Печалбата на банките в края на октомври нараства с 34.6% за година

Печалбата на банките в края на октомври нараства с 34.6% за година

© Надежда Чипева, КапиталПрез октомври печалбата на банките у нас достига общо 111.8 млн. лв., а с натрупване от началото на годината - 906.5 млн. лв. Това е ръст от 34.6 на сто спрямо година по-рано. Активите на финансовите институции леко намаляват, като в края на десетия месец са 85.48 млрд. лв., като делът на петте най-големи банки в тях се увеличава до 57.2%. Това показват данните на БНБ, цитирани от "Капитал daily".


Основен принос за по-голямата печалба, отчетена през октомври, има по-скромният размер на направените от банките през месеца обезценки.


Данните за последното тримесечие обаче се очаква да са по-скромни, защото до края на годината банките трябва да внесат общо 82 млн. лв. в новия фонд за преструктуриране на банки. Делът на всяка банка не е публично известен.
Постъпленията на финансовите институции от традиционните банкови операции остават сравнително стабилни и заради все още слабата кредитна активност на пазара при продължаващ ръст на депозитите. Публикуваните от БНБ данни всъщност показват минимално свиване в общия обем на предоставените от банките заеми за бизнеса и домакинствата през октомври спрямо месец по-рано. В края на десетмесечието общият портфейл корпоративни заеми в системата е 34.2 млрд. лв., а кредитите за физически лица са 18.5 млрд. лв. Привлечените депозити са съответно 18.6 млрд. лв. и 43.4 млрд. лв. от бизнеса и от домакинствата.


Резервите на самите кредитни институции в централната банка достигат 16.16 млрд. лв., като се увеличават с 8.7 млн. лв. за последния месец. В опит да спре натрупването им в края на ноември БНБ обяви, че въвежда отрицателни лихви по свръхрезервите на банките от -0.2 на сто. Банкери вчера обявиха, че с този процент ще се облагат депозитите на банките в еврозоната. По данни от сектора става дума за около 6 млрд. лв.


Шефовете на банките у нас предупредиха, че това ще окаже допълнителен натиск върху лихвите по депозитите, а и ще ги принуди да кредитират по-агресивно. Банкерите предупреждават, че това крие рискове за системата, тъй като перспективите са лихвите да започнат да се покачват в следващите 2-3 години и тогава може да се повтори сценарият от 2008 г., когато висок процент от заемите изпаднаха в просрочия или спряха да се обслужват.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Богати банки, бедни граждани, стагнираща кономика!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Банките никога не са губещи,загубата остава във вложителите.Само не знам как една банка ,която беше пред фалит преди 17 месеца,стана или поне показва,че става първа в страната???

  Tony
 3. 3 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В България явно само клиентите на банките не са на печалба. Високи кредитни лихви, ниски по депозитите.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  "Печалбата на банките в края на октомври нараства с 34.6% за година"

  Как няма да нарастне, като лихвите по депозитите са около 0,1%, а по кредитите - над 7%!!!!

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Разстроено

  [quote#3:"Анализатор"]В България явно само клиентите на банките не са на печалба. Високи кредитни лихви, ниски по депозитите. [/quote]

  И такси, за всичко!

 6. 6 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Неутрално

  общо взето в Бг колкото по- малко си имаш работа с банки, толкова по- добре

  думата е банков картел- това е

 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не влизайте в Пиреус банка...
  Така са се овълчили, че искат НИЕ , едва ли не , да плащаме борчовете на Гърция !!!!!
  Големи кожодери са !!!
  Запомнете го !!!

  BIG AL
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#2] от "Free person":

  Нито е първа, нито е втора.

  ----
  Колкото до печалбите на банките - няма изненада... с лихви по депозити максимум 1% и лихви по най-нормален потребителски кредит 7.50-9.95% (марж започващ от 6.50%) как да е...

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 10. 10 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Ми това е естествено: Банките финасират правителството и индиректно парите за крадене са от тях, така че правителството работи за добруването на банките

 11. 11 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Неутрално

  силно притеснително.
  банки, държавни и общински служби и мвр, да си ги пази.
  малък бизнес - абсурд, среден и едър, доколкото ги има - в мрежите на гореизброените...
  никак не е добре...

 12. 12 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 243 Весело

  Добрите печалби на банките показват с колко се "ограбват" техните клиенти

 13. 13 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Невероятно, 10 от 10 плюса по-горе.
  Апропо, що няма ни дума за Исландия, където първо осъдили трима банкери, а после останалите банкери избягали и хората си оправили държавата, като си написали и нова конституция.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#5] от "vassilun":

  Не просто така, такси...! Много високи такси! Това им е основния бизнес!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Как става тази печалба ????? Пресен пример . Гише на ЦКБ в КАТ за сумата от 32 лв. комисионната е 9 , ами не ми се занимаваше . Този пред мен прекара 8 коли и разбира се, всяка на отделна бележка. Така става!

 16. 16 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Шефовете на банките у нас предупредиха, че това ще окаже допълнителен натиск върху лихвите по депозитите, а и ще ги принуди да кредитират по-агресивно.
  ------------------------------------------
  те толкова агресивно кредитират банките, та всяка вечер по телевизиите се рекламират минимум три фирми за бързи кредити. Като ги питаш банкерите за потребителски кредит почват да гледат отегчено и ти искат веднага копие на личната карта (проверката в регистрите може да се направи и по ЕГН-то от молбата за кредит), никаква възможност за промяна в условията, от първия разговор е абсолютно невъзможно да се разбере още с какво точно ще те натоварят (интернет банкиране, комунални плащания, смяна на пенсионен фонд и т.н.). Като си видиш условията по договора за кредит ако ти се размине само с психическо разстройство, направо може да се имаш за корав тип...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 17. 17 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Абе не, че защитавам банките, но когато банката отпусне кредит поема риск. Рискът зависи от индивидуалният клиент и от състоянието на икономиката като цяло. Като гледате икономиката, възможностите за растеж, сигурността на работното място, перспективите за нарастващо данъчно облагане вие ще отпускате ли кредити евтино? 2006г. лихвите бяха 10%. Сега са 6-7%. Може би трябва да са по-ниски, но не трябва да виним единствено желанието на банките за печалба. Отново - не защитавам банките в България - те са пълни с комунисти и ДС агенти на високите етажи.

 18. 18 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Време е банките да бъдат силно регулирани относно такси и комисионни, които прибират. Те не печелят толкова от кредитите, които отпускат, а от таксите, които прибират за всяка транзакция и иозбщо за всяко действие със сметката. По този начин имат гарнатиран приход и не се напъват да кредитират, а от това страда иконмиката ни.

 19. 19 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 613 Любопитно

  До коментар [#15] от "alexis":

  Преди известно време пак беше разказал същата история, но с 8лв. комисионна, сега казваш 9, следващия път колко ще е- 10 или 11лв.?

  Иначе голямата печалба на банките е нож с две остриета. От една страна е добре, че банките са стабилни и ликвидни, но от друга означава, че народа повече депозира, което може да доведе до дефлация.

 20. 20 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 315 Неутрално

  На всички имащи отношение към банкирането и състоянието на банковите портфейли, вероятно е ясно, че повечето банки след провизиране на лошите кредити и рискове пак ( заради големия марж между активни и пасивни лихви) , високите такси и комисионни, реализират големи печалби в България.Огромната част се репатрират и отиват за банките-майки. Близо 1 МИЛИАРД ЛЕВА всяка година казват "благодарим ви бедни българи , ние отиваме в джобовете на инвеститорите от Западна Европа, под формата на дивиденти или бонуси за мениджърите" .
  Само би ми било интересно, ако някой компетентно обясни (ако не е нормативно ограничена от ЕС или ЕЦБ), защо горната граница на годишните премийни вноски във Фондът за гарантиране на влоговете в банките, е все така 0,5 % от общия размер на влоговата база за предходната година, а не стане примерно 0,7-0,8% и вместо 258 млн.лв за 2015 г.(сумата е била 263 млн. лв. за 2014г., 246.2млн. лв. за 2013 г. , предходната - 218.6 млн., а за 2011 г. - 195.1 млн.), вноските не станат 360- 400 милиона лева. Е, ще се намали печалбата на банките, но като се види каква е нормата на печалбата/ собствен капитал или на 100 лв. разходи на повечето от тях, би било справедливо. Щото най-лесно беше държавата, при фалита на КТБ, да вземе мостов кредит от 1,7 милиарда лева, с който Фонда покри недостига. Ако вноските се увеличат, Фонда ще може да връща 5 годишния кредит на МФ, а наред с това да натрупа резерв, защото в момента активите му са само 480 милиона лева., с които се покриват годишните погашения на задълженията - за общо 1 800 милиона лева. И не дай боже да се случи пак някоя банка да закъса. Ако чакат да си съберат вересиите за 3,7 милиарда лева от КТБ, няма да дочакат в близките 20 години.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  И как не,ресурса им е безплатен.

 22. 22 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#19] от "zztop11":

  [quote#19:"zztop11"]но от друга означава, че народа повече депозира, което може да доведе до дефлация. [/quote]

  Дефлацията е обективен и очакван, макар и с огромно нежелание, ефект от близо 30 годишен стимулиран инфлационен растеж и даже мисля, че в почти всички развити икономики се наблюдава от повече от 4 години и т.н. "ликвиден капан" - макроикономическа ситуация в кейнсианската теория, когато паричните власти (правителствата и централните банки) не разполагат с инструменти за стимулиране на икономиката, нито чрез по-ниски лихви, нито чрез увеличаване на паричното предлагане (тъй наречените и широко използвани в САЩ и отскоро и в Европа количествени улеснения) . Кейнсианците твърдят, а и не без основание, че "капана на ликвидността" обикновено възниква, когато очакването на негативни събития ( дефлация, слаба съвкупното търсене и съпътстваща рецесия, световни конфликти или войни) кара хората да повишат ликвидностните си предпочитания. Реалния лихвен процент не може да бъде намален под нивото, на което номиналният лихвен процент е нула (макар, че вече и това се прилага), независимо от нарастването на паричното предлагане. По този начин, паричните власти не успяват да стимулират едно обичайно инвестиционно увеличение на реалните лихвени проценти. Не работи и известния "Пигу ефект", кръстен на името на британския икономист Артър Пигу от Кеймбриджската неокласическа школа, според която реалната парична маса е част от функцията на съвкупното търсене на стоки, така че паричното предлагане има пряко въздействие върху кривата ИС (инвестиции - спестяване).
  От монетаристична гледна точка обаче, прилагането на "количествените улеснения" на е насочено основно към запазване на паричното предлагане на нивото на предкризисното, а като контрамярка от увеличение на риска по време на криза да се стигне до спад в паричния мултипликатор и паричното предлагане, съответно нивото БВП от преди кризата. В противен случай, намаляване на предлагането на пари може да доведе до рецесия и спад на БВП.Но виждаме , че и това не доведе до растеж в Европа и има минимален ефект в САЩ.
  Въобще днешния свят и първата криза на глобалното стопанство не влиза в довчерашните икономически теории!

 23. 23 Профил на dragonball
  dragonball
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Банките от тази година внасят встъпителна вноска и в новосъздадения фонд за преструктуриране на банките, т.е. това си е още един квазиданък върху банковата дейност, но това са някъде към 82 млн.лв. Но тия 0,5% дето влизат във ФГВБ опроделено са много малко и то при печалба на банките близо 1 млрд.

 24. 24 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 272 Любопитно

  Значи много крадат!
  Но, като има от кого!? Защо да не .......?!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 25. 25 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#16] от "borko_to":

  Моята препоръка е въобще във банка да не влизаш! Аз така правя! Като видя банка или чуя за банка направо се изприщвам, отвсякъде!
  Не им се вързвай, здраво ще те надупят!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 26. 26 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Паразити. Смучат хората с необосновано високи такси, без да си мърдат пръста.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK