След процедурни хватки парламентът прие рамката на бюджета за 2016 г.

След инструкция от премиера министрите се появиха в пленарната зала на Народното събрание в късния следобед. По-рано депутатите от опозицията негодуваха, че проектозаконът за бюджета на държавното обществено осигуряване се гледа при пълна липса на представители на кабинета.

© Георги Кожухаров

След инструкция от премиера министрите се появиха в пленарната зала на Народното събрание в късния следобед. По-рано депутатите от опозицията негодуваха, че проектозаконът за бюджета на държавното обществено осигуряване се гледа при пълна липса на представители на кабинета.На извънредно заседание, продължило до 22 часа, народните представители приеха бюджетната рамка за следващата година. Това стана в присъствието на повечето министри от кабинета, които в късния следобед са получили инструкции да дойдат в пленарна зала.


По-рано в пълното отсъствие на представители на Министерския съвет и почти без изказвания на депутати от управляващото мнозинство бяха одобрени бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.


В бюджета за догодина са заложени приходи от 20.6 млрд. лв. - около 18 млрд. лв. от които се очаква да дойдат от данъци. Заложените разходи са близо 11 млрд. лв., от които за капиталови разходи са отделени 2.534 млрд. лв. Не беше одобрено предложението на депутати от БСП Лява България за по-големи трансфери към общините и те се предвижда да бъдат 2.7 млрд. лв. Преди ден премиерът Бойко Борисов призова кметовете да вдигат данъците, а не да разчитат основно на пари от централния бюджет.
Депутатите прекратиха дебата по рамката на бюджета след серия от процедурни хватки за прегласувания, с което се изчерпа и дебатът по същество за Закона за бюджета за следващата година.


При обсъждането на предложението за бюджета на Сметната палата, Филип Попов от БСП в отрицателен вот заяви, че се дават 400 хил. лв. на Сметната палата, които не се знаело за какво ще се използват, а в същото време народните представители отнемат от най-бедните общини в страната, каквито са тези в Северозападна България. "Хората от Видинска област и Северозападна България имат много повече нужда", обяви Попов.


По-рано и лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че политическата сила няма да подкрепи текста за увеличаването на бюджета на централните ведомства, след като за бедствия и аварии на общините са предложени много по-скромни суми. "За майките с деца пари няма. За персонала на Сметната палата и Министерство на енергетиката пари има", посочи Миков.


В бюджета за догодина се залага дефицит от 1.8 млрд. лв. Предвижда се и поемане на нов дълг от 5.3 млрд. лв.


Повече пари за учените от БАН поискаха от Реформаторския блок и припомниха вече известното сравнение, че част от тях получават по-малка заплата от тази на чистачка. От ДПС пък предложиха програма за инвестиции в три различни области, представена от бившия финансов министър Петър Чобанов. Тя включва изграждането на детски градини в кварталите с преобладаващо ромско население, възраждане на слабо развитите райони на страната и почистване на речните корита, за да не се стига до наводнения. 


От името на БСП депутатът Румен Гечев призова за повече подкрепа за икономическия растеж чрез парите, предвидени за капиталови разходи, които са нараснали многократно.


Депутатите приеха и бюджета на Министерство на вътрешните работи. Одобрените разходи са 1.1 млрд. лв. от които 999.6 млн. лв. за персонал и 15 млн. лв. за капиталови разходи.


Дебатите продължават на редовното заседание в сряда с бюджета на Министерството на правосъдието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK