Според Горанов "данък уикенд" е съществувал и досега

Владислав Горанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Владислав Горанов"Системата на ДДС не е променена. И на ниво директива и на ниво закон при ползването за лични нужди активи на регистрирано по ДДС лице се счита за облагаема доставка". Това коментира в кулоарите на Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от "Фокус".


"Дори в първия закон за ДДС от 1993 година ползването за лични нужди на активи се третираше като облагаема доставка и за него се дължеше данък. В този смисъл нищо ново не се случва като ангажимент за бизнеса", каза Горанов.


По думите му с гласуваните от депутатите промени в Закона за ДДС ще се създаде ясен ред за това по какъв начин данъчните служители да регулират процеса по събиране на данъка, без да създават допълнителни ангажименти за бизнеса, каквито са опасенията на работодателите. "Напротив, вкарват се правила да няма своеволно и противоречиво третиране на операции от страна на данъчната администрация", поясни Горанов. 


Според министъра мотивите на лидера на ДСБ Радан Кънев да иска оставката му не са достатъчни, за да го накарат да обмисли подобен акт. Вчера във "Фейсбук" Кънев призова Горанов да подаде оставка заради данъка, която според депутата е "минималното мислимо условие за провеждане на десни политики, разумно и отчетно харчене на общите пари и стратегическа стопанска политика". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK