Горанов пак повдига темата за 2-процентния местен данък

Горанов пак повдига темата за 2-процентния местен данък

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на финансите Владислав Горанов възнамерява да постави отново въпроса за 2-процентния допълнителен данък върху доходите на гражданите, който общините да събират, за да получат по-голяма самостоятелност.


Идеята беше лансирана през септември миналата година, но заради негативната обществена реакция и предстоящите по това време местни избори, отпадна.


Днес финансовият министър съобщи, цитиран от пресцентъра на ведомството, че ще изчака да заработи новият управителен съвет на Националното сдружение на общините и при първата си среща с тях ще повдигне отново въпроса.  Ако Министерството на финансите получи подкрепа, идеята отново ще бъде предложена за дебат.
Финансовият министър изрази отново своето убеждение, че приходната база, с която работят общините, и събираемостта, която постигат при сегашните ставки, са недостатъчни, за да могат да създават нормална среда за живот. "Ако общините имат желанието да разпределят по-голям ресурс и да провеждат наистина икономическа политика, това предложение е една от опциите, ако не я желаят, няма да я наложим силово," заяви министърът.


До дни предстои ведомството да публикува предложение за промени в Закона за публичните финанси, с които се въвежда нов механизъм за финансово оздравяване на общините.  Това е механизъм за ранно предупреждение, че финансите на дадена община не са в добро състояние и чрез него местната общественост ще бъде информирана за проблемите, разясни той. 


Ведомството ще разработи обективни показатели, от които ще личи дали съответната община е в затруднено финансово положение. В този случай кметът ще е задължен да внася оздарвителен план, който местната власт ще провежда със собствени сили, а ако не успее, ще може да търси помощ от държавата. Държавата пък ще отпуска финансиране, само ако планът се изпълнява. 


По думите на министъра много кметове в желанието си да харчат повече планират грешно приходите и така трупат дългове. "Лошото планиране е многоцветно, няма политическа окраска. Имаме примери на такива кметове от всички цветове на политическия спектър" – каза министърът. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK