Ниските лихви може да ограничат спестяванията през 2016 г., прогнозира банкер

Петя Димитрова

© Анелия Николова

Петя ДимитроваНиските лихви по депозитите няма да възпрат хората да продължат да спестяват, но вероятно това ще е в помалки размери. Това казва в интервю пред "Стандарт" Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на "Пощенска банка".


Тя допълва, че не очаква стремителният спад на лихвите по вложенията да премине в отрицателна величина. Допуска обаче, че догодина част от спестителите ще вложат парите си алтернативно в имоти и инвестиционни фондове.


Според нея намалението на лихвите по депозитите има двоен положителен ефект - за банките и за икономиката като цяло, защото стимулира фирмите да инвестират, а домакинствата да започнат да потребяват повече.
По данни на БНБ през октомври домакинствата са спестили 375 млн. лв. като общо вложенията им към края на въпросни месец са 41.5 млрд. лв. Тези данни са на фона спада само за месец на доходността по вложенията с 0.12 процентни пункта до средно 1.14% по средствата, депозирани за срок до 1 година.


Въпреки данните за свитото кредитиране от "Пощенска банка" отчитат 20 % ръст на отпуснатите заеми за домакинствата през годината. Очакването й е, че лихвите по кредитите ще продължат да падата и догодина.


Димитрова посочва, че ключови за дейността на банките са политическата стабилност и икономическия растеж.


Оценката й е, че малките банки, работещи на българския пазар, се справят по-трудно в стремежа да имат добра доходност, защото големите имат повече възможности да отговорят на повишените регулаторни изисквания, да инвестират в нови технологии в полза на клиентите, в развитие на клоновата мрежа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK