Стив Ханке: Банките в България са в много по-добро състояние отколкото преди кризата с КТБ

Стив Ханке: Банките в България са в много по-добро състояние отколкото преди кризата с КТБ

© Красимир ЮскеселиевБългарските банки са в много по-добро състояние от времето преди кризата с Корпоративна търговска банка, заяви пред БНР американският икономист проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас. Ханке обърна внимание на стегнатото кредитиране в България и прогнозира последваща консолидация на банките.


"Сега обаче вече в България има по-сериозен надзор над банките, но заради това те станаха още по-внимателни с отпускането на кредити и с обезпечаването им. Ако погледнете кредитирането в България след кризата с КТБ, то се свива, то не нараства. Сега да се вземе кредит в България е много трудно и всичко това е заради КТБ. Това е лошата новина. Добрата новина обаче е, че банковата система става по-силна. Аз направих някои изчисления за състоянието на системата и ми прави впечатление, че банките в момента са в по-добро здравословно състояние", коментира Ханке.


Според него криата в Гърция е по-дълбока отколкото се смята, но в същото време тя може да има и позитивен ефект върху България. Той се изразява в евентуалното решение на гръцки преприемачи да преместят бизнеса си в България, която според Ханке, е по-атрактивно място за правене на бизнес в момента.


Най-важното икономическо и финансово събитие за тази година според икономиста е поскъпването на долара, което е притиснало надолу цените на суровината и на петрола.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Щом Ханке казва, трябва да му вярваме!!!
  Апропо дон Цеци къде ще кара Нова година? В Белград или в София.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Щом този ни хвали, трябва да имаме едно на ум и да внимаваме

 3. 3 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 314 Неутрално

  В България единствено собствениците на банките са реално запознати със състоянието на собствените си банки. Данните на БНБ са безполезни както се видя от случката с КТБ. БНБ не върши нищо освен да събира формални одиторски доклади и да ги реди в папки. В същото време "банкерите" от типа на Цеко Минев и Цветелина Бориславова, заедно с техните политически приятелчета Боко, Доган и Пеевски, си правят с парите на вложителите точно каквото си поискат. Ако искат ги "инвестират" в собствен бизнес чрез свързани лица, или ги раздават като кредити на близки фирми. Накрая данъкоплатеца обира разликата. А Стив Ханке се намира на приказка.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  Първо - Далаверата с КТБ изобщо не беше толкова финансово-банкова,колкото политическа !
  Второ - Българските банки са в много по-добро състояние ,защото лихвите по депозитите са никакви, а таксите високи.
  Трето - А това , ако е положително ''кредитирането в България след кризата с КТБ се свива '' - не знам кое може да не е ?

  [email protected]
 5. 5 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Добре де , преди кризата с КТБ, не казваха ли пак, че сме остров на финансовата стабилност. Аз такива неща си спомням. Така, че хайде да не се доверяваме, чак пък толкоз на такива Обещания

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Това чудесно, ама цената ми е малко солена, професоре.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Неубедителен е. Каквито и изчисления да прави, истината е (както споменаха и други) е, че само собствениците знаят истинското състояние на банките. Говоря за банките с български собственик.

  От Бивол стана ясно, че банката на Цеко си е една втора КТБ (т.е. голяма част от кредитния портфейл е в свързани лица). Разликата е, че Цеко нямаше конфликт с Кой и затова БНБ и МФ (т.е. всички ние) го спасиха. Ама там бакиите ще се чистят много време и не е ясно кой ще плати сметката. За банката на Петя не се чува кой знае какво, но едва ли е по-различна.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Е,как така за половин година толкова много се подобриха банките и печалбите им хвръкнаха до небесата.Едва ли има някой,който да не е разбрал.Ползваш най-евтиния финансов ресурс,защото лихви по депозитите почти няма,но по заемите са си много добри.

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Стив Ханке може да е прв,ако има точни резултати от стрес тестовете на нашите банки.
  В момента банките печелят от смешните депозитни лихви и молят клиентите да теглят кредити,ама това става при ясно работеща икономика!Такава тенденция все още няма!

  Tony
 10. 10 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 539 Любопитно

  Работата на баните е да дават кредити, да се върти бизнесът. В България това не се прави, печели се от такси и други глупости!

 11. 11 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Като вземат непрекъснато да ти обясняват колко добре изглеждаш, значи си се оакала г-жа Пенчева...

 12. 12 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Щот са много стабилни затова ли дигат всякакви такси от 1 януари?

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#8] от "rosiraycheva50._":

  Е как....парите от фонда чрез вложителите се прехвърлиха в останалите банки и последните станаха много добри
  А кредитите не вървят.Затова леко вдигат таксите....

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Кой знае дали е точно така, просто вложителите да си следят банката...

 15. 15 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 763 Гневно

  Преди КТБ всички останали банки просто нямаше как да свалят лихвите по депозитите си, защото и без да го правят, парите постоянно се оттичаха в банката на Василев, в резултат на което тя беше рекордьор по нарастване. Което пък караше ръководствата на големите банки с отвращение да отичсляват част от печалбите си за лихвите на депозантите.
  След като Уникредит и ДСК очистиха КТБ, това повече не им се налага и като резултат имаме обща годишна печалба на тези две банки над половин милиард лева!!!

 16. 16 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#3:"tsb00482740"]Цеко Минев и Цветелина Бориславова[/quote]
  Добави и Петя Славова. Банките на ТИМ и пенсионните им фондове също въртят пари в групата на холдинга.

  Гнили ябуки колко сакаш.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 17. 17 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  То и самата КТБ беше в много по-добро състояние преди кризата с КТБ.

 18. 18 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Кредитирането в България е на ниво рекет/ВИС/СИК, но българина не желае да го признае, не желае и да натисне политиците за промяна! Няма страна с банкова система, която да е в по-голям ущърб както за хората спестяващи така и за хората търсещи кредити!

  Лихвите за кредитите са в пъти по-високи спрямо кредитите отпускани в другите средностатистически европейски държави. Като зад тези високи лихви не стоят изключително лесно и необсепечени кредити! Нека да видим как това се случва в една популярна БГ банка от италиански произход:
  За да получиш нормален, потребителски кредит се изисква:
  - превод на заплата и/или поръчител!
  - нотариално заверен документ от работодателя, че ще продължи да превежда пари в банката ако аз спра да плащам (т.е. работодателя един вид става поръчител).
  - аз, като български гражданин нямам право на обявяване на фалит, като частно лице и нося дълговете до края на живота си; след това дълга се наследява от наследниците!
  - ако не отговарям на някое от условията, задължително трябва да предоставя и имуществена гаранция тип ипотека.

  За ипотечен кредит - освен всичко изброено се задължавам да гарантирам и с имота.

  И ако това ви се струва малко, то трябва да имам и застраховка живот, която също да покрие изтегления кредит!

  Това както и да го гледаме е безумно! При такива изключително тежки условия за кредит, лихвите трябва да са по-ниски и от тези в Англия и Германия или най-малкото като техните.

  Ако пък си кредитор на банката със своите спестявания, то получаваш изключтелно ниска лихва (от 0.2 до 0.7 годишна лихва), която е категорично несъразмерна с лихвите за кредите (в случай, че имаш нужда от такъв). Гаранцията за влоговете пък са смешните 100к евро, което при криминалната кражба тип КТБ означава, че никога няма да си получиш пълния размер на влога, колкото и време да чакаш и през колкото и съдилища да минеш, по простата причина, че БГ съдилища, прокуратура не са в състояние да открият и накажат виновниците, които съответно да върнат откраднатите пари. Щом в 21ви век пирамидите в БГ са все още възможни, то как човек да е сигурен и да има желание да спестява в БГ банки?

  В заключение Ханке трябва да спре да говори глупости за БГ банки, без да е наясно, че това са висши мафиотски структури, а ние БГ трябва да настояваме за по-добра регулация и условия. Право на фалит на ЧЛ, ефективна забрана за прехвърляне на дружества със задължения на ЧЛ без покритие (роми, бездомни и т.н.), както и забрана за изискване на 3ти лица да бъдат "поръчители" (с изключение на съпруг/съпруга).

  Както и всички подобни рекетьорски подходи с които се цели несъразмеримо облагодетелстване на банки на гърба на потербителя!

 19. 19 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Банките са в много по-добро състояние отколкото преди. С изключение на една банка, която никой не иска да споменава, защото ще го пляскат през ръцете според един неотдавна приет закон.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  Горкият Ханке не знае за ресурсите с които разполагаме!
  А именно-Искров,Василев,Горанов,Мавродиев,Гечев,Лукарски,моля да ме извинят другите чийто имена не мога да цитирам сега! Тези са способни да съборят и Федералния резерв на САЩ и Централната банка на Китай,взети заедно!

  klimentm
 21. 21 Профил на Демокрад
  Демокрад
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заради тоя сме на това дередже. По-точно И заради него.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  Бедни ми Хайнке,нима може да съществува стабилна банкова система в държава дето закона ни чини пукната пара,дето прокуратурата помага на престъпниците,дето няма и помен от свободни пазарни отношения?!

  klimentm
 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  "Според него криата в Гърция е по-дълбока отколкото се смята, но в същото време тя може да има и позитивен ефект върху България. Той се изразява в евентуалното решение на гръцки преприемачи да преместят бизнеса си в България, "

  Гърците се оказа, че нямат реална икономика, за да очакваме да в местят тук! По-скоро си струва да си зададем въпроса, ако нацъфтят византийците, какъв е шансът да източат нашите банки, които в немалка част са с гръцки произход...

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Чуя ли "бодряшко" изказване за нашите банки..почвам да се оглеждам коя ще е "следващата". КТБ беше банка на годината, Цветан Василев беше "банкер" нумеро уно..нам кво..накрая ни зеха здравето. Мафиоти!..

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Българските банки са в много по-добро състояние от времето преди кризата с Корпоративна търговска банка, заяви пред БНР американският икономист проф. Стив Ханке,"

  Прав е Стиви . Преди кризата печалбите им бяха 600 млн , сега са 900 млн . Примерно . Човека може да каже и точните цифри , но явно не това му е целта .

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  " Сега да се вземе кредит в България е много трудно и всичко това е заради КТБ. Това е лошата новина. Добрата новина обаче е, че банковата система става по-силна. "

  Но най- лошата новина е за средните и дребните предприятия , а според Данев , и за големите . Ограничен достъп до кредити . Оказва се , че силната банкова система ще доведе до слаба икономика . Според знаещите небанкери .

 27. 27 Профил на Жу суи Лютви
  Жу суи Лютви
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ханке: "Ако погледнете кредитирането в България след кризата с КТБ, то се свива, то не нараства..."
  ================
  Това означава, че икономиката /или това, което остана от нея/
  дава все по-малко признаци, че ще съществува.
  Означава, че средният и дребният бизнес в страната няма перспектива да се развива.
  Не ми пука за банките ни най-малко.
  Те се превърнаха в събирачи на такси и комисионни и от това са доволни и предоволни.
  На Ханке пък не му пука за местната икономика и за България като цяло.
  Всеки си гледа от неговата камбанария.

 28. 28 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 975 Неутрално

  сега помпиеро може да се накичи с тези думи.Въпреки обира....ей видители, банките са по-добре. Кражбите на високо равнище могат да продължат,споко ПАРИ ИМА!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 29. 29 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 975 Весело

  [quote#23:"2.50"]които в немалка част са с гръцки произход... [/quote]

  За еребуса ли намекваш?
  Той нали имал късмет да стане малака.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Българската банкова система е като кораб в бурно море. Вълните го връхлитат, подмятат, но той смело продължава напред....
  А вътре на пътниците майката им се ...ва!

  (По аналогия с една "златна решетка" от времето на социализма)

 31. 31 Профил на nikola.lazarov
  nikola.lazarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЦКБ на ТИМ, Сибанк на ДАНС-аджийка.. КОЕ по-точно е добре??

 32. 32 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Много лоша бизнес среда , особенно извън София и може би Пловдив. Постоянно спадаши обороти ! Стремежа за печалба е смазан от страха от загуби ! Логично , банките са пълни с пари и се печели от други пера - такси и комисионни, вместо от кредитиране. Всички в държавата се занимават с усвояване на евро парите !

 33. 33 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Цитат "...Ако погледнете кредитирането в България след кризата с КТБ, то се свива..."
  Това е лоша новина дори и за банките. Те вече разчитат само на такси. Лихви не дават. Кредити никой не иска, защото подкрепяните от власта частни монополи сринаха целият малък бизнес, а китайските евтини боклуци унищожиха всякакъв мерак за производство. Така, че банките скоро ще си загубят вложителите и ще се наложи и те да понатрупат загуби. Затова и Хайнке и прогнозира последващата им консолидация.

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  "Българските банки...", кои по-точно?

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Николов":

  Какво точно стана ясно за пиб от Бивол? Пълни глупости!

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ако Ханке е прав, значи действията на БНБ и държавата във връзка с кризата КТБ са били правилни. Въпроса е, дали самият той разполага с достоверни данни за състоянието на финансовият ни сектор?
  На теория големите фалити би следвало да доведат до поне този положителен ефект - дисциплиниране на системата.
  Всичко зависи от реалните факти по казуса. Ако по време на кризата ми бяхте казали, че в края на 2015-а няма да получим всички данни, за да определим окончателно позицията си, нямаше да ви повярвам. Време е да проверим дали сме заели правилната позиция на базата на цялата информация.

 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsb00482740":

  Данните на БНБ крещяха, че КТБ отдавна е престанала да бъде банка и всички които могат да четат го виждаха, но се надяваха неизбежното да не се случи.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#36] от "seaker":

  Всъщност това, което той е видял и което може да види всеки третокурсник от икономическия е влиянието върху пазара от липсата на дъмпинга, който правеше КТБ. Ясно е, че когато една банка порасне 3 пъти за 3 години, а пазарният дял на останалите не мърда пазарът е ненормален.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#22] от "klimentm":

  Е това е умна приказка! Справка съдия Янева и разпределените по случаен начин дела за неплатежоспособност със задна дата, които задължително и се падаха на нея. Мошенниците от цялата страна пререгистрираха фирмите си в София за да може делата им да се гледат от нея.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Весело

  [quote#28:"Без коз"]споко ПАРИ ИМА![/quote]
  -Има, я! Ама от кредити, които трябва да се връщат в следващите десетилетия. ,,Носете си новите дрехи, момчета'' и момичета.

 41. 41 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Весело

  [quote#10:"afanko"]Работата на баните е да дават кредити[/quote]
  -За баните и теляците в тях не е ясно, дали дават кредити. Но е известно какво отговорил един шкембеджия на друг човек, който му поискал пари на заем:,,Не мога да ти дам заем, щото имам договор с банКите. Аз да не давам пари назаем, а те да не продават шкембе чорба''.

 42. 42 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Весело

  [quote#2:"shileto"]Щом този ни хвали, трябва да имаме едно на ум и да внимаваме [/quote]
  -Както казват руснаците:,,Если хотите узнать недостатки девушки, похвалите её перед подругами.''
  П.П.-А, ако искаш да узнаеш проблемите на банкирането, накарай финансист да похвали банките пред клиентите им.

 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#3:"tsb00482740"]В същото време "банкерите" от типа на Цеко Минев и Цветелина Бориславова, .................. си правят с парите на вложителите точно каквото си поискат. [/quote]
  При капитализЪма няма как и да е иначе, в една банка всичко е в ръцете на съответния банкер!!!
  При Тато имаш Държавен Планов Комитет, който казваше кое къде да се инвестира и как.... Тогава ланкерите бяха добре платени чиновници, сега при капитализЪма са БАНКЕРИ....
  Като си влягаш паретата в дадена банка проучвай добре кой е БАНКЕРА, да си нямаш проблеми кати при КТБ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не обективен, пристрастен с което загуби авторитета си в България.

  оанес
 45. 45 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  банките са добре защото се напечатаха пари които стоят в трезорите
  пари доставени направо от печатницата

 46. 46 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Никой не прави показна реклама на хубавите неща.

 47. 47 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 237 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK