Бюджетът завършва януари с излишък

Бюджетът завършва януари с излишък

© Юлия ЛазароваПървият месец от годината консолидираният бюджет завършва с излишък от 991.6 млн. лв. или 1.1% от прогнозния брутен вътрешен продукт на касова основа. Това показват данните на Министерството на финансите, които се базират месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет. Прогнозата на ведомството е, че излишъкът през февруари ще бъде приблизително в същия размер.


Излишъкът по националния бюджет е 811.1 млн. лв., а този по европейските средства  - 180.5 млн. лева. През същия месец на предходната година излишъкът беше 69.1 млн. лв. или 0.1% от БВП. Така от министерството отчитат, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 1 процентен пункт.


Подобрението в бюджетната позиция се дължи на по-високите приходи и помощи, както и на по-ниските разходи спрямо същия период на предходната година. Ръстът на приходите от 26.7% за първия месец изпреварва значително отчетените ръстове на приходите за януари 2015 г. спрямо януари 2014 г. (19.3%) и за януари 2014 г. спрямо януари 2013 г. (съответно 15.8%), посочват от ведомството.
Постъпилите приходи и помощи са в размер на 3.130 млрд. лв. или 9.5% от годишните разчети. Съпоставено с предходната година приходите и помощите нарастват с 26.7%.


Общата сума на данъчните постъпления (включително приходите от осигурителни вноски) е 2.6 млрд. лв., което представлява 9.9% от планираните за годината приходи. Съпоставено с януари 2015 г. данъчните постъпления нарастват номинално с 18.2% (395.9 млн. лв.). В структурно отношение най-значителен ръст се отчита при постъпленията от косвени данъци.


Приходите от преки данъци са в размер на 245.9 млн. лв. или 5.2% от предвидените в Закона за бюзжета като спрямо година по-рано са с 4.3 на сто по-малко.


Приходите от косвени данъци са 1.7 млрд. лв., което е 13.1% от разчетите. Ръстът спрямо януари миналата година е 29.3%.


Постъпленията от ДДС са 1.2 млн. лв., или 13.7% от планираните за годината.


Приходите от социално и здравноосигурителни вноски са 539.2 млн. лв. което представлява 7.6% от разчетените за годината. Съпоставено с предходната година приходите по това перо нарастват номинално с 2.5%.


Неданъчните приходи са 342.4  млн. лв., което представлява 7.6% изпълнение на годишните разчети.


Разходите по консолидираната фискална програма за януари са 2.1 млрд. лв., което е 6.1% от годишните разчети.


Размерът на фискалния резерв е 9.2 млрд. лв. - 7.2 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 1.95 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.


На база на предварителни данни и оценки се очаква и февруари да завърши с излишък - от 961 млн. лв. (1.1% от прогнозния БВП).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK