Потреблението се очаква да движи икономическия растеж на България в близките 2 години

Потреблението се очаква да движи икономическия растеж на България в близките 2 години

© Анелия НиколоваБългарската икономика няма макроикономически дисбаланси с изключение на все още високата безработица и завишените нива на дълг в частния корпоративен сектор, смята Кристофор Павлов, главен икономист на "Уникредит Булбанк". Анализът на Кристофор Павлов беше разпространен от Уникредит по време на финансовия форум "Юромъни" (Euromoney), който завършва днес във Виена, съобщи БТА.


Все повече инвеститори в държавни ценни книжа гледат на развиващите се пазари от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително и на България, като на новото "сигурно убежище". Това е важно заради задаващата се по-висока турбулентност на пазарите, която започналото увеличаване на лихвите в САЩ е на път да генерира, смята банкерът.


Впечатляващото възстановяване на износа на България през последните седем години доведе до значително подобрение на индикаторите за задлъжнялост и устойчивост на дълга. Нуждите от външно финансиране като дял от БВП днес са почти наполовина спрямо високите нива, наблюдавани в годините на бум на кредитите и недвижимите имоти преди 2008 година. Макар бавно и от ниска база, преките чуждестранни инвестиции нарастват и са на път да достигнат най-високата си стойност за последните шест години, ликвидността е висока, а разходите за финансиране намаляват не само за публичния сектор, но и за частните компании, твърди Кристофор Павлов.
Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) в страната ще се задържи на сравнително здравословни нива през тази и идната година. През 2016 година БВП ще нарасне с 3 процента, а през 2017 година - с 2.9 процента. Растежът ще бъде задвижен от индивидуалното потребление, което ще компенсира по-слабия износ през 2016 година, прогнозира банковият анализатор.


Индивидуалното потребление ще бъде в основата на възстановяването на икономиката и през 2017 година. Забавянето на растежа в ЕС, стабилизиране на еврото на по-високи равнища и увеличаването на цените на енергията ще ограничат обаче растежа на БВП в България до 2.9 процента на годишна база през 2017 година.


Най-голяма роля за увеличаване на индивидуалното потребление ще имат по-добрите резултати на пазара на труда, което ще направи домакинствата по-сигурни за работните места и доходите им. През 2014 година, както и през 2015 година бяха създадени по 46 хил. нови работни места, вероятно това ще стане и през 2016 година, посочва Кристофор Павлов. Увеличението на заплащането се очаква да е другият фактор, подкрепящ пазара на труда през 2016 година, особено след като основната част от новосъздадените работни места през 2014 г. и 2015 г. са в сравнително добре платени позиции в секторите на изнесените услуги или така наречения аутсорсинг.


Достъпът на домакинствата до кредити ще продължи да се подобрява, сред като съотношението на кредити към депозити на банковата система спадна до 79.9 процента през октомври 2015 година, а това е едно от най-ниските в региона на ЦИЕ.


Решението на БНБ да въведе отрицателни лихвени проценти по свръхрезервите на банките би трябвало да представлява допълнителен стимул за нарастване на кредитирането. Немалкото натрупано отложено търсене също ще бъде сред факторите, подкрепящи кредитите на дребно, тъй като икономиката постепенно излиза от период от близо осем години на оздравяване на балансите на домакинствата, смята Павлов.


В същото време все още ниската инфлация ще продължи да подкрепя покупателната способност на доходите на домакинствата, макар не и в мащабите, които наблюдавахме през 2015 година, тъй като ефектът от поевтиняването на енергията ще намалее през втората половина на 2016 година, допълва той.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Какво вътрешно потребление с 200 лв. пенсии и 600 лв. заплати бе, льольо?! Депозитите в банките продължават да нарастват. Що не си извадите главите от з@дниците, като ги пишете тези работи?

 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Потреблението се очаква да движи икономическия растеж на България в близките 2 години...

  Потребление....,че то някъде вижда ли се...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Какъв икононически растеж, какви пет лева. Това че КрадциотНС ООД са сключили нови сделки или че и тази година ще продължават да се изсичат гори, да се замърсяват водите в реки, язовири и морето и населението ще намалее с приблизително 50 000 ?

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8694 Любопитно

  ''Най-голяма роля за увеличаване на индивидуалното потребление ще имат по-добрите резултати на пазара на труда''
  Е , вчера Горанов каза точно обратното !?!
  ''Той посочи, че животът опровергава икономическата теория, според която по-високи заплати водят до по-голямо потребление. Оказва се, че те водят до повече спестявания, обяви Горанов''
  За една и съща държава и икономика ли говорят ???

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Потреблението се очаква да движи икономическия растеж на България-Тъпотии.

 6. 6 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 906 Весело

  [quote#4:"karabastun"]За една и съща държава и икономика ли говорят ???[/quote]

  Те са различни хора,
  на различни позиции,
  с различна власт и заплати!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Ако им напрайме истински анализ, тез пишлемета дали ще си върнат заплатите и напуснат страната. Все пак те са много умни и способни и на Запад .... хвърлят боб за тях.

 8. 8 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Българската икономика няма макроикономически дисбаланси с изключение на все още високата безработица и завишените нива на дълг в частния корпоративен сектор...."

  Странно твърдение на иначе видния финансист:
  - производство - услуги - това е най-изродената пропорция на съвременната БГ икономика
  - Енергетиката си е направо балансирана до грамче...
  - Преработваща - добиваща промишленост
  - баланса на доходите: МРЗ към помощи, заплати - осигуровки,
  - София - провинция
  - производство - услуги

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Потребление...? С какви доходи? С МРЗ 420 лева и средна заплата около 700 лева? Тоя, да не е слънчасал посред зима?!
  Потреблението ни е свито и то доста! Всеки, който изкара някой лев отгоре, гледа малко да спести, защото усещането за несигурност и неясно бъдеще е много високо! Няма икономика, няма фондов пазар, няма къде да се влагат свободните пари...! Високи лихви по кредити, символични лихви по депозити!
  Бедно население, с растящи депозити, това е положението! Всяка седмица, трябва да слушаме, какво ни казва Левон или някой подобен мазен хитрец... Трябва, да ни залива бодър оптимизъм, че да поддържаме потреблението!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Само потреблението на ел. и топло енергия и храна са постоянни.Всичко друго се свива. Освен да вдигнат цените монополистите....

 11. 11 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 616 Весело

  така ли ще щеше да изглежда, ако докладът беше направен тук, а не във Виена!?

  plamenhristov5
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4377 Неутрално

  Малко пресилено звучи това,защото средностатистическия българин е потънал в дългове и едвам свързва двата края.

 13. 13 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  Пак виц значи задълженията по държавното осигуряване ВЕЧЕ не се явяват макроикономически дисбаланс?

  Левон и компания предизвикват веселба в залата. Ако водеха бизнеса на поверената им банка според собствените си прогнози досега да бяха отшумяли

  и най-умният си е малко прост....
 14. 14 Профил на Dimitar Grigorov
  Dimitar Grigorov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дано,но не виждам как с тези пенсий и заплати.

 15. 15 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кое потребление.........., на дюнери , на банички , на магазините за 1 лев, на дървата за огрев ....? С заплатите от 400 лева ? А сетих се , на скътаните последни парици .....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK