Горанов ще дисциплинира общините с процедури по финансово оздравяване

Горанов ще дисциплинира общините с процедури по финансово оздравяване

© Цветелина Белутова, КапиталС промени в Закона за публичните финанси се предвижда ред за откриване на процедури по финансово оздравяване на общините. Дадена е дефиниция на условия, при които се смята, че съответната община има финансови затруднения. Ако са налице три от посочените пет, кметът е длъжен да информира общинския съвет и да му предложи започването на процедура по оздравяване.


Това е записано в проект на Министерството на финансите.


Кметът трябва да изготви плана и да го подложи на обществено обсъждане. Общинският съвет може да възложи на кмета да поиска от министъра на финансите временен безлихвен заем. Неговият срок се определя от финансовия министър, като не може да надхвърля срока, в който ще се прилага планът. Заемът може да бъде изискан предсрочно, ако министърът установи, че съответната община се отклонява от оздравителния план.
Общинският съвет определя срок на плана, който по закон може да трае до три години.


Общините в процедура по финансово оздравяване трябва да обсъждат бюджета си с финансовия министър. В проекта има изисквания за публичност на действията на кмета на общини в такава процедура.


С решение на Министерския съвет на общините ще могат да се отпуска допълнителни субсидии от централния бюджет, с които те да покрият безлихвения заем при определени условия.


С проекта се предлагат и промени, отнасящи се до структурния дефицит. От Министерството на финансите припомнят, че е в сила Закон за фискалния съвет. В резултат сега се въвеждат възможности за отклоняване от средносрочната бюджетна цел на този показател.


Възможностите са това да е временно отклонение, а в определени случаи да се прави и годишна корекция. Последната се прави при при провеждането на значими структурни реформи или еквивалентни на тях инвестиционни проекти, които имат положителен ефект върху фискалната устойчивост в дългосрочен план.


Така на практика дефицитът на касова основа може да се увеличава до 3 на сто от БВП.


Със законопроекта се урежда възможността за ограничаване поемането на дълг отстрана на институциите, които влизат в сектор "Държавно управление", в случай на превишение на прага за дълга от 60%. Това се прави, защото дългът им би могъл да окаже значително влияние върху нивото на държавна задлъжнялост при процедурите за свръхдефицит.
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 723 Весело

  Ще плачете вие за бай Дянков май.

 2. 2 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Дадена е дИфиниция на условия.."
  Драги ми Дневник, преклонението Ти пред чуждиците Ти прави понякога лоши шеги. Синоним на българската дума ОПРЕДЕЛЕНИЕ е дЕфиниция. Опитай се, моля, да избягваш чуждиците. Не смятай, че така обогатяваш българския език.

 3. 3 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Значи всички малки и средни общини, усвоили евромилиони, ще попаднат минимум в трите точки !?

 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 597 Весело

  Ясно, още една бухалка за оправяне на отношенията между местна и изпълнителна власт. Наши и ваши общини.

 5. 5 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Кои са петте условия?
  Кмет на партия, различна от ГЕРБ, е ли едно от тях?

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Ясно е, че в много общини безобразията са много. Една феодална върхушка прави каквото си иска.

 7. 7 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Безлихвени заеми от държавата към общините. Продължава прахосването на пари. На общини, които са зле да даваш още пари, така ли го мислим оздравяването? Няма реформи има още повече харчлък. То Борисов на какво друго е способен?

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Така е . Всички направиха водния цикъл. При липса на население- воден цикъл на град Тервел да речем. Изпълнение - дпс или казано иначе изкопи, подизпълнители и усвояване. Корекции по програмата- 10- 15%. Сумите за воден цикъл са по- големи от местните бюджети и корекциите натоварват неимоверно. После дойдоха местните избори и почваме фонтани и алеи за велосипеди , за да ни харесат хората и после----пари няма, а има дългове. Сега Горанов иска да им даде нов данък 2% върху доходите. Дайте да платим, вместо да накажем. Еми те пак ще задлъжнеят. Справка- Перник и Кърджали.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7441 Неутрално

  Финансовото министерство направи сериозно отстъпление от изготвената още при бившия министър Симеон Дянков информационна система с финансови показатели за общините. Последните налични данни в тази система са актуални към края на септември 2013 г.
  На фона на изчезваща публична информация финансовото министерство разширява правомощията си и поема нови и нови функции. Към него минава Агенцията за обществени поръчки. Пак към МФ е новият фонд, който ще управлява финансовите инструменти по европейските фондове.
  Как се харчат парите ни? Само Горанов знае!

  karabastun1@abv.bg
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7441 Неутрално

  До коментар [#7] от "alabalko":

  За да участват в европроекти се изисква участие от общините минимум 25 % - за малките общини това е невъзможно, а от София ги натискат и така....

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  самоучастието само по някои оси е толкова голямо. В много случаи общините плащат между 5 и 15%. Проблемът е когато омотат (нарочно или не) обществените поръчки и дойде финансовата корекция и останат без пари. То и държавата се набутва, защото ЕС си иска обратно парите и МинФин остава с пръст в уста.

 12. 12 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не мисля , че има по-бездънна яма от МВР, сега само общините били виновни ...

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  А Горанов кой ще дисциплинира,че и той харчи безразборно.
  Не можа да ни обясни,защо след като са събрали 2 млрд.повече приходи,не падна дефицитът,а също и за какво изхарчиха толкова пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK