Менда Стоянова предлага общините без собствени приходи да се закриват

Менда Стоянова предлага общините без собствени приходи да се закриват

© Анелия НиколоваДа се закриват общини, които имат приходи само от държавните трансфери, предлага председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БНР.


Днес комисията обсъди законопроекта на финансовото министерство, с който се уреждат механизмите за финансово оздравяване на общини, изпаднали в бюджетни затруднения.


Стоянова настоя да се направи преглед коя община отговаря на критериите и тези, които не ги покриват, да бъдат обединени с други общини. Между 20 и 30 общини са в изключително тежко финансово състояние, съобщи Емил Савов от Националното сдружение на общините.  По думите му при 170 общини от 265, трансферите от държавата представляват между 85 и 90 процента от целия бюджет.


Менда Стоянова коментира, че малките общини, чиито бюджети зависят в 95% от държавата, няма да могат да прилагат програми за финансово оздравяване. "Каква финансова програма за оздравяване може да има една малка община, в която 95% от бюджета ѝ са държавно делегирани дейности, които не могат да бъдат намалявани, или приходите от тях да бъдат източник за погасяване на някакви задължения, които са натрупали", каза тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK