Бизнесът настоява да се отменят указанията за прилагането на "данък уикенд"

В указанията на НАП се дават примери само за активи на голяма стойност - автомобили, самолети и яхти, а най-спорните неща – малките активи като принтери, телефони, лаптопи, канцеларски материали, не са описани. С декларациите за януари, които трябва да се подадат до 15 февруари, фирмите трябва да са взели решение как ще процедират с активите с двойно предназначение.

© Георги Кожухаров

В указанията на НАП се дават примери само за активи на голяма стойност - автомобили, самолети и яхти, а най-спорните неща – малките активи като принтери, телефони, лаптопи, канцеларски материали, не са описани. С декларациите за януари, които трябва да се подадат до 15 февруари, фирмите трябва да са взели решение как ще процедират с активите с двойно предназначение.Работодателските организации настояват да се отменят указанията на Националната агенция за приходите (НАП) за прилагането на т. нар. данък уикенд и да се проведе широко обществено обсъждане по темата, каквото не се е състояло преди нормативната промяна. 


В декларация до министъра на финансите, парламентарната бюджетна комисия и НАП работодателските организации изказват "изключителна тревога и категорични възражения по прилагането на правната уредба", предвидена в указания на НАП към Закона за ДДС. Това става дни преди крайния срок - 14 февруари, в който дружествата трябва да подадат декларации за активите, които се ползват частично и за лични нужди, за които вече няма да имат право на данъчен кредит.


Организациите на работодателите за пореден път предупреждават, че липсата на достатъчно ясна законова уредба създава възможност указанията да се използват субективно и да се прилагат избирателно. Освен това те се опасяват и от бавното и неефективно обжалване в съда на ревизионните актове. 
Едно от предложенията на бизнеса е от обхвата на прилагането на "данък уикенд" да отпаднат активите  на стойност под 50 хил. лв., което според работодателските организации "постига оптимален фискален ефект, без да създава значителна административна тежест за бизнеса и органите на НАП". Друго предложение е служителите, които ползват съответната стока за лични нужди, да бъдат освободени от данък общ доход и осигуровки за тях.


Декларацията е подписана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците, от Асоциацията на индустриалния капитал, от стопанската камара, търговско-промишлената палата, от Института на дипломираните експерт- счетоводители и от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия. 

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Бизнесът настоява да се отменят указанията за прилагането на "данък уикенд".....

  Егати закона.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Весело

  Браво на всички Конфедерации,Асоциации,Институти

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Горанов-обратното на умното, който и един ден не е работил в частен бизнес и не е изкарал и пет лева, се опитва с невъзможни срокове и пълен хаос да ощави фирмите със задна дата за дължимо ДДС.
  За мен Горанов ще е капката, която ще прелее на хората и ще бутнат Боко от власт.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Декларации за активите няма да се подават, тая идея умря още при обсъждането през Ноември. Вземете си актуализирайте информацията и не плашете хората. Иначе ще е добре да се промени наредбата защото е пълна с глупости. Добре е и да има праг и данъчните да не се заяждат за дребни активи ама знае ли човек...

 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Просто трябва да има долна граница от едни 2-30 000 лв. на актив примерно

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  Така ти се иска ми се струва. Иначе ако имаш хабер от ДДС (в което се съмнявам) щеше да знаеш че чл. 6 и чл. 9 от ЗДДС са си така от 2007 г насам. Просто данъчните досега не се заяждаха за употребата на фирмени активи за лични нужди. Сега прецизираха някои текстове (наистина в унисон с европейските директиви), но както обникновено яко оплескаха изпшълнението и не обасниха добре нещата. Пак както обикновено.

 7. 7 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 467 Гневно

  То ако ги интересуваше друг бизнес, освен техния си - дали щяха да тровят и без това достатъчно арктическия бизнес климат у нас...

  Stef
 8. 8 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 387 Неутрално


  До коментар [#3] от "
  Бих ти дал 1000 плюса, ама няма как.
  - депутатите, които ги возят с микробуси от жилищата им до Парламента ще плащат ли част от ДДС - то на колата , както и разходите за гориво, шофьор и ДОД върху превоза ?

  Ако не, то защо аз, който по договор ми се полага кола и сътветния бензин ( имам пътна книжка) да плащам данъци. От дома ми до офиса са 50 км !?

 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Малоумна работа - и зарежданото в служебни автомобили, управлявани от служители, гориво ще се дели на служебно и лично. В моите среди слагат GPS на колите, за да могат да правят по-лесно пътни листи.

 10. 10 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 794 Любопитно

  А кого да обложиж когато Баце лети до Разград да открива трибуна ноци и слуша сръбска певачка, или като ходи с ескорт да рита мач през работно време?

  За един министър на финансите който пие кафе с 10 питам.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  На НАП всичката им работа такава! Некадърност

 12. 12 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#6:"Jumbo Jet"]но както обникновено яко оплескаха изпшълнението и не обасниха добре нещата. [/quote]
  Аз определено не разбрах точната методика за налагане и плащане на данъка. За колите ОК, но от там напосле?!?

 13. 13 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Да видим какво ще каже Влади (Горанов)

  Every cradle is a grave.
 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Хм, изглежда справедлив тоя налог, но само изглежда...
  Ако ще я караме така, то настоявам да ми се признават за разход (и съответно да си прибера ДДС) всички средства, похарчени за отиване и връщане от работа, за повишаване на квалификацията ми, за част от домашния интернет (щото на него чета и служебна поща) и т.н.
  Мисля, че данъчните няма да се съгласят. Така че нека са доволни и на това, което в момента получават и да не предизвикват съдбата. Щото ние, плащащите данъци, знаем как и да не плащаме ако ни се стори, че държавата прекалява...

 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#8] от "zheravna":
  Абе сега се сетих! Нали едни висши магистрати си комуникирали по служебните GSM-и и със съпругите и семействата си? Кво пайм с ДДС-то в тоя случай?

 16. 16 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#6] от "Jumbo Jet":

  Ами имам си на идея, защото от 2006 съм регистриран по ДДС.
  Досега, никой не е изисквал от мен декларация, в която изрично да упоменавам кой актив ползвам само за независима икономическа дейност, кой смесено и кой за лични нужди (което е пълна дивотия).
  НАП изискват активно действие от данъкоплатците за да удостоверят обичаен факт (например нулеви годишни декларации), което е пълна идиотщина и некадърност.

  Докато борисов и Горанов не заплатят разходите за охрана, амортизация и гортиво на ползваните от НСО гардове и коли, през събота и неделя, ще ме хванат за оная работа.
  Да не говорим, че по държавни банкети, като си пълнят дебелото черво, това по служба ли е, тяхното дебело черво обществено ли е ?
  Откъде на къде тези ще ядат и пият 100% на държавна сметка, а аз да не мога да се нахраня като пич и да ползвам 20% ДДС ? Щото сега НЕ МОЖЕ !!!
  А парите, които им се дават за представителни да си купуват кустюми Гучи и обувки еди какви си, защо и аз да не мога да си взема ДДС на дрехите с които отивам на срещи ?!
  Горанов е пълен некадърник, който още от първия си ден работи в МФ. Този и пет лева не е изкарал за държавата, а я засукал като Пеевски.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 17. 17 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 218 Весело

  Спокойно! С падането на това павителство от власт и смотаните му наредби ще отпаднат! Имайте още малко търпение! Краят на войната е близо!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 18. 18 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Едно мнение, което написах под друга статия, третираща същата простотия!
  ------------
  Напълно разбирам справедливия Ви гняв. И аз се ядосвам! Но истината е една.
  Липсва организация на дребния и среден бизнес, която да защитава нашите интереси. Големите си имат адвокати, добре платени, които ги вадят сухи от водата.
  Ако има една такава организация с едни 30-50 хиляди члена и тя тропне по масата, дали ще се гаврят така с нас?? И веднага, като контра мярка, тази организация, трябва да поиска намаляване на данъците за работодателите, за тези които работят и събота и неделя. Защото от тяхната работа, държавата има допълнителни приходи, а те се ощетяват всякак, защото нямат време ни за почивка, ни за деца, ни за родители. Съсипват и здравето си и много по-бързо се износват, което изисква и по-ранно пенсиониране. Примерно, както е при полицаите. Първа категория труд, с двадесет заплати платени от бюджета, ама на ДЪРЖАВАТА и след 20 годи трудов стаж.
  Дали няма да им понастръхнат космите на църв@лите от данъчната администрация, ако тези 50 хиляди членове поискат това и при отказ просто спрат да плащат данъци няколко месеца? Или ще ни карат с автомати до банките?
  -------------------

 19. 19 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Браво Горанов, иначе викаш голямото ДДС събрахме, че сега от принтерчето да вземем

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 20. 20 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#18] от "razlichen123":

  Екзотично

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Е, то оставаше не да протестират а да приветстват данъка и даже да го внесат авансово.
  Няма новина, въпроса е наистина да хванат грубите използвания по същество на укриване на данъци и/или използване като вид данъчна преференция, а не да тормозят хората за някоя баничарка.

 22. 22 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1191 Гневно

  Ако бях на мястото на Бойко, щях веднага да уволня този дето измисли тази простотия. Кво сега - ще си назначаваме нови счетоводителки, които да пишат оправдателни документи. Не ни стигат другите грижи ами и вие боклуци ще ни правите на луди. Значи нямам право да си работя в къщи на компютъра. Ами Бойко има ли право да не си взема отпуска, а всеки уйкенд да го заварва край морето със служебният транспорт. Нямало било конфликт на интееси, но виноги преспива в именията на Валентин Златев. Спрете се малко бе боклуци!

 23. 23 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Не се ли наядохте бе нещастници? Нямате ли срама.
  За да не се занимавам с идиотите от данъчното използвам личната си кола за служебни цели. За 20 години въпреки, че постоянно обикалям държавата, нямам пуснато нито едно командировъчно. Плащам сериозен данък печалба върху несъществуващи печалби. Спрете се! И без това скоро бизнесмени в България ще са само мутрите. Ако това ви е била целта явно почти сте я постигнали.

 24. 24 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#18] от "razlichen123":

  Съгласен съм с теб приятелю. За 1 месец четирима мои колеги затвориха цеховете си, а за последната година двама мои колеги изкараха леки инсулти. И аз може би на 70 години ще изпълня условието за 40 години стаж. Естествено, че няма да ги дочакам. А писарушките в полицията и пожарната ще ми се пенсионират на 50 години с никакъв стаж. На всичкото отгоре ние пълним пенсионните фондове, а те ги празнят. Нека държавата да си им плаща пенсиите и да не ни ги прехвърля в общото пенсионно осигуряване.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8061 Неутрално

  Данък "Уикенд"" е в закона още от август 2006-та.

 26. 26 Профил на neam_dumi
  neam_dumi
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#14] от "mrx10354190":

  +++++++++++

  neam_dumi
 27. 27 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Гневно

  Този "данък" е невероятна простотия. НЕВЕРОЯТНА! Невежеството и идиотщината в това министерство са на потресаващо ниво. Този Горанов, не само, че се среща и другарува с Пеевски, а и предлага някакви супер зле скалъпени мерки, за да може Бойко да реже лентички. И без това бизнеса в България е в ъгъла, притиснат от мафия и държава, а и се правят всички усилия да се смачка абсолютно всичко в свободната частна инициатива! Кога ще има реална алтернатива на Бойко, БКП, ДПС, АТАКА, ББЦ?!? КОГА?!?
  Само не ми говорете за Раданчо...

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jumbo Jet":

  Той ЗДДС си е така, спор няма. Нали не мина в парламента и приятелчето на Пеевски реши, че ще го мине с подзаконов акт. Странно, как отговаря на европейска наредба, пък не можа да мине в парламента. Коя е евронаредбата, че герберите напоследък плашат наляво и надясно с тия наредби като с кумчо вълчо..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на vdoneff
  vdoneff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "mrx10354190":
  В тоя случай, и в други подобни, не само ДДС , но и данъчната основа трябва да се върне на данъкоплатците. На тоя гьонсурат министърчето и през ум не му минава да удържи ДДС на шефчето си , че ходи на мач с тойотата, а ще одере кожата на някой човечец, на който офиса му е в кухнята.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2186 Любопитно

  [quote#12:"deymus"]За колите ОК[/quote]
  И какво е "ОК" за колите? Например, фирма е закупила през 2014 г. автомобил на стойност 50 хил. лв. и ДДС в размер на 10 хил. лв., което е приспаднала още през 2014 г.
  За 2014 г. и 2015 г. е начислила амортизации и стойността на актива в началото на 2016 г. е 32 хил. лв.
  През 2016 г. автомобилът се ползва 50% за "лични нужди". От 30.12.2016 г. автомобилът се ползва 100% за "служебни нужди".
  Пита се в задачата:
  Колко ДДС трябва да възстанови фирмата през 2016 г.? 5000 лв. (50% от 10 хил. лв. ДДС) или 3200 лв. (50% от 20% х 32000 лв. стойност на актива)?
  Колко ДДС трябва да си прихване за 2017 г.? 5000 лв. или 3200 лв. или 2560 лв. (50% от 20% х 25600 лв. стойност на актива за 2017 г., което е проблемно от долния въпрос).
  Каква амортизация да се начисли на актива за 2016 г.? 20% върху 32000 лв. или 20% само върху частта за "служебно ползване", 16000 лв.). А за 2017 г. да преизчисли амортизацията от изначалната стойност на актива, защото има риск да начисли амортизация в размер по-голям от стойността на актива при последващо "служебно ползване" - "отрицателна амортизация" D:?
  Ползваната услуга от служителя, "безвъзмездно отдаване под наем на автомобила", ще се брои ли за доход на служителя и в какъв размер? По "пазарна стойност" на услугата "наем на автомобил" - 100 евро на ден (36000 лв)? По формално придобиване на 50% от стойността на актива, минимум 16000 лв.? Или само като 50% амортизиране, сиреч 3840 лв. (амортизацията от 6400 лв. за 2016 г., намалена с 50% за "личното ползване" и обложена с ДДС)?
  Ако се брои за доход (щото, ако не се брои за доход, трябва да се приеме че част, в случая 50% от актива се е изпарила), то този доход ще бъде ли обложен с ДОД и осигуровки? И ако бъде обложен с осигуровки, работодателят/фирмата поема ли 60% от тях. Сиреч, да прехвърля напред-назад активи от капитала си в "разходи за дейността" - фонд "работна заплата"?
  Кога ще бъде обложен дохода на служителя? Следващата година или авансово? Защото, ако е следващата година, служителят е загубил част от осигурителни права (обезщетение за болест/майчинство/безработица), произтичащи от по-високия размер на осигуровката.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2186 Любопитно

  [quote#6:"Jumbo Jet"]Просто данъчните досега не се заяждаха за употребата на фирмени активи за лични нужди. Сега прецизираха някои текстове [/quote]
  Как ще докажат "личното ползване", особено ако има разногласие между данъчно задълженото лице и НАП? Например, фирмата декларира, че активът се ползва 1% от времето, а НАП смята, че е 30%. Фирмата защитава твърдението си (по GPS данни), че в събота и неделя "личното ползване" е било 4 часа и са изминати 240 км (за по-лесно да допуснем, че е било с гориво, платено от служителя). Останалите 42 часа автомобилът е бил "служебно" паркиран или "служебно" задръстен на кръстовище/магистрала, през което време служителят е обработвал данни за "служебно ползване".
  При съдебен спор, какви доказателства би представила НАП? Простотиите на Горанов или други простотии -евродирективите за "правата краставица" (и в двата случая нямат отношение към спора)?

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  [quote#28:"Darth Plagueis"]Коя е евронаредбата[/quote]
  ДИРЕКТИВА 2006/112/ЕО НА СЪВЕТА
  от 28 ноември 2006 година
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:32006L0112&from=BG

  Член 16
  "Употребата от данъчнозадължено лице на стоки, представляващи част от неговите стопански активи, за лични нужди или за нуждите на персонала му, или безвъзмездното разпореждане с такива стоки, или по-общо тяхната употреба за цели извън предмета на стопанската дейност на лицето, когато дължимият ДДС за тези стоки или техни съставни части е подлежал изцяло или частично на приспадане, се третира като възмездна доставка на стоки.
  Употребата на стоки за стопански цели обаче, като мостри или подаръци с малка стойност, не се третира като възмездна доставка на стоки."

  Но има интересни казуси:
  "втора употреба автомобили" - никакво ДДС. Фактически "личното ползване" на автомобил е "втора употреба":
  http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=2006%252F112%252FEC%2Bpersonal%2Buse&docid=123088&pageIndex=0&doclang=BG&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=390364
  "преостъпване/"бартер" на земя" - без ДДС
  http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=2006%252F112%252FEC%2Bpersonal%2Buse&docid=131981&pageIndex=0&doclang=BG&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=390364

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK