Над 200 производства са открити през 2015 г. за солидарна отговорност по укриване на данъци

Над 200 производства са открити през 2015 г. за солидарна отговорност по укриване на данъци

© Юлия ЛазароваУправителите на фирми или членовете на органите на управление са солидарно отговорни за задължения на фирмата, възникнали вследствие неподаване на декларации за данъци или задължителни осигурителни вноски. Това напомнят от столичната данъчна администрация като уточняват, че това гласят разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).


Аналогична разпоредба има и в Закона за данък върху добавената стойност, според която ДДС може да се търси и от доставчика и от купилия стоката или услугата, ако ревизиращият орган докаже, че получателят е знаел или е бил длъжен да знае, че дължимият данък няма да бъде внесен.


Тези две разпоредби се прилагат от служителите на НАП приоритетно в случаите, когато недобросъвестни управители на фирми с големи задължения са извършили действия, които осуетяват събирането им или ги прехвърлят на малограмотни или бедни хора.
По данни на столичната дирекция на НАП, през 2015 г. ревизорите от София са открили 239 производства за търсене на солидарна отговорност от трети лица за неплатени данъци и осигуровки. В резултат от приключилите вече ревизии са разкрити задължения към бюджета в размер на 18.7 млн. лв.


Данъчно-осигурителния кодекс дава възможност, ако дружеството не притежава имущество или активи, върху които да се наложат обезпечителни мерки за събиране на установените задължения, публичните изпълнители да пристъпят към процедура за принудително събиране срещу управителя на фирмата.


Към тази мярка публичните изпълнители пристъпват и в случаите когато недобросъвестни управители на фирми с големи задължения, установени с ревизионен акт, прехвърлят активи безвъзмездно или по цени значително по-ниски от пазарните.


Според разпоредбите на ДОПК за намаляване на имуществото на фирма, което би могло да послужи за покриване на дългове към НАП, както и заради продажба на активи под пазарните цени управителят носи солидарна отговорност. Така, управител на столична фирма ще плати от собствения си джоб повече от 200 хил. лева, с които е намалил стойността на имуществото на дружеството. По време на ревизия, която установила, че фирмата му има задължения към хазната за стотици хиляди лева, за да избегне налагането на запори и евентуална продажба на имуществото, управителят започнал да разпродава фирмените активи на безценица.


Отговорността на управителите на дадено дружество може да възникне за всички видове данъци и задължителни осигурителни вноски, които са дължими от фирмата, допълват от данъчната администрация. Това може да са задължения по ДДС, корпоративен данък или задължителни осигуровки и данък върху доходите на физическите лица за заетите в дружеството. Също така когато фирмата се представлява от повече от едно лице, то тогава отговорността за плащането на дължимите данъци и осигурителни вноски може да възникне за всеки представляващ фирмата.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Тази вратичка за източване е добре известна. 200 производства добре, но защо само производства! Колко са събраните пари?

  подпис
 2. 2 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2203 Весело

  До коментар [#1] от "Иван К":

  Защото собствениците/управителите на фирми са прехвърлили фирмите на малограмотни или бедни хора, а в същото време са подали оплакване в НАП за "кражба на фирма". Сиреч, ако е имало някакво източване/укриване на активи, то е от новите собственици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK