БНБ и комисията за надзор на одиторите вече ще си сътрудничат

БНБ и комисията ще следят съвместно и качеството на независимия финансов одит на банки.

© Анелия Николова

БНБ и комисията ще следят съвместно и качеството на независимия финансов одит на банки.Българската народна банка (БНБ) и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) подписаха Меморандум за сътрудничество, съобщи пресцентърът на централната банка.


Целта на меморандума е да подпомага взаимодействието, координацията и обмена на информация за поддържане стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите.


Двете страни ще си сътрудничат при избора на регистрираните одитори, които извършват задължителен одит на банки, както и на лицата, участващи в изпълнение на тези одиторски ангажименти. 
БНБ и комисията ще следят съвместно и качеството на независимия финансов одит на банки и съответствието на извършените одити с професионалните, етичните, законовите и регулаторните изисквания. 


Предвижда се обмен на информация и организиране на съвместни участия в работни срещи, обучения и дискусии.


БНБ реши да подпише подобни меморандуми за сътрудничество както с КПНРО, така и с ДАНС, Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор след кризата с КТБ, която показа съществени слабости при контрола на одитната дейност в банката. Двама одитори от КПМГ България бяха обвинени от прокуратурата за безстопанственост заради заверените неверни отчети на банката, а преди това Комисията за финансов надзор наложи глоби и на одиторите, и на самата компания. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK