 години. Това задава първата особеност на прехода в страната. Като последица усили- ята за реформи бяха следвани от застой или от връщане назад. Този криволичещ път на реформите е втората особеност на прехода в България.


Хора от бившите тайни служби (Комитет за държавна сигурност – най-добре организираната структура при комунизма) поеха контрол над значителна част от икономиката, включител- но в банковия сектор и износа. Влиянието в банките им позволи да присвоят валута и да я използват за начален капитал. Това, което Маркс нарича "първоначално натрупване на капитали", в България стана за една нощ.


Износът бе важен поради сходни причини. Според разпределението в Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) Бълга- рия беше основен износител на химически продукти, фармация и земеделски стоки. Страната също изнасяше оръжие и някои по-особени лекарства за много развиващи се страни, най-вече в Близкия изток и Африка. През първата година на прехода този печеливш бизнес премина в ръцете на хора от старите служби с тактическото одобрение на лидери от комунистическата партия. Съседството на България с Югославия създаде нови възмож- ности за контрабанда по-късно, по време на ембаргото, като подсили ресурсите на организираната престъпност.


Новосъздадените местни групировки започнаха кървава гангстерска война за влияние над каналите за наркотици и оръжие (и за контрол в енергийния сектор). Такова не бе възможно без протекции от политици, полицаи и митничари. И те бяха осигурявани – къде в съдружие, къде с подкупи, къде със заплахи.


Битките за надмощие минаваха под знака на бивши кому- нистически водачи. В една от тях – за апетитни договори за руски енергийни доставки, през октомври 1996 г. беше убит Андрей Луканов – министър-председател в началото на прехо- да. Луканов оглавяваше българо-руската газова компания "Топ- енерджи", която трябваше да изгради тръбопровод от Бургас до Гърция и Македония.1 Луканов беше спряган за създател на "червената мафия" в България чрез осигуряването на достъп до банкови заеми за стотици милиони на няколко десетки човека, свързани със старите служби и номенклатурата. Според очевидец на една от срещите Луканов казал на избраните: "Назначавам ви за милионери". През март 2003 г. Илия Павлов, борец шампион, който се бе превърнал в най-богатия предприемач в България, беше застрелян, докато очакваше изслушване по дело за смъртта на Луканов. Между 1996 и 2008 г. във войната за влияние между групировките бяха убити около 300 човека, сред които и свързани с политиката хора.


Завземането на икономическата собственост от кадри на старите служби и свързаният с това възход на организираната престъпност е третата особеност на прехода в страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Е, и, кО от туй?Всички го знаем, но си траем!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 2. 2 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Този **** за президент нещо ни го препоръчвате, ?

 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 472 Весело

  Много истини е написал Монката Дянков, но сякаш е забравил чий финансов министър беше. Шеф му беше човек завършил Симеоново със солиден охранителен бизнес в смутните години на прехода. И ортак на някои от най-известните фигури в ъндърграунда.

 4. 4 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Джанков пак яхна закъсняла вълна. Първо започна да пише за финансовата криза в европа, когато не тя беше проблема, а отношенията с русия, а сега и бежанците. После се опитва да вменява вина на бившите соц републики в момент, в който те имат единствено рационално отношение в настоящата ситуация, ако играеше на борсата с вчерашни и онзиденшни подавания сигурно щеше да фалира за една седмица.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2778 Весело

  "Политическият и икономическият елит в България до голяма степен си остана същият през тези 26 години" - сега и по света най-после научиха!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защо говорим за преход....От 26 години се изгражда фасада, а преходът по същество не е започнал...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 7. 7 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 620 Неутрално

  #Дянков#Умнокопеле и безнадежден политик. Ама поне си го признава.

 8. 8 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#7] от "Big_Villager":
  Не мога да не се съглася. Имам честта да го познавам, макар и бегло, впечатленията са ми същите. Интересно четиво,така или иначе....

 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Всички герберасти водени от шилето да си купят книжката и да се наредят на опашка по един за автограф.Дължат му го!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1693 Любопитно

  "СДС събра в едно социалдемократи, либералдемократи, радикалдемократи, земеделци, "зелени" и консерватори на принципа "всички срещу комунистите"..."

  ама да бееее... щото не помним как бащите на половината махленска тайфа си легнаха кой от кой по-важен партиен секретар, а се събудиха до един седесари, че и бая от тях се обявиха за "репресирани"... на кръглата маса комунистите преговаряха със себе си, затова и резултатите са такива каквито ги виждаме днес...

  Всъщност, творчеството на Дянков за местна консумация ли е предназначено или просто е закъсал с рублите?

 11. 11 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Симеон Дянков е най-добрия финансов министър, който сме имали.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Докато беше в Русия ли, Дянков така обогати познанията си за прехода...?! Описаното от Дянков или поне цитирания пасаж от книгата, по-скоро докарва на претоплена манджа...!
  Има ли в книгата му нещо за мутренските групировки и кариерата на екс-началника му, из тези среди? Или деликатно премълчава?
  И, защо все пак се покри в Русия..., така и не стана ясно...?!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на Georgi Vasilev
  Georgi Vasilev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В страната на неограничените мафиотски възможности думите не струват пет пари, били те и истина.
  Човека накратко ви казва: гласувайте умно. Протестирайте често , докрай и за демократични каузи. Иначе... пак зиг заг.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4476 Любопитно

  Така и не разбрахме каква е
  ролята на Семьон Дянков в книгата.
  Всичко в нея са анализи
  и коментари на други хора.
  Доскорошният РУСКИ ЧИНОВНИК
  СЕМЬОН ДЯНКОВ нещо като
  литературен ДиДжей ли го играе.
  Подбирайки анализите.
  И той ли го е направил този подбор ?!?!

 16. 16 Профил на mofo
  mofo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  този тъпак защо не обясни как така по негово време КТБ нарасна така рязко с привлечени най вече държавни пари , а после изведнъж се сетиха че видиш ли не можело повече от 25% и юруш да се теглят

 17. 17 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Съдейки по този откъс - слабичко четиво. Куп сбити факти, които са добре известни и общодостъпни. Всъщност, Дянков
  се оказа просто добър технократ - дълбоки анализи, обстойни прогнози и визионерски стратегии май не са в сферата му на компетентност.

  Imagination is as important as knowledge.
 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Авторите откриха колелото и топлата вода едновременно и в едно печатно издание.

 19. 19 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#18] от "venelingeologia":
  "]Авторите откриха колелото и топлата вода едновременно и в едно печатно издание. [/quote]
  Един факт се премълчава. Сделката м/у висшата номенклатура и Запада.Поне за България и Румъния това е очевидно.Дянков или е тъп или лицемер.Всеки сам за себе си да решава ,но си мисля че не е глупав.
  Ако все пак се съмнявате,че е имало сделка, за миг допуснете тази възможност.Колко много необясними събития се навързват?"Капитала" е коварно нещо е не признава 'СДЕЛКИ".
  Не случайно вървим към нова крайност.На там ни тласкат хора от кръга на "Сделката".

 20. 20 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  нищо ново.
  изпрана версия на нерон от калчев.
  да се вглъби във икономическите схеми,
  във офшорните далавери.
  да попита, каква е икономическата логика да
  се правят магазини за осветителни тела в полето
  или някои по-фини схеми за пране на пари.
  това ще е добавената стойност на книгата, а не
  претопляне на манджи от 20 години.

 21. 21 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Новото мили ми форумници е, че го пише бивш финансов министър, а не си го разказваме ние по форумите.

 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Мислех, че ще е скучно, а то се оказа и долнопробно.
  Този "разказ" за прехода е преписван директно от водещи издания като труд, простете. 168 часа, пак простете. 24 часа .. извинете.
  Някога един уникален автор бе написал рецензия от една дума. По повод някакъв театър, пиеса по-точно, Бърнадр Шоу рецензирал случката с лаконичното "Защо?"
  Мисля, случаят е подходящ за да изплагиатстваме от Шоу.
  Защо?

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#16] от "mofo":
  Дали е така ? Човекът обра България за пореден път , и никой не го съди , даже му се възхищават .
  Такъв човек е или много умен , или е изпълнявал нечия поръчка . След изпълнението и , беше оттеглен в кантората в Москва .
  Сега пише книги , но там я няма най важната глава , за неговият принос в ограбването на държавата .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK