Ако новият дълг расте, ще изникне въпросът за по-високи данъци, обяви Горанов

Ако новият дълг расте, ще изникне въпросът за по-високи данъци, обяви Горанов

© Юлия ЛазароваАко няма някаква последователна политика за постепенно намаляване на държавния дълг, темата ще премине във въпроса за данъчната система - дали тя може да издържа висок дълг и дефицит в бюджета. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов по време на десетата среща на бизнеса и правителството, организирана от в. "Капитал".


"Ако всеки път си поставяме въпроса за дефицита, веднага ще изниква темата за дълга и логично ще изникне въпросът дали данъчната система е подходяща така структурирана и може ли да се справи", коментира Горанов. Според него увеличаване на данъците по такава причина може да се избегне, ако не се допускат популистки политически решения и външни за фиска дефицити. Пример за такъв дефицит е този в енергетиката.


"Ако премахнем енергетиката от социалната политика и приложим пазарни принципи, бихме могли да избегнем грешните решения, довели до дефицита в системата", посочи Горанов.
Успяхме да балансираме така системата на енергетиката, че да не генерира нови загуби, но сега големият проблем е ликвиден - има огромна вътрешна задлъжнялост, посочи още финансовият министър. Оценката му е, че все още изкушенията в този сектор да се взимат непазарни решения са големи. "Ако заложа и фиска срещу това, темата с дълга и данъчната система ще се постави все по-остро... Най-лесното и грешно решение ще бъде да променяме данъчната система. Сега не виждам риск това да се случи", обясни Горанов.


Обясни, че дългът не е причина за нищо, а е следствие от политиката и натрупаните дисбаланси. "Ако зависи от мен, максимално бързо дългът ще престане да е тема, защото увеличаването му несъразмерно на такава отворена икономика ще постави под съмнение нейният суверенитет", обяви той. Посочи, че управляващите трябва да са предпазливи към бързото нарастване на държавния дълг, защото резервите в бюджета са по-скоро в приходната, а не в разходната му част. 
Финансовият министър каза още, че според него икономическият растеж на България се очаква да се движи между 2 и 3 на сто годишно, което е малко по-оптимистично от заложените в бюджета цифри.


По негова оценка два от големите шокове са преодолени - обезценката на жилищата е приключила, което повишило благосъстоянието на хората, а бизнесът е успял да се пренасочи към рационално балансирано пазарно поведение. 


Той посочи, че за разлика от предходната година през 2016 г. не може да се очаква правителството да инвестира в такъв обем. В същото време обаче със затоплянето на времето и започването на одобрените проекти за саниране на жилищни сгради ще се влеят свежи пари в малкия и средния бизнес. Той посочи, че до момента са сключени 1900 договора за 1 млрд. лв.


Според него големи резерви има и във вътрешното потребление, което обаче зависи от усещането на хората за сигурност и предвидимост. Той посочи, че животът опровергава икономическата теория, според която по-високи заплати водят до по-голямо потребление. Оказва се, че те водят до повече спестявания, обяви Горанов.


"Не ми се иска да чувам прогнози, че нещо ще се промени, защото няма какво да се подобри в качеството на управление, няма я алтернативата и клатенето на лодката не е полезно за никого", предупреди министърът. Допълни все пак, че остава с усещането като близък до политиката, че рационалното начало не е в  основата й. 

По адрес на предстоящите стрес тестове на банките Горанов  посочи, че сега "сме доста по-въоръжени и доста по-внимателни" за разлика от 2014 г., когато фалира КТБ. Според него след приключване на прегледа на активите, което се очаква да стане през август, няма да се наложи да се прибягва до предвидения в бюджета буфер в случай на банкови проблеми.


"Но нека минем през катарзиса на тестовете, за да върнем доверието във финансовата система, от липсата на държавност и имунитет през годините, в които проблемите са израствали пред очите ни и ние не сме им отдавали дължимото внимание", посочи Горанов.


"Платихме много висока цена като общество (имайки предвид случилото се с КТБ - бел. ред.), но тя си струваше, защото разкри пред нас как забавените и грешни решения създават и политическа нечистоплътност, и грешна икономическа среда. Това е зад гърба ни", заключи финансовият министър.

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 974 Гневно

  ОСТАВКА!!

  Ще ми "строите" магистрали за 16 МИЛИОНА за 1 километър и после "Защо дългът е нараснал с НОВИ над 20 МИЛИАРДА?

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  А ако изникне въпросът за по-високи данъци, ще стигнем до темата за кривата на Лафер и как те ще се събират изобщо. Има доста примери на държави около нас, които въпреки по-високите данъчни ставки събират по-малко от нас като % от БВП и дори номинално.

  С една дума опрем ли дотам, това ще е спиралата на смъртта. Високи данъци -> сива икономика -> ниска събираемост -> още по-големи дефицити -> още по-високи данъци -> още по-ниска събираемост -> Гърция

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Това деликатно подготвяне за новите честитки ли е ??

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на joreto101
  joreto101
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Уффф...и този говори за клатене на лодката, стабилност, липса на алтернатива и т.н. Едни и същи опорни точки имат с ББ.

  "Обичай смелите, те са солта на земята!"
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  далеч преди това вие ще сте подали оставка или ще сте изритани

  седеньето го зголемува задникот
 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 437 Любопитно

  А въпросът за по-малко администрация няма ли да "изникне", или това е табу, като привилегиите в МВР?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Весело

  Ако новият дълг расте, ще изникне въпросът за по-високи данъци.Въпросът за съществуването на това правителство вече е е възникнал,ако пък възникне въпросът за по високи данъци,представете си колко високо ще възникне въпросът за съществуването на правителството.

 11. 11 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 274 Неутрално
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Разстроено

  Щом големината на заплатите, не влияе според Горанов за ръст на потреблението, а за увеличаване на спестяванията, значи следва :
  - 1 - увеличаване на данъците + скрити такси
  - 2 - коригиране размера на спестяванията /може покрай стрестестовете/

  [email protected]
 13. 13 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Гневно

  Горанов, вместо да хленчиш, режи от бюджета!

  или си подавай оставката, ако не можеш да си защитиш позицията пред масоядеца от Банкя!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Горанов и Боце са пътници.

 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  въобще, управление, което почива на принципите на СИК от 90-те - щавене, думбазене и душене на бизнеса и гражданите, няма как да постигне икономически ръст и просперитет.

  седеньето го зголемува задникот
 16. 16 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 889 Весело

  Добре де, защо данъците?
  Нали избихте рибата с контрабандата, чуждите инвеститори се претрепват да дойдат у нас, правите перфектните реформи?

 17. 17 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Нещо май ни подковавате отдалеч. Тая енергетика гълта и ще гълта още много пари явно и пак ние ще плащаме за гьолови авантюри и разни пАтоци.
  Но мога да препоръчам на господин министъра да затегне малко контрола върху горивата, че струва ми се не знаят какво влиза и излиза от крановете на монополиста. Пък ако ги натиснат малко, току виж и цените на горивата станата пазарни, а някой може и да вземе да плати данък печалба накрая.

 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 974 Любопитно

  А кога ще се поиска сметка от този Горанов, с какви пари е строен оня замък за МИЛИОНИ?

 19. 19 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Той посочи, че животът опровергава икономическата теория, според която по-високи заплати водят до по-голямо потребление. Оказва се, че те водят до повече спестявания, обяви Горанов.

  Икономическата теория е вярна, само че там моделът не е разглеждан в Мутроландия ДС, а в нормално функционираща държава, където сигурността, справедливостта и личните права са гарантирана от правителството.

  Every cradle is a grave.
 20. 20 Профил на rebel11
  rebel11
  Рейтинг: 221 Гневно

  Горанчо, я кажи Кой държи данъчните складове за горива
  Да не се окаже партньора по карти на Мутрата Бойко, Валентинчо Златев

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  [quote#1:"serpico"]кое си е струвало бе боклук... да откраднете 4 млрд ли бе.... [/quote]
  Че то за пасмината си струваше.
  Те са на принципа "шамар да е - кяр да е", пък вие за цели 4 милиарда, макар и левчета!

  Пък и на мат'ряла ... му струва

 22. 22 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  може да се пробва и с кривата на добре хвърлено паве и параболата на тухлата която е доказано, че функционира и сваля правителства - особено такива като сегашното.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Иначе казано Горанов - ако изникне въпроса за по-високи данъци, събирай си багажеца и бягай далече.

 26. 26 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 381 Весело

  Ако по-малко се крадее, ако се управлява по-добрее, ако парите за обществени поръчки не се разпределят на котараци, олигарси, кой КОЙ КОЙ! Ех, мечти! То рпи сеганата ситуация друго не остана!
  Илиян Василев споменава 10 млрд € на година печалба на олигарсите от отъркването у държавната трапеза!

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  [quote#22:"bludniq_sin"]може да се пробва и с кривата на добре хвърлено паве и параболата на тухлата която е доказано, че функционира и сваля правителства - особено такива като сегашното.[/quote]

  Те ако изтърват финансите, да си премиер на втора Гърция полза особена няма. Ще дойдат МВФ, Екофин и СБ, ще си сложат своите квестори и ти ще им бъдеш само глашатаят, който да отнася лошите вести до селския мегдан.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 974 Любопитно

  Румъния в момента намалява данъци, а тук СИК и БОСТАН се канят да ги повишават.
  Дали има някакво логическа зависимост при 2-те?

 29. 29 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Ахахахах, тоз нагло сам изтегли заемите, харчат като обезумели за избори, а сега вика - ако не намалиТЕ дълга, ще ви дигна данъците.

  Ахахаха, гаси наглиге мафиоти, чуек! Уродска работа!

 30. 30 Профил на antislav antonoff
  antislav antonoff
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Зад гърба ви,трябва да е сянката на съдията,а пред муцуните ви,едно разерено общество,с големи сопи в ръцете. От най-големите,308 калибър.

 31. 31 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Реално Горанов е прав. Не е той човека, който решава дали се харчат пари за глупости. От него се иска да плати сметката и като няма как - той трябва да тегли заем.

  Реално всичко което е казал е вярно. Почвам да го харесвам, както харесвах и Дянков... вероятно скоро ще го изхвърлят

 32. 32 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Тоя министър и аз явно живеем в различни държави.

 33. 33 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Това ми казва следното:
  "Европейските пари свършиха и сега за да строим спортни зали по селата ще ви вдигнем данъците."

 34. 34 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 637 Неутрално

  ГЪРБавата наглост няма край.
  Явно Горанов прави пиците мноооооого мазни, щом тиквоча си го кътка все още.
  Дянков веднъж се опита да ви каже, че така не може да се продължава, и тиквун го изрита, не можа да остави стотиците хиляди калинки гладни, голи и боси, дърце не му даде.

  Every cradle is a grave.
 35. 35 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#31] от "niakoi_si":

  Така ли? А на министерски съвет устата ли му връзват? А когато се пише бюджетът, в мазето вързан ли го държат?
  ХАЙДЕ СТИГА ГЛУПОСТИ, ВСЕ ТОЯ И ОНЯ НЕ БИЛИ ВИНОВНИ, А НЯКОЙ ДРУГ! АМАН ОТ СПОДЕЛЕНИ ОТГОВОРНОСТИ, АМАН ОТ КОМУНДЕРСКИ ПРИОМИ.

  Every cradle is a grave.
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#20] от "rebel11":

  Сакса, Петрол и Лукойл.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Ако дългът расте, ще изникне въпросът за нови данъци. А ако изникне въпросът за нови данъци, ще изникне и въпросът кой ще ги плаща, щото малкото останали млади ще им писне да се гаврят с тях, ще се стегнат багажа... и през терминала.

 38. 38 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 889 Весело

  До коментар [#31] от "niakoi_si":

  Не се разбира защо започваш да харесваш Горанов?

 39. 39 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Дългът кой го създаде?
  За какво се изхарчиха всичките тези милиарди, а резултат не се вижда?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 40. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иван Петров":

  И тока и тока.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 41. 41 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Крадци. Обикновени крадци. Боже пази България!

  Любов и светлина!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Подготвят ни отдалеч....

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  На Горанов в главата само високи данъци се въртят.Ами спри да харчиш без мярка,бе момченце.Спри да отпущаш милиони на този и онзи,че после Борисов да се тупа по гърдите,как дава.Направи реформи,съкрати чиновниците.То с вдигане на данъци и баба знае.

 45. 45 Профил на TOSHKOFF
  TOSHKOFF
  Рейтинг: 541 Гневно

  Да не съм го теглил аз тоя дълг, пичка ви материна И да ме баннат ми е все тая

  Sic transit gloria mundi
 46. 46 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Оставка, бе комунета некадърни! Кога ще съберете данъците от фукойл????!

 47. 47 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Гневно

  [quote#31:"niakoi_si"]Не е той човека, който решава дали се харчат пари за глупости. От него се иска да плати сметката и като няма как - той трябва да тегли заем. [/quote]
  Тъй ли?! Подава си оставката и ТАКА РЕШАВА ДА НЕ СЕ ХАРЧАТ ПАРИ ЗА ГЛУПОСТИ!

 48. 48 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ватник":

  Горанов е човекът на ДПС, разбирай на мафията. В правителството има спуснати кадри, които ББ не може да пипне без да му разрешат.

 49. 49 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#29:"Дундурук"]Ахахаха, гаси наглиге мафиоти, чуек! Уродска работа! [/quote]
  абе ти не помниш ли как ГЕРБ в предния парламент поиска да бъдат върнатите откраднатите от тях пари от резерва на здравната каса, това е недостижимо по скалата на наглостта

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Ако "изникне въпросът за по-високи данъци", то Борисов е готов паднал!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Любопитно

  Академичният анализ на Владислав Горанов е много добър. Но оставя открит един въпрос - кой все пак е министър на финансите?

 52. 52 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#48:"gogo2011"]Горанов е човекът на ДПС, разбирай на мафията. В правителството има спуснати кадри, които ББ не може да пипне без да му разрешат.
  [/quote]
  като не може да ги пипне да си взема шапката и айде

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 53. 53 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#9:"Mark Twain"]А въпросът за по-малко администрация няма ли да "изникне",[/quote]
  няма да пипаш гласоподавателите на ГЕРБ

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 54. 54 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#11:"redsky"]Това казва висчко:

  http://www.mediapool.bg/images/227/a79d7bc88d1aa8798cb6515524c30d0f.jpg[/quote]
  Хранят се червените прасета, обилно и питателно се хранят.....с парите на данъкоплатеца...

 55. 55 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Превод на заглавието:

  Ако ви окрада сега, за вбъдеще ще ви окрада пак и повече.

 56. 56 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#17:"gogo2011"]Пък ако ги натиснат малко, току виж и цените на горивата станата пазарни, а някой може и да вземе да плати данък печалба накрая.[/quote]
  Ако се нормализират цените на горивата, ще спаднат драстично приходите от акцизи и ДДС, и бюджетът ще вирне петалата.

  Затова хич не се надявайте на промяна. Белот-партньора ще продължава да си продава на монополно високи цени и да регистрира загуби, а ние глупаците - да плащаме скъпото гориво, за да има кинти за фараонските проекти на Вожда.

  По същата причина спадът в цените на природния газ няма да рефлектира в цените на топлофикациите. Сега им е паднало да направят коремче, майната им на потребителите.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 57. 57 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Хайде КТБ да не е зад гърба ни, а?

 58. 58 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "..."Платихме много висока цена като общество (имайки предвид случилото се с КТБ - бел. ред.), но тя си струваше..."
  Я, значи вече е пито-платено и одити, комисии, разследване е просто парлама.
  Долнопробник.

 59. 59 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 321 Гневно

  "Ако новият дълг расте..."

  Горанов говори, все едно е някакъв страничен наблюдател, а не основен администратор на нарастването на дълга.

  ОСТАВКА на цялото правителство, незабавно!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 60. 60 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 434 Весело

  Така е! Който избира идиоти да го управляват, ще им плаща идиотщините и масрафа!

 61. 61 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Литър бензин в САЩ вече струва 37- СТОТИНКИ !?

  Мичиган стана първият американски щат с цени на бензина под $1 за галон (3.785 литра) през последните 10 години, съобщава Fox 2 Detroit. Бензиностанция в градчето Хафтън Лейк продава галон обикновен бензин по 95 цента, а друга – по 78 цента. При курс от 1.79 лева за долар това означава съответно 0.45 и 0.37 стотинки за литър, съобщава сайтът Fakti.bg

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 62. 62 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иван Арнаудов":

  От акциз няма как да спаднат - ставката е фиксирана на тон. Събираемостта от акцизи може да се вдигне ако се подобри контрола, особено в данъчните складове и на входа, и изхода на рафинерията. За малки суми от ДДС има основания за притеснение, но може и да няма - потреблението може и да нарасне или голяма част от свободните средства да отидат за други харчове, които също включват ДДС. Освен това, министърът на финансите предполагам не си е заровил главата в пясъка като е правил бюджета за 2016 и е бил наясно, че тенденцията в цените на петрола е надолу, има прогнози дори за десет долара на барел. Друг е въпросът дали не е правил бюджета заедно с едни хора, докато играят карти и да са се разбрали да държат високи крайни цени - без да пипат акцизите разбира се, за да не печели държавата, а само едни другите хора.

 63. 63 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 541 Весело

  Проф. Константинов: НЕСПАСЯЕМО е, идва нова финансова криза!

  Има признаци за идването на глобална финансова криза. Тя е видна от Китай, но ще дойде изведнъж, светкавично от САЩ. Голямата криза е американската, защото те напечатаха долари, а не китайците юани. Китайците имат надути акции и надут имотен балон, но нямат напечатати пари, които да гърмят за разлика от напечатаната „шума” на американците, заяви математикът проф. Михаил Константинов.Проф. Константинов уточни, че общото количество на парите без покритие в света е 1 000 трилиона или 10 на 15 степен, или 1 с петнадесет нули.

  „Ако тази „шума” я отпечатате във вид на стодоларови банкноти, тя ще тежи 1 милиард тона, което е равно на теглото на 10 хиляди самолетоносача клас „Нимиц”, или това са 10 хиляди кораба по 100 хиляди тона всеки.

  http://cont.ws/post/182455

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 64. 64 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "...Не ми се иска да чувам прогнози, че нещо ще се промени, защото няма какво да се подобри в качеството на управление..."
  Бе иначе не му липсва нахалство де..И самочувствие..Нямало какво да се подобри,демек съвършено е управлението..

 65. 65 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#31:"niakoi_si"]Реално Горанов е прав. Не е той човека, който решава дали се харчат пари за глупости.[/quote]
  Напротив, той е човекът, който трябва да каже, пари няма. Иначе апетитите са безкрайно големи.

 66. 66 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2239 Весело

  До коментар [#63] от "ба'Йван":

  Абе, да можех да имам 5 кила от тия, че да дам едно от тях на Владиславчо, нямаше да е лошо.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 67. 67 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#66] от "дедо Андро":.....

  Сакън, бая rich шъ го напраиш старчока!
  Милион $ в копюри по 100 са осем кила Бе.е.е . .

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 68. 68 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 881 Неутрално

  "Ако премахнем енергетиката от социалната политика и приложим пазарни принципи..."
  -------
  Явно, Горанов вика 'социална политика в енергетиката' на далаверите на фирмите на 'нашите хора' дето имат пожизнени договори да им изкупуваме тока на безобразни цени от ВЕИ и ТЕЦ-ове, на далаверите с Белене, ЕРП-та и каквото се сетите
  Та, наистина това е една 'социална политика', ама за хора дето не преяждат от туршия.
  И сега, министърът го върти и суче да ни обясни, че е цената на тока не ни не 'пазарна', щото ние трябва да субсидираме абсурдно надутите им цени

 69. 69 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Дали не е по-добре да накарате селяните да плащат данък сгради, ДДС и акцизи вместо да вдигате Плоския данък на гражданите ?

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 70. 70 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Любопитно

  [quote#51:"Един препатил"]оставя открит един въпрос - кой все пак е министър на финансите? [/quote]
  -А има ли такъв??

 71. 71 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Ами не взимайте дълг бе, мозък! Каква е ползата от нарастването на дълга през последните години, освен че някои хора си строят палати в полите на Витоша?

 72. 72 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 974 Любопитно

  Така ами. Как се плащат по 3 милиона на любовница с бюджетни пари??

 73. 73 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2239 Весело

  До коментар [#67] от "ба'Йван":
  [quote#67:"ба'Йван"]Сакън, бая rich шъ го напраиш старчока! [/quote]
  Що бе, бай Иване? Нека и той да е rich, аз обичам да съм заобиколен от rich people, животът става по-весел.
  А пък за всички нас е важно именно този да е rich!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 74. 74 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Любопитно

  ,,Посочи, че управляващите трябва да са предпазливи към бързото нарастване на държавния дълг,...''
  -Кои са управляващите?

 75. 75 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Весело

  [quote#31:"niakoi_si"]Почвам да го харесвам, както харесвах и Дянков... вероятно скоро ще го изхвърлят [/quote]
  -Това е целта на задачата-,,той/те'' теглят кредити за около 20 милиарда, за да дойдат други, които да ги изплащат, заедно с целокупното население-,,аз,ти,ние/вие''.

 76. 76 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Весело

  Вдигай данъците... и ще сме готови да си отвоюваме нашата си "Магна харта". И тогава е имало съвпадение на кофти правораздаване с кофти данъци. Така бароните и гражданите се обединили (едните искали нормалност в правораздаването за да инвестират дългосрочно, а другите искали ниски данъци, че да получат глътка въздух) и променили схемата дето "царя дава, ако е в настроение"... Вдигайте данъците, ама в пъти...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 77. 77 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Любопитно

  [quote#29:"Дундурук"]Ахахахах, тоз нагло сам изтегли заемите, [/quote]
  -Е не е теглил ,,сам'', по иде да кажеш ,,сами''.

 78. 78 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 716 Весело

  Много ми хареса тази статия . Без нищо друго, само да напишеш "мамата" или вариации, и получаваш 237 плюсчета. Така, хем изпуснал парата, хем издигнал се в собствените си очи можеш да седнеш на масата и да удариш с пълното съзнание за изпълнен дълг три големи с туршия. И утре пак заставаш на пост пред компютъра. Нищо не е станало, нещата си вървят, както КОЙ иска, но ние сме дали своя принос за демокрацията.

 79. 79 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 517 Весело
 80. 80 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Чисто математически населението ни намалява с около 50 000 човека на година. Раждаемостта също намалява. Квалифицираното население в трудоспособна възраст се топи по-бързо от сладолед на морето. Та за какви данъци говори Горанов? Кой ще ги плаща? След 10 години ще сме в перманентен дефицит и дългова спирала, и е възможно да завършим по-зле и от Гърция, защото те поне нямат такава страшна демографска картина.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 81. 81 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 488 Весело

  Баце е добре сам да си подава оставката и да разпуска глутницата гърбави хиени , оти нещата отиват на мноо зле , демек задава се един лобут у най-скоро време.

 82. 82 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "ще изникне въпросът дали данъчната система е подходяща така структурирана и може ли да се справи""
  Очевидно е, че не може да се справи. Следователно нещо трябва да се промени, например да минем към подоходна данъчна система, при която колкото повече получаваш, толкова повече даваш. Не виждам какво има да умуват.

 83. 83 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Добре казано. Единствено не съм съгласен, че няма какво да се подобрява в управлението, напротив, и така ще се отговори на резервите в приходната част на бюджета.

  plamenhristov5
 84. 84 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не приходите , в разходите е ключа за палатката!

 85. 85 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ако народа грабне сопите(калашниците по новому) ще да е от непосилните данъци ,наложени от крадците-мутроуправници .
  И ВАШ'ТА МАМА не е виновна какви е "чеда родила".

 86. 86 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#82] от "proza":

  По-лесно е за един работещ на 4000-5000 лева заплата да си регистрира фирма и да сключи договор като подизпълнител със шефа си. Така ще плаща само 10% данък върху печалбата, ако има такава (разходи всякакви можеш да си намериш), и ще се осигурява като самоосигуряващ се на 500 лева примерно. Доста хора от ИТ сектора се светнаха на това. Та подоходната данъчна система е отживелица, няма да има кой да плаща по нея

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 87. 87 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Секс на депутат с лобист да се декларира като "подарък", предлага закон в САЩ"- чета го в съседна статия.
  Предлагам на всички наши държавници,управлявали в т.нар. преход. един всенароден подарък от сърце да им направим-пък те да го отчитат както си искат!

 88. 88 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нямало пари, а милиарди за КТБ има, милиарди на година за фалшиви инвалидни пенсии има, милиарди за обществени поръчки за вашите хора, 800 милиона за Хемус има, за хъбчето на Борисов колко милиарда ще има??
  ОСТАВКА

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 89. 89 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#4:"cinik"]А ако изникне въпросът за по-високи данъци, ще стигнем до темата за кривата на Лафер и как те ще се събират изобщо.[/quote]
  Абе ти наясно ли си точно с кривата на Лафер , ниските данъци също удрят бюджета, както и високите , затова кривата е с параболична форма.

 90. 90 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Няма по-дясна партия от Герб. Спрямо тях дори покойната Маргарет Тачър седи в ляво.
  Вдигайте данъците и увеличавайте държавния дял в преразпределението. Така се прави дясна политика.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 91. 91 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако се бях изказал и аз, и моят коментар щеше да е изтрит.
  Горанов, //-/-//-/-//--////-//---******

 92. 92 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Ще има ли кой да ги плаща тея по-високи данъци е въпросът? Ще остане ли някой да плаща данъци по принцип?
  Вдигането на данъците ли е решение? Кво правим с корупцията? Кво правим с оптимизиране на държавната администрация? Абе не остана бизнес бе! Няма бизнес атмосфера, няма инвестиции.. кви данъци ще вдигате?

 93. 93 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  До коментар [#3] от "stenli1":

  +++++++++++++++++++++++
  Голям демагог е този финансов министър.

 94. 94 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  “Платихме много висока цена като общество (имайки предвид случилото се с КТБ - бел. ред.), но тя си струваше...”

  Ще си беше струвало, ако това не се беше повторило!
  А вече го гледахме през ’97...

  I Want To Believe
 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Разбрах че положението е лошо, ма колко е лошо не разбрах. Той твърди, че корабът потъва нормално и вода ще има за всички.

 96. 96 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  А ко...на мутромилиционерската олигархия и на прасчо не им стигат парите от КТБ и магистрала Хемус. Е раята ще я наторим, ясно е.

  Май както казва Вуте, че бегаме.

 97. 97 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Горанов да уточни - Пеевски ли му сведе директивата или лично Доган? Просто за информация да каже... да знаем с какъв приоритет е, не за друго.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#56:"Иван Арнаудов"]Ако се нормализират цените на горивата, ще спаднат драстично приходите от акцизи [/quote]
  и що след като са на литър а не на стойност, всъщност точно приходите от акцизи от горива ще скочат рязко, а тия от ддс ще спаднат но те са по малко

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 100. 100 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#74:"Бенк-Бенк"]-Кои са управляващите? [/quote]
  не кои а Кой, правописна грешка си допуснал

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK