БСК настоява България да влезе в еврозоната най-късно през 2020 г.

БСК настоява България да влезе в еврозоната най-късно през 2020 г.

© ShutterstockДа започне спешно работа по ускоряване на влизането на България в европейския валутен съюз, настоява Българската стопанска камара. Управителният й съвет е разгледал и приел доклад на тема 
"Присъединяването на България към Еврозоната – очаквания, времева рамка, подготовка и необходими реформи", съобщи пресцентърът на организацията.


Според камарата всяко по-нататъшно забавяне на присъединяването на България към еврозоната, независимо от предизвикалите го условия, действия или бездействие на изпълнителната и законодателна власт, ще влошава достъпа до финансиране, конкурентостта на българските предприятия, макроикономическа стабилност, перспективите за дългосрочен растеж, възможностите за постигане на обрат на пазара на труда и в продължаващата демографска и емиграционна катастрофа.


Управителният съвет на камарата смята, че е реалистично и постижимо още догодина България да влезе в Европейския банков съюз  и в т. нар. чакалня на еврозоната и да стане равноправен член на валутния съюз през 2019 или най-късно през 2020 г. 
Камарата напомня, че балтийските държави, които заедно с България прилагаха режима валутен борд, вече са членове на еврозоната, а това им е позволило да преодолеят или  поне да смекчат значително ефектите от глобалната икономическа криза, от т. нар. "имотен балон" и влошените политически и икономически връзки с Русия.


Продължителното пребиваване в режим "паричен съвет" е свързано все повече с действието на мащабни негативни ефекти, с нарастваща икономическа и социална цена, секазва в становището на камарата. Тя предупреждава, че всяко по-нататъшно забавяне ще води до нарастващи неизвестности, заплахи и рискове, стесняване на външнополитическата подкрепа, до поредно отлагане или шизофренно симулиране на реформи в ключовите сфери, до влошаване на перспективите за дългосрочен растеж, макроикономическа и фискална стабилност, постигане на обрат на пазара на труда и продължаващата демографска и емиграционна катастрофа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK