Ръководители ще бъдат глобявани с 5000 лв., ако прикрият счетоводно подкуп

Ръководители ще бъдат глобявани с 5000 лв., ако прикрият счетоводно подкуп

© Юлия ЛазароваПарламентът прие днес на второ четене нов Закон за счетоводството, съобщи БТА. 


С новия нормативен акт се въвежда забрана за отчитане на стопански операции в извънсчетоводни книги или регистри, както и за счетоводно отчитане на фиктивни или недостатъчно идентифицирани сделки, несъществуващи разходи, както и задължения с неточно определен предмет, извършено с цел подкупване на длъжностни лица или прикриване на подкуп. 


Ръководител, който наруши разпоредбата ще се наказва с глоба от 500 до 5000 лв., а на предприятието ще се налага имуществена санкция в размер от 2000 до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата или имуществената санкция ще е в двоен размер.
От задължителен финансов одит се освобождават малките предприятия, които не надвишават най-малко два от следните показатели: балансова стойност на активите - 2 000 000 лв.; нетни приходи от продажби - 4 000 000 лв.; средна численост на персонала за отчетния период - 50 души.


С промените се въвежда нова и единна за целия Европейски съюз категоризация на предприятията, съобразно която са и задълженията им за съставяне на годишните счетоводни отчети, одит и публикуване. Предприятията са разделени на микро-, малки, средни и големи предприятия. За микропредприятията и малките предприятия се предоставят облекчения като съставяне на съкратен баланс и съкратен отчет за приходите и разходите само по раздели.


Запазват се разпоредбите, предоставящи право на едноличните търговци, чиито приходи от продажби не надвишават 50 000 лв. да водят опростено едностранно счетоводно записване. 


Годишният финансов отчет на едноличните търговци, на които размерът на нетните приходи от продажби за текущия отчетен период не надхвърля 200 000 лв. и не подлежи на задължителен независим финансов одит, може да се състои само от отчет за приходите и разходите, приеха депутатите.


Междинните, годишните и консолидираните отчети на предприятията се съставят от физически лица, които са в трудово, служебно или облигационно правоотношение с предприятието, или от счетоводни предприятия. Това може да не се прилага за годишните финансови отчети на едноличните търговци, които прилагат способа на едностранното счетоводно записване и за микропредприятията, които не са осъществявали дейност през отчетния период. В тези случаи финансовите отчети се съставят от собствениците или съдружниците на тези предприятия.


Законът влиза в сила от 1 януари 2016 година, с изключение на някои текстове, които влизат в сила от 1 януари 2017 година.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  За глобите - ясно.
  Какво означава "недостатъчно идентифицирани сделки"?
  И това: "задължения с неточно определен предмет, извършено с цел подкупване на длъжностни лица или прикриване на подкуп".

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  Баси минусите!!!
  Кой ще си признае подкупа - даващият или вземащият?

 3. 3 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  " В тези случаи финансовите отчети се съставят от собствениците или съдружниците на тези предприятия "

  То, щото сичкото ЕТ са счетоводители, та за това...

  Форумът е в будна кома...
 4. 4 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3347 Любопитно

  До коментар [#2] от "xmm":

  Всички счетоводители - доносници на НАП?
  Това май го пробваха преди няколко години.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#4] от "Bramasole":

  Да,това явно е някакъв носталгичен римейк....

 6. 6 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  [quote#4:"Bramasole"]Всички счетоводители - доносници на НАП?[/quote]

  Еех...счетоводител да си на тия години...
  Бай Ставри със Закон се отрече от тях...

  Форумът е в будна кома...
 7. 7 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Добре де, всичко около подкупите не е ли престъпление. Какви глоби за прикриване на подкуп. Прикриването на престъпление не е ли също престъпление.

 8. 8 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  Микро предприятие, тип- малък бърдак.
  Прави промоция - безплатна фирка на „патрулираци“ служители.
  Няма извънсчетоводни книги, няма скрити камери, няма проблем?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK