Горанов: Темповете на реформи са незадоволителни

Владислав Горанов представи проектобюджета пред депутатите.

© Георги Кожухаров

Владислав Горанов представи проектобюджета пред депутатите.Без необходимите реформи не можем дапостигнем темповете на растеж на държавите, които се справят по-добре със структурните си дисбаланси. За това предупреди финасовият министър Владикслав Горанов в изказване в пленарната зала на Народното събрание, в което представи основните параметри на проектобюджета за 2016 г. 


Той описа бюджета с три думи  - стабилност, реалистичност и резултати, и увери, че правителството работи за завръщането на нормалността в страната.


Горанов настоя, че реформите са необходими и с тях се закъснява като с това обясни частично и наложилата се актуализация на тазгодишния бюджет с нови разходи за 387.8 млн. лв.  Актуализацията е неизбежна заради края на оперативните програми за периода 2007 - 2013, както и заради невъзможността за рязко свиване на персонала в някои сектори и необходимостта от извънредни разходи за обезщетения, каза Горанов. "Още през пролетта алармирах, че темповете на реформи са незадоволителни. Стъпка напред е осъзнаването, че такива  трябва да има", отбеляза министърът. 
Той се върна назад към фалита на КТБ и изплащането на гарантираните влогове в нея и увери, че 
"държавата вече има имунитет срещу недобросъвестни действия при управлението на парите на хората, уроците са прочетени и финансовата система е стабилна".


Като основна цел той очерта намаляването на бюджетния дефицит и разсейването на опасенията, че държавният дълг расте непропорционално. Политическите ни опоненти използваха целия арсенал да насаждат страх в обществото, когато решихме да вземем дълг, показаха евтин популизъм, но пазарът показа, че има доверие на България, каза министърът по повод  договора с 4 банки за заем от 16 млрд. лв. през пролетта и политическата дискусия по това време по темата.


Министърът се похвали, че към 17 ноември приходите в бюджета са с 1.764 млрд. лв. повече от по същото време на миналата година като в тях не са включени средствата от еврофондовете.


Горанов изтъкна, че основни инвестиционни приоритети в бюджета за догодина са образованието и инфраструктурата, както и сферата на отбраната и сигурността, където държавата има международни ангажименти.


Вярвам в осезаеми резултати в областта на образованието, подобряване на училищната среда и на заплащането на учителите и персонала, каза той и добави, че ще се вземат мерки специално  в полза на средното и висшето образование като ще се стимулират не само достъпът и задържането в клас, но и качественото образование.


Той подчерта, че инфраструктура остава ключов приоритет за правителството и в този бюджет като освен национални средства ще се използват оперативните програми и други инструменти, включително планът "Юнкер".


"Чух критики към проекта - и рационални, и популистки. Те няма да ме разколебаят в увереността, че управлението е добро и начинът, по който се харчат парите на данъкоплатеца, е по-добър", обобщи Горанов и призова депутаите да подкрепят проектобюджета.  

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1006 Любопитно

  Кога обществото ще поиска отговори за ПАЛАТА за МИЛИОНИ, който строи Владко.....с "министерска" заплата??

 2. 2 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да се чете: темповете ни на крадене са незадоволителни...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Я, на краденето му викали "реформи"?!

  Наглост на три морета, ръй'ш ли...

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 480 Неутрално

  За да заприличаме на нормална държава трябва да направим най трудната реформа - съд и прокуратура. Ще отнеме време, като имаме в предвид независимостта на тези институции, и липсата на читави кадри по върховете им. А и с парламент като този с мнозинство формирано от БСП,ДПС, ПФ, ББЦ, АБВ и Атака едва ли ще стане. Трябва ГЕРБ и РБ да имат общо 50% + за да стават реформите в полза на гражданите.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 426 Гневно

  Миличкия ,оплакал се на Бойко, че с 2000 лв. , не може да отгледа децата си ! Не е ли малко нагло, на фона на останалите мъже в България!

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  Я бе, незадоволителни били реформите...?! Че ние разминахме Румъния, отдавна! Ако не вярва, да пита началника си!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9535 Неутрално

  Реформите ги няма - темповете на приемането,окастрянето и отхвърлянето им даже са много добри - я съдебната ,я образователната, я за МВР - ударни са си темповете направо - от 1 месец до 3-4 дена....

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Той се върна назад към фалита на КТБ и изплащането на гарантираните влогове в нея и увери, че
  "държавата вече има имунитет срещу недобросъвестни действия при управлението на парите на хората, уроците са прочетени и финансовата система е стабилна".

  това за неизмити прозорци да го чуеш - както и да е, ама за кражба на 4 млрд ...

 9. 9 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 616 Гневно

  Лъжец ! Най лесно се предвиждат разходите за заплати на тези служители ! Ако е вярно - значи от миналата година сте се канили да орежете всичко ! И сте си трайкали на принципа - ако мине !

  1914 / 88
 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1006 Любопитно

  А тези 2.4 милирада предвидени за лентичките на Боко и "усвояванията" на Боко и Доган??

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Констатации, констатации, констатации... И никакви конкретни мерки и действия.

 12. 12 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Управлението е добро, но реформи няма.

  КТБ я окрадохме, но си научихме урока.

  И бюджетът е много добър.

 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Наистина има забавяне на темпото на реформите,но това е основно поради отчаяната съпротива на статуквото,от късното внасяне на проектобюджет 2016 в НС,от това,че всяко министерство търси повече средства за себе си,а не потърси резерви за по-ефективна работа.

  Tony
 14. 14 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Крадете по-малко бе стара ви майка.

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  темповете на реформи,може би!
  То темповете на кражби и разхищения предисвикват тревоги дори у МВФ, който предлага "строг контрол на разходите", какъвто аз НЕ виждам нито в този бюджет, нито от как сегашните са на власт

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Темповете на реформи наистина са незадоволителни. Но те имат за цел и да се краде по-малко. Така кръгът се затваря и нещата остават на ниво констатации.

  agent
 17. 17 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 533 Неутрално

  От комуняги - толкова! И изобщо не става думи за реформи, а за удължаване на краденето и агонията на българския народ....

 18. 18 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 908 Весело
 19. 19 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 988 Неутрално

  др. Горанов дайте ми малко власт, аз ще ги направя!

 20. 20 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Тия от 2009 управляват и още не са наясно какво е реформа. Прост народ - прости управляващи.

 21. 21 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Реформи без външен натиск не са възможни в България. Сега съм в Украйна и днес техният президент обяви, че ще уволни главният им прокурор, който от хората тук се смята за корупционна личност. До днес президентът го пазеше, но днес пише, че САЩ поставят условие ако запазвате главния прокурор губите следващият транш от 1 млрд долара.
  Сега Порошенко слушка. А когато хората настояват за това от година Порошенко се услушва.

  подпис
 22. 22 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  "държавата вече има имунитет срещу недобросъвестни действия при управлението на парите на хората, уроците са прочетени и финансовата система е стабилна"

  Да бе, да. Не може да има урок без да има наказани. Историята го е доказала.

  Да не би да се поучихме от предишните кредитни далавери? За нула време обраха банките по виденово и какво? Поучихме ли се?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 23. 23 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2450 Любопитно

  Тук в Украйна цялата пътна полиция е подменена. Само млади хора са по пътищата. Как така те могат да си решават кадровия проблем в полицията а ние не можем да съкращаваме.

  подпис
 24. 24 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  В Украйна върви дебат за уволнение на всички магистрати. Не знам как може да стане, но ако само се очертае подобна възможност в България и нашите магистрати ще станат по-добри.

  подпис
 25. 25 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 806 Неутрално

  темповете на реформата все забавили........че кога у нас е имало истинска реформа че да има забавяне.само имитации и констатации които всеки средно интелигентен гражданин знае..смотаняк

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 26. 26 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иван К":

  Със стари к. рви нов бардак не става. Всички ги познават.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 27. 27 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 806 Неутрално

  а и лицемер и лъжец...и все такива 'хубави' ми идват

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 28. 28 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Така е Горанов. Отстрани погледнато нито ръководството на партията ви нито симпатизантите ви имат желание за промяна. Кажеш ли им "реформа" и шилетата започват да блеят, я "костовист",я "комунист".
  Т.е не се прави на десидент. Утре ще се врътнеш като дърта гювендия и ще се присламчиш до поредната простотия на помпиера. Толкова си можете.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 29. 29 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Урока КТБ ни излезе 4 милиарда, ако така ще се учите, по-добре не!!!
  С нетърпение очаквам данните за изпълнението на бюджета към края на годината и какво ще се прави с парите ако има излишък - всеки друг разход освен покриването на дългове на държавата/заеми с тези пари ще бъде чисто ограбване на данъкоплатците!!!

  Горанов все по-често се изказва като премиер - взема позиции по всички въпроси: реформи, кадрови политики и тн., а Бойко все повече мълчи (освен ако не става дума да защити Русия разбира се). Може би Бойко се гласи за президент, а Горанов се гласи за премиер, и ето ти го прякото участие на ДПС във властта...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 30. 30 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Всички го констатираме това

 31. 31 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Реформи?
  Какви реформи?!
  Къде има реформи?
  В здравеопазването ли, в образованието ли, в милицията ли, в армията ли?
  ЛИКВИДАЦИЯТА върви много успешно, а не реформите.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 32. 32 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Горанов, като няма пари, спираш да вземаш заеми. и тогава общини, министерства и агенции ще трябва да обяснят на служителите си, че пари за заплати няма.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 33. 33 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Ако това дето се случи до тук го наричате реформи - и да изкарате тая зима, другата ще ви е последна.
  И чакаме развитие по казуса КТБ, това с научения урок на дадения момент е пълна глупост!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 34. 34 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Напоследък когато трябва да коментирам дадена новина, било от света или от родната България, защо ми напира само една единствена дума.
  И тя нито е обидна, нито е квалификация.
  Тя е диагноза и то медицинска.
  Идиот !

 35. 35 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 918 Неутрално

  тоя си е направо за затвора

 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  В съдебната система, Комарницки в 10-ката:

  http://www.segabg.com/pic/11974/778861-l.jpg

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8340 Неутрално

  На нас няма нужда да го казваш,ние и сами го виждаме.Кажи го на страхливия си началник,дето се прави на голям мъж,а трепери от всеки протест.

 38. 38 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Инфраструктурата е големия приоритет на ГЕРБ, защото там има възможност за здраво крадене. Въпроса е, кога на народа ще му светне, че само строенето на магистрали няма да доведе до нищо. Дори напротив, сегашното оправдание за новите цени на винетки е именно нуждата от поддръжка на новопостроените пътища. Бойко, преди време разправяше, първо магистрали, после инвеститорите ще дойдат. И къде са те? Няма ги, защото пътищата са по-малкото зло. Сериозните проблеми, като корупция и липса на млада работна ръка не се пипат.

 39. 39 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 491 Весело

  Добрутро! Баце чу ли?

  "Я з москалями не балакаю!"
 40. 40 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Бюджет 2016 бил стабилен, реалистичен, резултатен... И нито дума за алтернативния бюджет на ИПИ. И през м. г. Горанов пак не обърна внимание на предупрежденията на икономистите за липса на реформи, харчене на средства над заложените в бюджета и др. Оказаха се прави.
  Чудя се при такъв сериозен очакван излишък в бюджета за 2015 г., защо се налага да се залагат нови 5.3 млрд лв държ. заем през следващата, със заложени рестрикции в разходите в общ. сектор няма ли да се получи. Сега е моментът!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 41. 41 Профил на mocking.bird
  mocking.bird
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо в статията е пропуснат новия дълг от 5 млрд, който се предвижда да изтеглят и който може да се ползва за програми на Българската банка за развитие?????
  Защо не кажете на хората, че тия 5 млрд ще отидат в ръцете на Пеевски?
  Защо, Дневник?

 42. 42 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 635 Весело

  Карай, Владко.
  Важното е темповете на строеж на новия ти палат да са задоволителни, че знае ли се докога си на малката министерска заплата.

 43. 43 Профил на Управляваща опозиция
  Управляваща опозиция
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#37] от "rosiraycheva50._":

  Съжалявам Премиер, който не трепереше вече имахме. Икономическия ефект от управленито му е описан тук:

  http://ime.bg/bg/articles/2014-spad-na-bezraboticata-i-ryst-na-zaetostta-v-bylgarskite-regioni/

  ..., но явно не заслужаваме 'дясно' управление - та пак си избрахме 'лявото'.

  https://www.youtube.com/watch?v=sqNuLPt4MdI
 44. 44 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#43] от "trol_police":

  Ако разбираше от икономика, щеше да знаеш, че това са ефекти от предишното управление

 45. 45 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Горанов отчита незадоволителни реформи, а шефът му Борисов отчита успехи!
  Явно материалът там горе, в управлението на държавата не стикова добре и не успяват да излъчват синхронни послания.
  Данчо Ментата пък е натоварен със задачата да изпее старат си песен - до болка познатия ни рефрен, как реформаторите са една шепа хора, но са виновни за всичко:

  ДПС обвини министри на РБ в бламиране на реформите

  12:03 | 19 ноември 2015 / Редактор Лилия Чалева / обновено преди 2 минути

  Виж 1 снимка

  Бламирането на реформата го правят основно министрите от коалиционния партньор Реформаторски блок, каза Йордан Цонев

  Сн.: БГНЕС

  Опозицията няма да подкрепи проектобюджета за 2016 г. От ДПС обвиниха министрите от Реформаторския блок в бламиране на реформите.
  Депутатите гласуват днес на първото четене държавния бюджет за 2016 година.

  От БСП и ДПС разкритикува бюджетната политика на правителството и обявиха, че няма да подкрепят проекта на държавен бюджет за 2016 г. на първо четене.

  ДПС обвини министрите от Реформаторския блок в бламиране на реформите, а от БСП посочиха, че въпреки гръмките изказвания за повече приходи някак неусетно с новия бюджет се предлага актуализация на стария..."

  Не разборах според видният финансит и законотворец Данчо Ментата (авер на международния перач Бисеров) и господарят му Доган Горанов няма ли отношение към бюджета...Много неудобни топки и пасове му подават на Влади тези от ДПС, кофти пасове...

 46. 46 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#28:"Без соц"]Така е Горанов. Отстрани погледнато нито ръководството на партията ви[/quote]
  Горанов все пак е от ДПС.

 47. 47 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 434 Весело

  Много реформатори много нещо. Всеки иска да е Мартин Лутер. Я какво чудо става в здравеопазването - пръстови отпечатъци, анкети по телефона на пациентите, аптеки само там където държавата каже; в образованието - днес така, утре иначе, вдруги ден пак така, и т.н. и т.н. Прелюбопитна бе реакцията на Горанов, койго пред медиите изказа учудване, че основният движещ мотив в действияга на излезлите на улицата протестиращи полицаи/както се разбра той "самостоятелно" е измислил тази "реформа"/ е материалният фактор. Добре е да си припомним, че същият този Горанов напусна 42 НС, като депутат, с мотива, че си губи времето там, докато неговите колеги и приятели ставали милионери. Дай боже всекиму. Заплатата на министъра не е по - голяма от тази на депутата. Очевидно го влече, да се прави на бившия си шеф Дянков, заради когото/според самия Борисов/, падна първото правителство на ГЕРБ/.

 48. 48 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Тоз пък къде забеляза реформи?
  Само напоителни приказки и лъжи...

 49. 49 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 552 Неутрално

  "ДПС обвини министри на РБ в бламиране на реформите"
  До коментар [#45] от "info111":

  Прав сте, няма как да се бламира нищото. В този смисъл казаното от ДПС е некакъв нонсенс

 50. 50 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#28] от "Без соц":
  [quote#28:"Без соц"]Отстрани погледнато нито ръководството на партията ви нито симпатизантите ви имат желание за промяна. Кажеш ли им "реформа" и шилетата започват да блеят, я "костовист",я "комунист". [/quote]
  Спамиш колега и не за пръв път. Аз съм привърженик и съм за реформите, против съм отдръпването на тоягата и подаването на моркова към полицейският апарат, както и забавянето на съдебната реформа. Искам намаляване на правомощията на Главният Прокурор, както и избирането му с мажоритарен вот, след като се асоциира към изпълнителната власт! Както и подкрепям останалите реформи в програмата на това правителство, очаквам да се случат и няма да съм доволен ако не се случат. Има ни всякакви. А вие кои сте? И какво точно искате?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 51. 51 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#49] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Прав съм, я, и затова ти казвам, че ти не си прав.

 52. 52 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А всъщност има ли някакви реформи?

 53. 53 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 589 Любопитно

  До коментар [#29] от "NicK":

  То дано има излишък, че май с голямата торба са тръгнали, ма празна ше остане...

 54. 54 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#53] от "casinoto":

  По-скоро - дано дефицита не е много голям. Че както сме тръгнали - ще ги стигнем американците (пардон - гърците) и ще ги задминем. Макар и не във всичко. При тях поне пенсиите и изобщо доходите са доста по-високи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK