Синдиците на КТБ публикуваха списъка с цесиите

Сградата на КТБ, която беше поставена под специален надзор през юни 2014 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Сградата на КТБ, която беше поставена под специален надзор през юни 2014 г.Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) публикуваха списък на физическите и юридическите лица  и други правни субекти,  които са съобщили за прехвърляне на вземането си след поставяне на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г. или са направили волеизявления за прихващане.


В списъка с дължина от 32 страници не е пресметната общата сума на цесиите и прихващанията.


Сред физическите лица с най-значителни суми, спасени от фалиралата банка, е Александър Сталийски, за когото бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев твърди, че е бизнес партньор на депутата от ДПС Делян Пеевски и евродепутата Николай Бареков. Неговите цесии са за 20 млн. лв. и 3.3 млн. евро, а сочената в медиите за негова спътница в живота Виолета Сечкова е с близо 10 млн. лв. и 1.6 млн. евро. С  по-големи суми са също бизнесменът Едоардо Миролио с 12.8 млн. лв., близо 2.2 млн. долара и 2.5 млн. евро, Лиляна Моравенова с над 8 млн. лв. Общо физическите лица с цесии за над 1 млн. лв. в списъка са над 50 (някои присъстват с повече от един запис, защото са сключили по няколко сделки).
Министърът на културата Вежди Рашидов си е възстановил 661 хил. лв и 950 хил. евро. 
Името на издателя Петьо Христов Блъсков е попаднало в списъка с прихващанията със сумата от 500 хил. долара. 


Сред фирмите, обявили прехвърляне на вземането си, с по-големи суми са дружеството "Бромак", чрез което Цветан Василев държеше мажоритарния дял във фалиралата банка, което си е възстановило 41.5 млн. евро.  В списъка личат и други компании, свързани с Василев, между които "Дунарит", "Рубин", "Сана Спейс хотел Хисаря".


Договорите, обявени от БТК са  общо за 129 млн. лв., на Първа инвестиционна банка - с общо близо 103 млн. лв.


От списъка се вижда, че държавната "Булгаргаз", която според информация, обявена по време на парламентарния контрол, е имала 16.5 млн. лв. на влог в КТБ, е сключила договори за цесия за 12.4 млн. лв. Българският енергиен холдиг обявява цесии за 21 млн. лв. и 4 млн. евро. 


Цесии са обявили и петролни дружества. "Елит петрол" е извършила няколко цесии за 12,7 млн. долара, 2,7 млн. евро и 40 млн. лв;   "Литекс моторс" - съответно за  47 млн. лв. и 15.5 млн. евро, "Нафтекс петрол" има цесии за 3 млн. лв. и близо 10 млн. долара.


Смятаните за близки до депутата от ДПС Делян Пеевски "Промишлено строителство холдинг" има трийсетина прихващания в различна валута на обща стойност над 20 млн. лв. , а "Табак маркет" - едно за 34 млн. лв. 


Пълният списък може да бъде видян на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK