Кабинетът одобри законопроект за финансово оздравяване на общини

Временните безлихвени заеми в подкрепа на местните финанси ще се отпускат при условия, определени от министъра на финансите. Сега това е Владислав Горанов (на снимката).

© Надежда Чипева, Капитал

Временните безлихвени заеми в подкрепа на местните финанси ще се отпускат при условия, определени от министъра на финансите. Сега това е Владислав Горанов (на снимката).Правителството одобри проектопромени в Закона за публичните финанси, с които се създава нова процедура за финансово оздравяване на общини с бюджетни затруднения. 


С проекта, разработен в Министерството на финансите, са посочени конкретни параметри, според които се оценява дали съответната община има финансови затруднения и в каква степен, съобщи правителствената пресслужба. Когато са налице поне три от условията, е предвидено кметът да уведомява общинския съвет за финансовото затруднение и да предложи на общинския съвет откриване на оздравителна процедура.


Оздравителният план ще се изготвя от кмета, който ще е длъжен да го обсъди с местната общност, а съветниците ще го приемат. Процедурата за финансово оздравяване не може да е по-дълга от три години. 
В законопроекта е предвидено бюджетът на община с открита процедура за финансово оздравяване да се съгласува предварително с министъра на финансите и да се разглежда от общинския съвет заедно със становището на министъра. Временните безлихвени заеми в подкрепа на местните финанси ще се отпускат при условия, определени от министъра на финансите, със срок на възстановяване, който не може да бъде по-дълъг от срока на процедурата за финансово оздравяване.


Процедура по финансово оздравяване ще могат да започват общини с риск от необезпечени задължения, което пък е свързано с увеличение на дефицита по техните бюджети. 


С преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат и промени в други закони с цел тяхното синхронизиране съобразно принципите, правилата и терминологията, заложени в Закона за публичните финанси, информира правителствената пресслужба.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  А закон за фалит на общини кога?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Кабинетът одобри законопроект за финансово оздравяване на общини

  И общините оздравяха.

 3. 3 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Дайте да дадем...Временни безлихвени заеми от МФ?

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  А няма ли преди това да се види,къде са отишли парите и ако някой е злоупотребил ,да си носи отговорността.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK