"Гражданска отговорност" ще се сключва онлайн и без е-подпис

"Гражданска отговорност" ще се сключва онлайн и без е-подпис

© Юлия ЛазароваЗастраховката "Гражданска отговорност" вече ще може да се сключва онлайн без електронен подпис. Това реши парламентът с приемането на второ четене на разпоредби от новия Кодекс за застраховането, съобщи БТА.


Застрахователен договор може да бъде сключен от разстояние само по един от следните начини: в електронна форма, подписана с квалифицирани електронни подписи, на хартиен носител със саморъчни подписи на страните, чрез сайт в интернет, записаха депутатите.


При сключване от разстояние на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите чрез сайт в интернет на застраховател или застрахователен посредник, писмената форма се смята за спазена и без подпис на застраховащия, ако той е заплатил застрахователната премия или съответната вноска по нея чрез същия сайт, с кредитна или дебитна карта, издадена на негово име.
Застрахователят е длъжен в срок от три работни дни да предостави на клиента саморъчно подписаната застрахователна полица на хартиен носител заедно със стикер и сертификат "Зелена карта". В този случай подпис на застраховащия върху застрахователната полица не е необходим, гласят приетите текстове.


Договорът се смята за сключен от момента на получаването от застраховащия, чрез електронни средства, на потвърждението на застрахователя или застрахователния посредник, за сключването му.


Влизането в сила на застрахователното покритие се уговаря изрично със застрахователния договор, но не може да бъде по-рано от 00.00 часа на деня, следващ деня на сключването на договора.


Не беше подкрепено предложението на депутати от Реформаторския блок за пълно въвеждане на електронната възможност за сключване на застраховка "Гражданска отговорност". 


Защо е необходимо човек да прави онлайн застраховка и да чака договора по куриер, попита Мартин Димитров. По думите му това оскъпява допълнително услугата. Цялата тази бюрократщина, която се опитваме да запазим, е заради този зелен стикер, посочи колегата му Настимир Ананиев. Според него КАТ може да проверява по регистрационния номер дали колата има сключена застраховка.


Гласувате в полза на застрахователите да взимат пари за безсмислени стикери, предупреди и независимият депутат Георги Кадиев.


Застрахователят и застрахователният посредник, който предлага застраховки по интернет, е длъжен да създаде интернет страница, която да отговаря на определени изисквания. Сред тях са на видно място да е оповестено наименованието и адресът на застрахователя и правното основание за извършване на дейността, цялата информация да е на български език и ползвателят на застрахователни услуги свободно да може да се запознае с всички условия по договора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK