Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Земеделските стопани ще се осигуряват и през 2016 г. на 300 лв.

Земеделските стопани ще се осигуряват и през 2016 г. на 300 лв.

© Надежда Чипева, КапиталЗемеделските стопани, включително и производителите на тютюн, ще продължата и през 2016 г. да се осигуряват върху 300 лв., а не върху 330 лв. както предлага правителството. За това гласуваха депутатите при второто четене на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) в пленарна зала.


Предложението да не се повишава прагът беше на депутати от БСП, ДПС и отделни народни представители. Това беше и текстът, предизвикал най-много дебати до момента.


Корнелия Нинова от Коалиция за България защити тезата на колегата си като посочи, че много производители нямат възможност да се осигуряват и ако се вдигне прагът, те със сигурност ще отидат в сивия сектор. Тя се обяви и против разделението, което посочиха други депутати, между производителите на традиционни стоки и отглеждащите тютюн като обяви, че в бюджета годишно от производство на тютюн, цигари и др. съпътстващи дейности, постъпват 1.3 млрд. лв. "Защо режете клона, на който седите", попита риторично тя.
Няколко депутати от Патриотичния фронт попитаха как за стопани, които получават европейски субсидии и карат скъпи автомобили е трудно да се осигуряват върху 330 лв. Петър Петров напомни, че вече пета година производителите на тютюн получават европейски субсидии, за да заменят продукцията с нещо друго, а те не го правят.


Ферихан Ахмедова от ДПС обясни, че трябва да се прави разграничение между големите стопани и дребните. Тя посочи, че затова е важно за малките да остане прагът от 300 лв. докато големите в края на годината така или иначе си изравняват осигуровките счетоводно в зависимост от доходите.


От години говорим за плавно увеличаване на осигурителния праг, сега искахме и крачка напред да направим и да не демотивираме коректните платци, защити тезата на вносителя Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия. 


Преди това депутатите отхвърлиха предложението на Коалиция за България да се увеличат парите за отглеждане на деца и за безработица.


Бившият министър на икономиката и енергетиката, а сега депутат от БСП Драгомир Стойнев обясни, че се предлага 39 хил. майки, които редовно са си плащали осигуровките да бъдат подкрепени с общо 37 млн. лв. като се увеличат парите за отглеждане на дете. "Госпожа Менда Стоянова гледа на този въпрос като "Взел Кольо, дал Кольо", а ние като на демографска политика", допълни колежката му Корнелия Нинова като подчерта, че дори тази философия не се изпълнява, защото непрекъснато се изземва от хората.


Управляващото мнозинство отхвърли предложението отляво да се увеличат приходите на ДОО през следващата година не с предлаганите 140 млн. лв., а с 260 млн. лв. Корнелия Нинова мотивира това предложение тъкмо с искането да се увеличат парите на майките и на безработните. Тя обясни, че въпреки логично очакваните повече приходи - от това, че се вдига минималната работна заплата, от нарастване на заетостта и различни програми за заетост, числата не се променят, за да може да се получи преизпълнение, което да се насочи към други сфери - като например за покриване на дефицита в бюджета.


Според нея се води политика, при която все повече се взима от хората и все по-малко им се дава. "Срещу това стоят милиарди за капиталови разходи, част от които за кражби", обяви тя.


Така бяха приети предложенията на вносителите, според които очакваните приходи са малко над 10 млрд. лв. като не се предвижда да има дефицит в края на годината.


По време на дебатите, в началото на които никой депутат от управляващото мнозинство не взе думата, депутатът от Коалиция за България Румен Гечев обяви, че това е уникална ситуация за историята на бюджетите - в залата да няма нито един представител на правителството. "Нямам спомен това да се е случвало от 30 години", допълни той.


Дебатите продължават.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK